Europese uitwisseling stimulans voor nieuwe start-ups en internationalisering

22 mei 2014 - Nieuwe bedrijvigheid en internationale uitbreiding van ondernemingen zijn positieve effecten van de mogelijkheid voor aspirant- en startende ondernemers om een periode van 1 tot 6 maanden ervaring op te doen bij een ervaren gastondernemer die een klein bedrijf runt in een ander Europees land. Dit blijkt uit een vorige week door de Europese Commissie uitgebrachte publicatie over het Erasmus for Young Entrepreneurs-programma. Een evaluatie 5 jaar na lancering van het programma.

De resultaten laten zien dat dit grensoverschrijdende Europese uitwisselingsproject direct bijdraagt aan de start van nieuwe bedrijven en internationalisering van bestaande:

  • 36% van de aspirant ondernemers zet een eigen bedrijf op na de uitwisseling
  • 65% van de gastondernemers breidde hun activiteiten uit naar nieuwe markten binnen of buiten de EU
  • 60% van de gastondernemers deed nieuwe ideeën of technische knowhow op
  • 53% van de gastondernemers heeft nieuwe producten- of diensten ontwikkeld

Betere overlevingskansen en groei

  • 87% van de start-ups die zijn opgezet door ondernemers die hebben deelgenomen aan het programma bestaan nog, terwijl gemiddeld 57% van Europese start-ups na 3 jaar nog bestaat
  • 61% van de aspirant-ondernemers en 54% van de gastondernemers hebben hun omzet zien toenemen na deelname aan het programma

De Kamer van Koophandel is sinds februari 2013 aanspreekpunt voor het programma in Nederland en begeleidt en ondersteunt ondernemers bij de uitwisselingen. Claudia Zuiderwijk, voorzitter KvK: “Voor ons is het essentieel bij activiteiten die we doen, dat ondernemers deze als toegevoegde waarde ervaren. En natuurlijk nog belangrijker, aangeven dat het bijdraagt aan de groei van hun onderneming. Ik was dan ook heel blij, dat uit de cijfers blijkt dat dit programma daar een flinke bijdrage aan levert!”

Tot nu toe hebben in heel Europa 2.500 uitwisselingen plaatsgevonden. Vanuit Nederland zijn er rond de 32 Nederlandse nieuwe ondernemers naar buitenlandse gastbedrijven gegaan en hebben Nederlandse gastbedrijven 110 buitenlandse nieuwe ondernemers ontvangen (142 uitwisselingen in totaal). De omvang van het programma neemt steeds verder toe met inmiddels 1000 uitwisselingen per jaar en een groeiend aantal deelnemende landen. De Europese Commissie wil dit uitbreiden naar 10.000 voltooide uitwisselingen in 2020.

Erasmus for Young Entrepreneurs biedt aspirant- en startende ondernemers de kans om gedurende een periode van 1 tot 6 maanden ervaring op te doen bij een ervaren mkb-gastondernemer in een ander Europees land. De ondernemer krijgt hiervoor een beurs van de Europese Commissie. Op zijn beurt profiteert de ontvangende ervaren ondernemer van nieuwe ideeën en de mogelijkheid nieuwe markten te ontdekken.

InfoPage