Online supermarkt Picnic snelst groeiende bedrijf van Nederland

Top 250 Groeibedrijven 2019: samen goed voor meer dan 40.000 FTE-banen in drie jaar


20 september 2019 - Picnic is het snelst groeiende bedrijf van Nederland. Dat blijkt uit de ranking van de 250 snelst groeiende Nederlandse bedrijven, die vandaag is gepresenteerd tijdens het jaarevent van nlgroeit. Picnic, ook nog eens het jongste bedrijf uit deze lijst, creëerde 1697 nieuwe banen (in FTE) en groeide het snelst in de periode van eind 2015 tot en met eind 2018. Medeoprichter Michiel Muller ontving de ‘Gouden Groeier’ van Jitse Groen van TakeAway.com. Gezamenlijk hebben de 250 bedrijven uit de lijst in deze periode meer dan 40.000 banen (in FTE) gecreëerd, de Top 10 zorgde alleen al voor 21.675 banen.

De ranking is samengesteld door Erasmus Centre for Entrepreneurship en Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Om in de lijst Top 250 Groeibedrijven 2019 terecht te komen, dienen bedrijven minimaal 10 FTE groot te zijn en/of minstens 5 miljoen euro om te zetten, aan het begin van de meetperiode. Daarnaast dienen ze in deze meetperiode van december 2015 tot en met december 2018 een gemiddelde jaarlijkse groei van minimaal 20% in FTE en/of omzet te realiseren. De Top 10 is samengesteld uit bedrijven die de meeste banen in FTE creëerden in deze periode én de hoogste gemiddelde jaarlijkse groei in FTE lieten zien.


Jongste én snelste groeier

Met de nieuwe distributiemethode van Picnic is ze in staat boodschappen zonder tussenschakels in de wijk rond te brengen. De klant kiest zelf welke rit het beste uitkomt en weet tot op een half uur precies hoe laat de bezorging zal plaatsvinden. Doordat de kosten van deze manier van distributie zo laag zijn, kunnen de prijzen voor de boodschappen lager zijn en is de bezorging gratis. Picnic is het jongste bedrijf in de Top 250 groeibedrijven: 8% van de bedrijven in de lijst is 5 jaar of jonger, 36% is tussen de 6 en 10 jaar en 27% tussen de 11 en 15. Van de 250 bedrijven uit de lijst zijn er 62 in Noord-Holland gevestigd (waarvan 39 in Amsterdam), 52 in Zuid-Holland (waarvan 22 in Rotterdam). Noord-Brabant staat op de derde plaats met 48 bedrijven.


De melkboer is terug

“Toen we met Picnic begonnen, hadden we nooit kunnen dromen dat het zo snel zou gaan. De melkboer is weer helemaal terug”, aldus medeoprichter van Picnic Michiel Muller. “Vanaf het begin hebben we samen met klanten aan Picnic gebouwd, daarom staat er nu iets waar mensen écht behoefte aan hebben. Het is geweldig om het enthousiasme te zien en zo vaak leuke reacties van klanten te krijgen.”


Duizenden banen extra

Het ScaleUp Dashboard maakte voor het jaarlijkse onderzoek naar de snelst groeiende bedrijven in Nederland gebruik van verschillende databronnen, eigen onderzoek en bestaande, openbare databases en wordt geleid door Justin Jansen, academisch directeur van Erasmus Centre for Entrepreneurship en Professor Corporate Entrepreneurship aan RSM. Jansen over de Top 250 Groeibedrijven 2019: “Het ScaleUp Dashboard is de eerste lijst die echt alle bedrijven van Nederland met meer dan 10 medewerkers langs de meetlat legt. Het overzicht van de 250 snelste groeiers van Nederland laat niet alleen zien welke bedrijven de meeste banen creëren, maar ook nog eens hoog productief zijn.” Vorig jaar voerde Takeaway.com de lijst aan. In 2018 creëerden de 250 bedrijven uit de lijst gezamenlijk meer dan 32.000 banen in de periode van eind 2014 tot en met eind 2017. De Top 250 Groeibedrijven werd in 2017 voor het eerst gepresenteerd. 


