Persbericht

Takeaway.com tijdens BusinessBoost Live uitgeroepen tot snelste groeier

Takeaway.com heeft de Gouden Groeier Award gewonnen. Het is het snelst groeiende bedrijf van Nederland. De award, een initiatief van Erasmus Centre for Entrepreneurship en nlgroeit, werd uitgereikt tijdens de derde editie van het ondernemersevent BusinessBoost Live in Rotterdam Ahoy. Mona Keijzer, staatssecretaris van het ministerie van EZK, maakte de winnaar bekend. Takeaway.com creëerde 4703 nieuwe banen (in FTE) en groeide dus het snelst in de periode van eind 2016 tot en met eind 2019. Hiermee staat de maaltijdbezorger bovenaan de Top 250 Groeibedrijven 2020. De 250 bedrijven zijn samen met meer dan 30.000 FTE gegroeid.

De uitreiking van de Gouden Groeier Award was onderdeel van een tweeënhalf uur durende show waarin meerdere bekende ondernemers het podium betraden. Zo waren er interviews met en keynotes van de Amerikaanse bestsellerauteur Verne Harnish, Oranje bondscoach Ronald Koeman, fashion-ondernemer Nikkie Plessen en CEO’s en oprichters als Atilay Uslu van Corendon en Raymond Cloosterman van Rituals. Jeroen Pauw en Humberto Tan verzorgden de interviews. Coolblue CEO Pieter Zwart was host van de avond.

Snelste groeier

Toen Jitse Groen twintig jaar geleden begon met zijn website Thuisbezorgd.nl, kwam de concurrentie uit Amsterdam en Ede, provisorische websites die klanten doorverwezen naar een handvol restaurants in de omgeving. Pagina’s die waren ontwikkeld op zolders of kantoortjes, door studenten of ondernemers die zich – net als Groen – afvroegen waarom je eigenlijk nog geen pizza of Chinees op internet kon bestellen. Een vol decennium later was het bedrijf Nederland al ontgroeid. Onlangs fuseerde het bedrijf met Just Eat en werd daarmee in een klap één van de grootste maaltijdbezorgers ter wereld. Red Je Pakketje, gestart in 2016, is het snelst groeiende jongste bedrijf. Dept veroverde de vierde plaats en is hiermee de hoogste nieuwe binnenkomer. Van de 250 bedrijven uit de lijst zijn er 92 in Noord-Holland gevestigd, 53 in Zuid-Holland. Noord-Brabant staat op de derde plaats met 41 bedrijven. Er staan 156 nieuwe bedrijven in deze editie van de Top 250 groeibedrijven.

We groeien hard

“Erg leuk dat Takeaway.com opnieuw het snelst groeiende bedrijf van Nederland is”, aldus oprichter en CEO Jitse Groen, “we groeien hard, zowel in Nederland als daarbuiten. Onze groei creëert veel banen, zowel op onze 27 kantoren in binnen- en buitenland, maar ook lokaal op onze 91 hubs, waar we niet alleen bezorgers werven, maar ook leidend personeel.” Om in De Top 250 Groeibedrijven te komen, dienen bedrijven minimaal 10 FTE groot te zijn en/of minstens 5 miljoen euro om te zetten, aan het begin van de meetperiode. Daarnaast dienen ze in deze meetperiode van december 2016 tot en met december 2019 een gemiddelde jaarlijkse groei van minimaal 20% in FTE en/of omzet te realiseren. De Top 10 is samengesteld uit bedrijven die de meeste banen in FTE creëerden in deze periode én de hoogste gemiddelde jaarlijkse groei in FTE lieten zien.

In beweging blijven

Erasmus Universiteit heeft via haar Erasmus Centre for Entrepreneurship de grootste academische onderzoeksgroep op het gebied van ondernemerschap in Europa samengesteld. Prof. Dr. Justin Jansen, hoogleraar ondernemerschap aan RSM: “Doordat we de afgelopen jaren verschillende snelle groeiers uit de lijst hebben onderzocht en gemonitord, hebben we nu voor het eerst ook de factoren kunnen identificeren voor hun snelle groei.” Martin Luxemburg, directeur van het ondernemerschapscentrum: “Samen met partijen zoals nlgroeit proberen we deze inzichten te delen in onze programma’s om zo andere bedrijven te ondersteunen in hun groei en hun impact op het Nederlandse ecosysteem te vergroten.” In een op de website te downloaden rapport wordt daarom niet alleen de complete Top 250 lijst gepubliceerd, maar wordt ook een aantal wetenschappelijk onderbouwde factoren beschreven die de groei van bedrijven beïnvloeden. Nlgroeit, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, KVK, NLevator en NL2025, is een meerjarenprogramma dat tot doel heeft het groeivermogen in het midden- en kleinbedrijf te vergroten. BusinessBoost Live is het grootste ondernemersevent van Nederland met de ambitie om ondernemers te inspireren in beweging te blijven. Een ambitie die organisator Tribe Company wil waarmaken met hoofdsponsor ING en partners nlgroeit, BNR Nieuwsradio en Talpa Network.
 

De Top 250 Groeibedrijven 2020 is ook te vinden op www.nlgroeit.nl.

Top 3:

1. Takeaway.com

Founder: Jitse Groen
Oprichting: 2000
Aantal banen in FTE gecreëerd in de periode van 2016-2019: 4703 FTE
Gemiddelde jaarlijkse groei in FTE: 96.02%
Locatie: Amsterdam

2. Picnic

Founder: Michiel Muller
Oprichting: 2015
Aantal banen in FTE gecreëerd in de periode 2016-2019: 2068 FTE
Gemiddelde jaarlijkse groei in FTE: 97.22%
Locatie: Amsterdam

3. Rituals

Founder: Raymond Cloosterman
Oprichting: 2000
Aantal banen in FTE gecreëerd in de periode 2016-2019: 4357 FTE
Gemiddelde jaarlijkse groei in FTE: 37.37%
Locatie: Amsterdam