Zo word je een aantrekkelijke werkgever voor jongeren
- Esther Riphagen
- Achtergrond
- 8 jun 2023
- Bijgewerkt 8 jun 2023
- 3 min
- Runnen en groeien
- Personeel
Je wilt jongeren werven, maar je weet dat ze kritisch zijn in hun keuze voor een werkgever. Als een bedrijf niet bevalt, zijn ze snel weg. Hoe zorg je dat de jongere generatie graag bij jou wil (blijven) werken? In dit artikel lees je wat veel jongeren het belangrijkst vinden in hun keuze voor een baan. En met welke leiderschapsstijl je ze bindt aan je bedrijf.
Belangrijke arbeidsvoorwaarden voor jongeren
Er zijn drie arbeidsvoorwaarden die de jongste generatie werknemers tussen de 15 en 25 jaar het belangrijkst vindt. Neem de voorwaarden op in je vacaturetekst of meld ze in het sollicitatiegesprek.
1. Help jongeren bij hun ontwikkeling
Help jongeren bij het ontdekken van hun talenten en besteed aandacht aan hun ontwikkeling. Veel studenten weten aan het einde van hun studie niet wat voor functie ze willen, vertelt Angela Weghorst, eigenaar van onderzoeksbureau TwinQ: Insights & Inspiraties. Ze deed onderzoek naar wat jongeren bezighoudt. “De meeste mensen zijn nu eenmaal goed in de dingen die ze het leukst vinden. Dat geldt zeker voor jongeren. Als ze weten waar ze heen willen, zijn ze zeer gedreven.” Help jongeren ontdekken waarin ze willen groeien en stel samen een Persoonlijk ontwikkelingsplan op. Kijk of er subsidies beschikbaar zijn en verlaag zo de kosten voor scholing.
2. Maak budget vrij voor coaching
Ondersteun jongeren en biedt een vergoeding voor coaching aan. Acht op de tien jongeren wil namelijk een vanaf de eerste werkdag. "Jongeren snakken naar begeleiding en persoonlijke aandacht, maar maken vaak geen gebruik van een coach omdat ze de kosten niet vergoed krijgen ”, legt Weghorst uit. “Als werkgever kun je die coaching ook zelf bieden. Hiermee voorkom je dat problemen ontstaan of verergeren.” Een op de drie jongeren heeft mentale , zoals stress of eenzaamheid. Dit kan liggen aan een lastige thuissituatie of aan onzekerheid over eigen vaardigheden. Maak daarom een potje voor coaching. Gebruik dit budget van bijvoorbeeld € 1.500 voor een coachingstraject, waarmee jongeren kunnen werken aan hun eigen ontwikkeling.
3. Bied direct financiële zekerheid
Geef jongeren vanaf het begin goede arbeidsvoorwaarden, zodat ze rond kunnen komen en de vrijheid hebben om een volwassen leven op te bouwen. “Jongvolwassenen die gaan werken willen een eigen plek hebben”, legt Weghorst uit. “Maar door de is het huren of kopen van een huis ontzettend duur. Vaak moeten ze ook nog een studieschuld aflossen.”
Door geldzorgen bij je medewerkers weg te nemen, zorg je voor een groter gevoel van loyaliteit. Geef jongere werknemers daarom vanaf het begin de zekerheid van goede arbeidsvoorwaarden, zoals een jaarcontract of werkgeversverklaring bij tevredenheid. Help wanneer mogelijk bij het zoeken naar een betaalbare woning of draag bij aan de afbetaling van een .
Check of het salaris dat je biedt aansluit bij het gemiddelde in de markt, bijvoorbeeld via het Salariskompas van . En vraag aan je werknemers of ze tevreden zijn over hun inkomen.
Personeel vinden in een krappe arbeidsmarkt is een uitdaging. Toch zien experts en ondernemers mogelijkheden, zoals werven via Open Hiring of het vinden van buitenlands personeel. Leer van hun ervaring en tips.
Leidinggeven aan jongeren
Pas je manier van leidinggeven aan op de wensen van de nieuwe generatie. Veel jongeren hebben behoefte aan vrijheid, eerlijkheid en het gevoel dat ze zichzelf mogen zijn. Weghorst geeft de volgende tips.
Betrek jongeren bij keuzes
Speel in op de behoefte van jongeren aan vrijheid. “Jongeren van nu zijn redelijk ongevoelig voor macht. Ze willen niet slechts ‘bevelen’ opvolgen omdat het moet." Betrek jongeren daarom bij de keuzes die je maakt in je bedrijf. Zo krijg je gemotiveerde .
Wees eerlijk en open
Zorg dat je vanaf het begin op en eerlijk bent richting medewerkers en sollicitanten. Zo verlaag je de kans op een mismatch. “Jongeren prikken meteen door smoesjes heen. Of gaan zelf op zoek naar antwoorden. Zo vroeg een jonge sollicitant eens naar het echtscheidingspercentage binnen een bedrijf. Voor hem gaf dat een beeld van de werkdruk. Zijn redenering was: ‘Als anderen hier niet gelukkig zijn, dan wil ik hier niet zijn’.”
Focus op unieke eigenschappen
Focus op iemands unieke eigenschappen en laat je niet afschrikken door eventuele labels die jongeren vandaag de dag krijgen. Vertelt een sollicitant over een bepaald label, zoals ADHD of autisme? Maak dan gebruik van de bijbehorende talenten. “Mensen met adhd zijn meestal echte doeners, mensen met add zijn doorgaans heel creatief en iemand met autisme werkt vaak gestructureerd. Opvallend is dat ruim 40% van de jongeren zich ‘anders’ voelt door deze labels.” Laat je niet leiden door vooroordelen en geef iedereen een kans.
Ontdek hoe je de betrokkenheid van je personeel vergroot met secundaire arbeidsvoorwaarden.