KVK Startersdag Groningen Utrecht Rotterdam: Jonge, innovatieve ondernemers geven advies

Gemiddelde leeftijd starter in twee jaar van 37 naar 35 jaar

Door de snelle toename van starters in de leeftijdsgroep tot en met 19 jaar (65%) en 20 tot en met 24 jaar (28% in het afgelopen jaar) is de gemiddelde leeftijd van starters gedaald van 37 jaar in 2017 naar 35 jaar in 2019. Nooit eerder was het aantal mensen dat een eigen onderneming begon zo groot als het afgelopen jaar. Het totaal aantal starters in 2019 (drie kwartalen) is 161.076. Dit is 11% meer ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Op 2 november wordt de KVK Startersdag gehouden in Utrecht, Rotterdam en Groningen. Van deze drie steden heeft de stad Groningen relatief de meeste starters in de leeftijd t/m 24 jaar (30% ten opzichte van 25% in Utrecht, 22% in Rotterdam en 23% landelijk).

kvk_graphic_aantal_starters_per_leeftijdscategorie-in_Groningenstad_Rotterdam_Utrechtstad_Nederland_gemiddeld

Jonge ondernemers

Op dit moment (1 oktober) telt Nederland 88.045 ondernemers die jonger zijn dan 24 jaar. Vijf jaar geleden waren dit er 58.226 De markt waar deze jonge ondernemers zich op richten is duidelijk gezien de top 3: detailhandel via internet.

Top 3 branches jonge startende ondernemers tot 24 jaar:

  1. Detailhandel via internet in kleding en mode-artikelen (5%)
  2. Detailhandel via internet in een algemeen assortiment non-food (5%)
  3. Detailhandel via internet in overige non-food (4%)

Ondernemers t/m 18 jaar

De leeftijd om te beginnen met een eigen onderneming wordt steeds jonger. De meeste starters zijn te vinden in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. In de provincie Flevoland treffen we relatief de meeste zeer jonge startende ondernemers aan.

kvk_graphic_jonge_starters_per_10000_ondernemers_en_per_provincie_in_Nederland

kvk_graphic_startende_ondernemers_tot_en_met_18_jaar_in_Nederland


KVK ondernemers-adviseur Gerdine Annaars over de toename van het aantal jonge ondernemers: “In het onderwijs is er meer aandacht dan ooit voor ondernemerschap. Jongeren krijgen het ook vaker van huis uit mee, steeds meer mensen zijn zzp’er in plaats van in loondienst. Jonge ondernemers hebben een soort filmsterrenstatus, denk aan DJ’s en vloggers, dat inspireert. De kids zien ook volop kansen online. Ze zijn actief op platforms en verkopen via webshops. Ze verdienen zo een lekker centje bij. En ze vinden het leuker en leerzamer dan kranten lopen of vakken vullen.”

Jonge ondernemers op de KVK Startersdag

Christiaan is 16 jaar en begon op zijn 14e met zijn bedrijf ‘jouwvoetenbankje.nl”: “Als je onder de 18 bent, loop je tegen een aantal lastige juridische zaken aan die voor iemand boven de 18 standaard makkelijk te regelen zijn. Hier moet je wel rekening mee houden als jonge ondernemer.”

Nikki (21) schreef zich op haar 18e in bij KVK. Ze is eigenaar van het bedrijf ‘SAY Nik’: “De vrijheid die ik heb, vind ik heerlijk. Grootste valkuil is mijn eigen mindset. Ik heb aardig wat geld misgelopen omdat ik mijn eigen projecten aan het saboteren was. Puur uit onzekerheid. Door hier openlijk over te praten hoop ik andere jonge ondernemers tot hulp te zijn.”

Djakim (22) timmert ook al een tijdje aan de weg met zijn eigen bedrijf ‘Webthinks’: ‘Ondernemen is voor mij een avontuur. De grootste fout en tegelijkertijd belangrijkste les die ik geleerd heb, is dat ik geen idee had welke behoefte mijn klanten eigenlijk hadden, maar toch gewoon maar begon. Niet erg handig, wel een heel wijze les!”

Jonge (en ook) oudere starters kunnen veel leren van innovatieve, jonge ondernemers als Nikki, Christiaan en Djakim. Op de KVK Startersdag in Rotterdam, Utrecht en Groningen kunnen ze het hemd van het lijf gevraagd worden bij de ondernemers-speeddate “Starters voor starters”.

Gratis aanmelden voor de KVK (Online) Startersdag kan via www.KVK.nl/startersdag

InfoPage