Nieuwe regels telemarketing gaan ook gelden voor de meeste zzp'ers

11 oktober 2018 - Staatssecretaris Keijzer van EZK heeft gistermiddag het volgende geantwoord op een vraag van CDA-Kamerlid Amhaouch: “De heer Amhaouch (CDA) complimenteerde mij met het voorgenomen besluit van afgelopen maandag om iets te doen aan de irritaties op het gebied van telemarketing. Tegelijkertijd gaf hij aan dat er ook veel zzp’ers zijn, die zich ook hieraan ergeren. Het is denk ik goed om te zeggen dat de regelgeving, waar ik maandag over sprak, geldt voor natuurlijke personen, dus een zzp’er die niet een BV of een stichting heeft, daar geldt dit ook voor.”

Het voorstel dat Keijzer afgelopen maandag bekendmaakte houdt in dat bedrijven of organisaties consumenten straks alleen nog mogen benaderen via de telefoon als een consument daar expliciet toestemming voor heeft gegeven. Dat is één van de drie belangrijkste thema’s in de Consumentenagenda die staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) afgelopen maandag naar de Tweede Kamer heeft verstuurd.

Met het voorstel trekt staatssecretaris Keijzer de bescherming van consumenten offline en online zoveel mogelijk gelijk. Het huidige bel-me-niet-register geldt voor natuurlijke personen. Als een ondernemer een natuurlijk persoon is en geen rechtspersoon, zoals iemand die een eenmanszaak heeft, kan diegene ook zijn of haar telefoonnummer in het bel-me-niet-register inschrijven (opt-out).

Keijzer deed haar uitspraak tijdens het Algemeen overleg over ondernemen en bedrijfsfinanciering van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat.

KVK is blij met het voornemen van de staatssecretaris dit opt-in regime te gaan invoeren. Daarnaast werkt het ministerie samen met KVK aan oplossingen die ervoor zorgen dat alle ondernemers minder (en het liefst geen) hinder meer hebben van ongewenste telemarketing activiteiten.

InfoPage