KvK innoveert met klanten voor klanten

Slimme startup kan met KvK nieuwe tool ontwikkelen voor mkb

23 september 2016 - De Kamer van Koophandel (KvK) innoveert met klanten voor klanten. Daarom beloont de KvK vandaag startup Prospecti.co voor het nieuwe idee om een tool te maken waar andere startups van kunnen profiteren. Ze kunnen daarbij ook gebruiken maken van de data van de KvK. KvK Bèta heet het project waarin deze nieuwe aanpak van de KvK gestalte krijgt. “Wij geloven in innoveren samen met de markt voor de markt,” zegt Claudia Zuiderwijk-Jacobs, voorzitter van de KvK-raad van bestuur. “Zo stimuleren we de markt en we weten dat de juiste oplossingen worden bedacht, omdat de markt zelf betrokken is bij de ontwikkeling.”

Makkelijker maken

De KvK daagde in juni startende ondernemers in de IT-sector uit om een mobiele tool te ontwikkelen. Die tool moet het voor andere startups makkelijker maken om te werken met data voor bijvoorbeeld marktinformatie, nieuwe concepten of onderbouwen van een ondernemingsplan. De KvK stelde voor deze challenge, met de naam KVK:\BETA_, ook haar eigen data beschikbaar aan de deelnemers, omdat de kansen op het maken van een succesvolle tool daardoor toenemen. De deelnemers mochten nadrukkelijk ook andere openbare databronnen gebruiken voor een nieuwe slimme tool.

Verder ontwikkelen

Uit de dertig inzendingen zijn er in augustus tien geselecteerd, die vandaag hun pitch deden voor de vakjury en een 300-koppige publieksjury in de zaal. De winnaar van de vakjury krijgt gelegenheid om zijn tool verder te ontwikkelen. De prijs van de publieksjury ging naar Claryfine. Deze startup bedacht een platform om data te delen en vragen van klanten te beantwoorden.

De Kamer van Koophandel is van plan om niet alleen met de winnaar, maar ook met een aantal andere startups over doorontwikkeling te praten.

De vakjury bestond uit investeerder Ton van ’t Noordende (Keadyn), de ondernemers Robert van Hoesel (Crowded) en Marc Köhlbrugge (Betalist), en Claudia Zuiderwijk-Jacobs, voorzitter van de raad van bestuur van de KvK en tevens voorzitter van de vakjury.

De winnaars van KvK Bèta, Prospecti.co

(foto: Mels van der Mede)

De winnaars van de publieksprijs, Claryfine

(foto: Mels van der Mede)

InfoPage