MKB-actieplan: nlgroeit met drie jaar verlengd

Nlgroeit, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, KVK, NLevator en NL2025, is een meerjarenprogramma dat tot doel heeft het groeivermogen in het midden- en kleinbedrijf te vergroten. Dat kan door ondernemers bewust te maken van groeikansen, hen te activeren gebruik te maken van coaching en opleiding en hen te faciliteren bij het vinden van de ideale match met een mentor of opleiding. Staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat: “Nlgroeit heeft al bijna 2000 ondernemers bereikt om een volgende groeistap te zetten met hun bedrijf. Hiervan zijn 750 groeiondernemers succesvol verbonden aan een mentor. Daar ben ik trots op en ik wil nog meer ondernemers helpen groeien. Daarom heb ik het programma in mijn MKB-actieplan verlengd met drie jaar, tot en met 2021. De doelgroep is dit jaar ook uitgebreid met een specifieke aanpak voor grotere groeibedrijven en scale ups.”


Noot voor de pers

Meer informatie: persvoorlichter Debby van Wijngaarden, 06 5108 7564, debby.van.wijngaarden@kvk.nl.

De Top 250 Groeibedrijven 2019 en de top 10 is vanaf 21.45 uur ook te vinden op www.nlgroeit.nl.

Meer informatie over het ScaleUp Dashboard is te vinden op: www.scaleupdashboard.com

De Top 10 van de Top 250 Groeibedrijven 2019 is als volgt tot stand gekomen:
De 10 bedrijven zijn twee keer gerankt: één keer in het aantal gecreëerde banen in FTE in de genoemde periode en één keer in de gemiddelde jaarlijkse groei in FTE. Vervolgens bepaalt het gemiddelde van deze twee plaatsingen de eindscore. Bij een gelijke eindiging is gekeken naar de verhouding van de groei van de bedrijven op de twee criteria. De grootste groeier eindigt dan hoger.


Top 3:
1. Picnic

Founders: Joris Beckers, Michiel Muller, Frederik Nieuwenhuys, Gerard Scheij
Oprichting: 2015
Aantal banen in FTE gecreëerd in de periode van 2015-2018: 1697
Gemiddelde jaarlijkse groei in FTE: 162%
Locatie: Amsterdam
Korte beschrijving:
Picnic is een online supermarkt die consumenten tijd, geld en moeite bespaart door alle boodschappen gratis thuis te bezorgen. Het bedrijf bestaat pas 3 jaar, maar de milieuvriendelijke elektrische autootjes van Picnic zijn nu al niet meer weg te denken uit het straatbeeld in Nederlandse steden.

2. Takeaway.com
Founder: Jitse Groen
Oprichting: 2000
Aantal banen in FTE gecreëerd: 2272
Gemiddelde jaarlijkse groei in FTE: 88%
Locatie: Amsterdam
Korte beschrijving:
Takeaway.com (Thuisbezorgd.nl) is de online marktplaats voor maaltijdbezorging. Takeaway.com focust op het verbinden van consumenten en restaurants door middel van een eigen platform in 9 Europese landen en in Vietnam. Takeaway.com biedt een online marktplaats aan waar vraag en aanbod voor maaltijdbezorging samenkomen.

3. Rituals
Founder: Raymond Cloosterman
Oprichting: 2000
Aantal banen in FTE gecreëerd: 2880
Gemiddelde jaarlijkse groei in FTE: 38%
Locatie: Amsterdam
Korte omschrijving:
Geïnspireerd door de eeuwenoude kennis en tradities uit verschillende Aziatische culturen creëert Rituals een collectie luxe home & body-producten. Rituals wil het leven van hun consumenten verrijken met unieke signatuurgeuren die met uiterste zorg zijn ontworpen en samengesteld.

Overzicht Top 10:
1.    Picnic
2.    Takeaway.com
3.    Rituals
4.    Action
5.    Young Capital
6.    Elastic
7.    Coolblue
8.    Calco
9.    Adyen
10.  BasicFit

InfoPage