Jongeren beginnen steeds vaker webwinkel

Explosieve stijging jonge starters eerste kwartaal 2019

Utrecht, 13 juni 2019 - Het aantal jonge startende ondernemers in de leeftijd van 20-24 jaar dat actief is in de internetdetailhandel in Nederland is in het eerste kwartaal 2019 met 148% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van KVK.

1.885 jongeren (20-24) startten in het eerste kwartaal van 2019 een webwinkel, tegenover 760 jongeren in het eerste kwartaal van 2018. Jongeren tussen de 20 en 24 jaar zien ondernemen als de nieuwe levensstandaard. Deze generatie is niet bang voor risico’s van het ondernemerschap, zien kansen, werken vaker samen en buiten sociale media uit. Internet speelt een cruciale rol bij het ondernemerschap. Met een paar klikken ligt de wereld aan hun voeten. Het totaal aantal jonge starters in de leeftijd van 20-24 jaar is in het eerste kwartaal van 2019 met 30% toegenomen, tot bijna 10.000.

40 verschillende landen

Tom van Dieren (21), 3e jaar student Small Business en Retailmanagement, is eigenaar van zo’n webwinkel. Tom ontdekte dat de van kleur veranderende zwembroek nog niet bestond en zette er zijn tanden in. Tom: “Ondernemen is een groot avontuur. Leren, ervaren, proeven en vooral doen. Het heeft ruim 7 maanden geduurd voordat de zwembroek een feit was.” Tom investeerde zijn laatste spaarcenten in de kwaliteit van de stof. En zette zijn oma achter de naaimachine voor de allereerste zwembroek.

Tom van Dieren, SEA'SONS (foto Lizet Beek)
Tom van Dieren, SEA'SONS (foto Lizet Beek)

Inmiddels groeit het bedrijf en breidt Tom zijn collectie uit met shirts. Online vinden verkopen plaats in 40 verschillende landen. “Ik krijg regelmatig foto’s en filmpjes van mensen met blije gezichten. Vaders en moeders waarvan hun kind alleen nog mét zwembroek wil douchen. Mensen die zwembroeken strijken omdat ze de kleurverandering zo leuk vinden.”

De kracht van tegenslag

Niet alles verliep vlekkeloos. Tegenslagen als achterstand met de eerste productielijn zorgde voor hoofdpijn. “Na een week had ik een maand productieachterstand. Ik kon niet meer voor de zomer leveren. Pas in september gingen de eerste zwembroeken de deur uit.” Tom stelde zich kwetsbaar op en vertelde eerlijk in een videoboodschap wat hem was overkomen. “Mensen pakten dit positief op en wensten mij vooral succes.”

Meer weten?

Veel studenten verdienen wat bij. Meestal is dit via een bijbaan. Je kunt ook ondernemen en starten als student.

Op zaterdag 22 juni 2019 vindt de KVK Startersdag plaats in Den Haag, Utrecht en Eindhoven.

InfoPage