Univé ontwikkelt innovatieve sensor tegen schoorsteenbranden

Voorkomen van miljoenenschade stap dichterbij

18 oktober 2019 - Verzekeraaar Univé presenteerde tijdens CES Unveiled Amsterdam op 17 oktober een sensor die schoorsteenbranden moet voorkomen. Het gaat om een prototype dat ontwikkeld is in samenwerking met drie innovatieve ondernemers. Univé kwam met deze partijen in contact via KVK Business Challenge. Deze winter staat in het teken van testen en dataverzameling; daarna wil Univé de sensor op de markt brengen.

Volgens Brandweer Nederland komen schoorsteenbranden ruim 2.000 keer per jaar voor. Zo’n schoorsteenbrand zorgt al gauw voor enkele tonnen aan schade. Ze vormen een grote kostenpost voor verzekeraars, om maar te zwijgen van het menselijk leed dat ze veroorzaken bij getroffen bewoners.

Oplossing

Univé zocht naar een oplossing, die schoorsteenbranden kan voorkomen of vroegtijdig kan signaleren om deze gevolgen te beperken. De coöperatie nodigde in 2018 slimme ondernemers via de KVK Business Challenge uit mee te denken aan deze uitdaging. In samenwerking met Univé innovatiemanagers Lindy Borgman en Bas Wit werd een oplossing gevonden in innovatieve sensortechnologie. Lindy: ‘Nu na anderhalf jaar is een prototype van deze schoorsteensensor klaar en starten we vanaf november met de eerste 20 sensoren in schoorstenen. Wij zijn erg benieuwd naar de eerste resultaten, en wat dit bijdraagt aan de preventie van schoorsteenbranden.’

Praktijktest

Door deze inspanning wordt de oplossing die hieruit voortkomt niet alleen in de praktijk getest om tijdens het stoken te meten of en hoe problemen (kunnen) ontstaan. Ook wordt zo aangezet tot veiliger en efficiënter stookgedrag, gebruik van kwaliteitshout en voldoende onderhoud.

Wanneer de sensor naar behoren werkt willen de partijen deze zo snel mogelijk doorontwikkelen en op de markt brengen. Niet alleen voor klanten van Univé maar voor alle consumenten. Lindy Borgman: ‘Univé verwacht hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan het verminderen van schoorsteenbranden, maar ook het verminderen van eventuele overlast van kachels bij de buren.’

KVK Business Challenge brengt corporates en mkb bij elkaar

Univé en de drie mkb-bedrijven hebben elkaar gevonden via KVK Business Challenge: een open innovatieprogramma dat vraagstukken van grote bedrijven en de innovatiekracht van het mkb samenbrengt.

InfoPage