Tweede Kamer voor afschermen woonadres van ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid

13 november 2018 - De Tweede Kamer heeft vandaag een motie van CDA en VVD aangenomen die de regering oproept ervoor te zorgen dat de woonadressen van eigenaren van eenmanszaken, vof’s en maatschappen, worden afgeschermd voor niet-geautoriseerde organisaties. Dit houdt in dat het woonadres alleen nog mag worden ingezien door notarissen, advocaten, deurwaarders en bestuursorganen. Het vestigingsadres van deze ondernemingen blijft wel openbaar. Je moet een bedrijf namelijk wel kunnen blijven vinden, bijvoorbeeld als er iets niet goed is gegaan. Je kan als ondernemer zelf kiezen waar je gevestigd bent met je bedrijf. Nu de motie is aangenomen gaat de staatssecretaris onderzoeken hoe deze motie het beste kan worden uitgevoerd.

KVK herkent zich in de klachten die als reden genoemd zijn om over te gaan tot de maatregel om het woonadres van natuurlijke personen af te schermen. Uit onderzoek dat KVK heeft laten uitvoeren onder 1700 ondernemers over hoe ondernemers de openbaarheid van het Handelsregister ervaren, is naar voren gekomen dat bijna de helft van de ondernemers in Nederland voorstander is van deze maatregel.

Hoofdelijk aansprakelijk

Ondernemers ergeren zich al enige tijd aan het ongevraagd benaderen door bedrijven met een aanbieding. Bij ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid, zoals bijvoorbeeld bij eenmanszaken, wordt het woonadres standaard geregistreerd in het Handelsregister. De gedachte hierachter is dat de ondernemer hoofdelijk aansprakelijk is en dus te vinden moet zijn, ook wanneer het vestigingsadres van de onderneming niet langer juist blijkt te zijn. KVK is wettelijk verplicht deze gegevens aan derden te verstrekken als daarom gevraagd wordt, ongeacht het doel. De praktijk is dat derden deze gegevens vervolgens gebruiken voor het ongevraagd benaderen van ondernemers. Ondernemers die staan ingeschreven in het Handelsregister kunnen weliswaar de Non-Mailing Indicator activeren, waarmee zij aangeven niet benaderd te willen worden voor ongevraagde direct marketing op hun woonadres. Helaas wordt deze NMI onvoldoende gerespecteerd en worden ondernemers toch ongewenst benaderd.

Eerder al maakte de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, bekend dat zij ook voor ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid wil regelen dat zij straks alleen nog telefonisch benaderd mogen worden als zij daar expliciet toestemming voor hebben gegeven via een zogenoemd opt-in systeem.

InfoPage