Het aantal callcenters is in drie jaar verdubbeld

18 juli 2018 - Het aantal callcenters is in drie jaar tijd ruim verdubbeld: van 369 per 1 juli 2015 naar 768 per 1 juli van dit jaar. In het eerste halfjaar van 2018 groeide het aantal zelfs met 17%: 112 bedrijven kwamen erbij. De snelle groei zit vooral in Noord- en Zuid-Holland. De callcenterdichtheid is het grootst in Flevoland: daar is één callcenter gevestigd op ongeveer tienduizend inwoners. Zeeland heeft de minste callcenters: 0.078 per tienduizend inwoners. Gemiddeld is er een half callcenter per tienduizend inwoners in Nederland. Dat blijkt uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Callcenters geven telefonische en of e-mailondersteuning aan bedrijven. Ze verrichten bijvoorbeeld markt-, tevredenheids- en bereikbaarheidsonderzoek. Ook kunnen ze bijvoorbeeld zorgen voor telefonische antwoorddiensten, agendaplanning en het maken afspraken voor vertegenwoordigers. Ze accepteren boekingen en reserveringen en ondersteunen bijvoorbeeld bij werving en selectie.

Steeds meer jonge mannen beginnen een callcenter

Zeven op de tien callcenters worden gerund door een zzp’er. Steeds meer mannen beginnen een callcenter. In 2013 was nog 55% van alle ondernemers in callcenters man, maar per 1 juli 2018 is dat percentage gestegen naar 69%. Vooral steeds meer jonge ondernemende mannen zien een toekomst in een callcenter. Dat blijkt uit het feit dat de gemiddelde leeftijd van de ondernemers in callcenters daalt in de afgelopen vijf jaar: bij mannen van 42 jaar naar 32,4 jaar en bij vrouwen van 44,6 naar 40,6 jaar.

Callcenters werken steeds vaker voor energiesector

Steeds meer callcenters geven in hun bedrijfsomschrijving aan dat ze voor de energiesector werken: op 1 juli 2017 ging het om 7 procent (49 van de 610) hoofdvestigingen, een jaar later – op 1 juli 2018 - om 15 procent (113 van de 768) hoofdvestigingen.

Snelle stijgers

De KvK zal de komende tijd vaker snelle stijgers in het Handelsregister belichten. Daarmee wordt zichtbaar waar ondernemers groeikansen zien.

InfoPage