Internet of Things, verdienmodel van de toekomst, nu praktisch toepasbaar

30 juni 2014 - KvK biedt ondernemers gratis praktisch werkdocument voor eigen bedrijfsvoering.

Internationaal is Internet of Things een van de belangrijkste economische ontwikkelingen op dit moment. Het biedt interessante nieuwe verdienmodellen voor Nederlandse ondernemers. Internet of Things biedt voordelen op het gebied van procesoptimalisatie en het realiseren van nieuwe producten en diensten. Om die concreet te maken heeft de Kamer van Koophandel voorbeelden gebundeld. De publicatie is tevens een werkdocument: met zes bouwstenen kan de ondernemer Internet of Things meteen vertalen naar zijn eigen bedrijf. Er zijn drie praktische werkbladen waarmee hij zijn eigen ideeën kan uitwerken. De gratis publicatie ‘Internet of Things: slimme en internet verbonden producten en diensten’ is beschikbaar via www.kvk.nl/iot .

De publicatie introduceert Internet of Things (IoT) door trends en praktijkvoorbeelden te delen. In het internationale bedrijfsleven wordt Internet of Things (IoT) nu al als een van de belangrijkste ontwikkelingen van dit decennium gezien. Uit een wereldwijd onderzoek onder directeuren en senior managers van (middel)grote bedrijven blijkt dat 96% van de geïnterviewden verwacht binnen drie jaar met IoT aan de slag te gaan. En 91% van de ondervraagden verwacht dat IoT hun onderneming in belangrijke mate zal veranderen.

Definitie

De kortste definitie van Internet of Things is ’een netwerk van slimme en communicerende objecten’. IoT gaat over het vergaren en uitwisselen van data en waardevolle informatie in de fysieke wereld met behulp van digitale technologie. ‘Dingen’ (vandaar Internet of Things) zijn nu al met – vaak eenvoudige - elektronica ‘slim’ te maken! Met sensoren krijgen producten zintuigen die waardevolle informatie verzamelen over hun toestand en hun omgeving. Met draadloze connectiviteit en via het internet wisselen zij deze informatie uit. Dit biedt ondernemers kansen om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Ook hun bedrijfsprocessen worden vaak efficiënter en slimmer.

De publicatie ‘Internet of Things: slimme en internet verbonden producten en diensten’ is te downloaden via www.kvk.nl/IoT

InfoPage