Stekelige folie voor buitenkant scheepswanden winnaar!

12 juni 2014 - MKB innovatie Top 100 uitgegroeid tot grootste innovatieprijs

Micanti BV uit Amsterdam, ontwikkelaar van de gifvrije, zelfklevende folie van die wordt gebruikt om op scheepswanden te plakken is winnaar van de MKB Innovatie Top 100 . De folie, Thorn-D®, is een gepatenteerde milieuvriendelijke oplossing om de aangroei van onder andere zeepokken en mossels aan de romp van schepen tegen te gaan.

De folie is een soort stekelhuidje dat ervoor zorgt dat organismen geen plek hebben om zich te kunnen hechten. Er komen bij het aanbrengen van ervan geen giftige stoffen in het water terecht, in tegenstelling tot de gebruikelijke verf. Met de folie blijven schepen langer aangroeivrij en dat scheelt: door aangroei kan een vaartuig tot wel 40% meer brandstof verbruikten. De folie levert een reductie in uitstoot van koolstof- en zwaveldioxide en stikstofoxiden op. In 2013 zijn in Nederland, Groot Brittannië, de Verenigde Staten en het Midden Oosten de eerste werkschepen met de folie beplakt.

Vandaag presenteerden de Kamer van Koophandel, Mercedes-Benz en NRC Media voor de negende keer de ranglijst met 100 innovaties die het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf heeft gerealiseerd.

Dagverse garnalen

De tweede plaats is veroverd door het familiebedrijf GPC Kant uit Leens in Groningen. Dit bedrijf pelt in eigen beheer Hollandse garnalen met een door henzelf ontwikkelde en gepatenteerde garnalenpelmachine die 1000 kilo per dag aankan. De smaak, geur, kleur en structuur van de garnaal gaan niet verloren tijdens het pelproces. Met de pelmachines wordt de verwerkingstijd van garnalen enorm verkort. Nadat de garnalen aan land zijn gebracht, worden ze direct gepeld, verwerkt en verpakt. Hierdoor ontstaat een echt vers eindproduct. Momenteel komt wekelijks 200.000 kilo gepelde garnalen terug uit Marokko. 95% van alle garnalen wordt daar gepeld vanwege de lage loonkosten. Rijden naar Marokko gaat gepaard met veel CO2 uitstoot.

Omgedraaide stator en rotor

TheWheel van e-Traction Europe B.V. uit Apeldoorn staat op de derde plaats. The Wheel is een unieke elektrische direct-drive in-wiel motor waarin de stator en rotor zijn omgedraaid. Alles binnen in het wiel staat ‘stil’, terwijl de buitenkant draait. Bij een voertuig uitgerust met TheWheel is de complete aandrijflijn het wiel zelf.

De jury, onder voorzitterschap van Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, algemeen directeur FME, beoordeelde de nominaties op basis van originaliteit, impact, mate van bescherming, verkrijgbaarheid en de omzetpotentie. Over de drie bedrijven is door de jury met lof gesproken; hun doorzettingsvermogen en vasthoudendheid werd geroemd.

Succesvolle innovaties

Alle 100 genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben de ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd. Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB in staat is. Zij jagen de economie aan met vernieuwingen. De bekendmaking van de negende MKB Innovatie Top 100 vond vandaag plaats in het hoofdkantoor van Mercedes-Benz in Utrecht. De 100 bedrijven en hun innovaties zijn vanaf vanavond te vinden op www.mkbinnovatietop100.nl.

Film bekendmaking winnaar

InfoPage