Zo willen jongeren absoluut voor jou werken
- Ellen Koekkoek
- 28 mrt 2023
- Bijgewerkt 8 jun 2022
- 4 min
- Runnen en groeien
- Personeel
De huidige inflatie en coronacrisis hebben invloed op de keuze van jongeren voor een werkgever. Ze zijn klaar met in hun uppie thuiswerken en willen voldoende inkomen om van te kunnen leven en wonen. Hoe maak je jongeren enthousiast om voor jouw bedrijf te werken nu de arbeidsmarkt krap is? Tien tips hoe je een geliefde werkgever wordt voor de jongste generatie werknemers tussen de 15 en 25 jaar.
1. Zorg voor persoonlijke aandacht
"Jongeren snakken naar persoonlijke aandacht”, vertelt Angela Weghorst, eigenaar van TwinQ: Insights & Inspiration. Ze deed onderzoek naar wat jongeren bezighoudt. “Door het vele thuiswerken en vervelen tijdens de coronaperiode, zitten veel jongeren niet lekker in hun vel. Als werkgever help je ze enorm door te vragen: hoe gaat het met je? Heb je het nog naar je zin? En wat heb je van mij nodig?”
“Zorg dat je je medewerkers fysiek ontmoet, ook als er een lockdown is. Ga bijvoorbeeld samen wandelen. ”Weghorst zag wat het gemis aan persoonlijk contact deed met de jonge thuiswerkenden: “Het koppie van een 25-jarige dame werd steeds witter nadat ze trots aan haar nieuwe baan was begonnen. Toen ze na een half jaar eindelijk haar collega’s live ontmoette, straalde ze weer. Logisch, want als je niemand meer ziet, is werk de enige plek die zorgt voor een stukje verbinding met anderen.”
2. Maak een potje voor mentale gezondheid
Kijk of je als werkgever een potje kunt maken waarmee je je jonge werknemers kunt ondersteunen in hun sociale en mentale gezondheid. Gebruik dit budget van bijvoorbeeld € 1.500 voor een coachingstraject waarbij ze kunnen werken aan hun eigen ontwikkeling.
“Jongeren maken vaak geen gebruik van een coach omdat de kosten niet worden vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten voor een psycholoog of psychiater wel, mits er een medische diagnose is. Maar de wachttijd is gemiddeld een jaar. Wacht hier niet op als werkgever en voorkom dat mentale problemen ontstaan of verergeren.”
3. Geef jongeren een goed salaris
Geef jongeren een goed salaris zodat ze rond kunnen komen en de vrijheid hebben om eigen keuzes te kunnen maken. “Jongvolwassenen die gaan werken willen een eigen plek hebben. Maar door de woningnood is het huren of kopen van een huis ontzettend duur”, legt Weghorst uit. “En dan is er vaak ook nog de molensteen om hun nek van een studieschuld. Deze benoemen ze vaak niet door schaamte. Maar ze zien de armoede dichterbij komen.”
Help je medewerkers bij het zoeken naar een betaalbare woning zodat ze hun ouderlijk huis of antikraak woning kunnen verlaten. Hiermee vergroot je de kans dat jongeren voor jouw bedrijf kiezen. Als een medewerker voor je in het buitenland gaat werken, zoekt de werkgever ook automatisch mee. Waarom niet in deze situatie?
Personeel vinden in een krappe arbeidsmarkt is een uitdaging. Toch zien experts en ondernemers mogelijkheden, zoals werven via Open Hiring of het vinden van buitenlands personeel. Leer van hun ervaring en tips.
4. Stop met top-down aansturing
Jongeren van nu zijn redelijk ongevoelig voor autoriteit. Ze groeiden op in een tijdperk met kleine afstand tussen ouder en kind. “Jongeren leerden te onderhandelen en willen weten dat wat ze doen ook daadwerkelijk zin heeft. Ze willen niet slechts ‘bevelen’ opvolgen omdat het moet.” Speel daarom in op hun behoefte aan vrijheid. Gebruik leiderschapsstijlen waarbij de medewerker centraal staat, zoals persoonlijk leiderschap van Stephen Covey.
5. Wees eerlijk en transparant
“Jongeren willen transparantie en rechtvaardigheid. Ze prikken genadeloos door onechtheid heen. Of gaan zelf op zoek naar antwoorden. Zo vroeg een jonge sollicitant naar het echtscheidingspercentage binnen een bedrijf. Voor hem was dat een indicatie van de werkdruk. Zijn redenering was: ‘Als anderen hier niet gelukkig zijn, dan wil ik hier niet zijn.’ Reden genoeg dus om open en eerlijk te zijn richting medewerkers en sollicitanten.”
Jongeren hebben tijdens de coronaperiode meer behoefte gekregen aan tolerantie en meer onderling respect tussen mensen. Dit blijkt uit onderzoek van Unicef dat Weghorst heeft uitgevoerd. “Door de polarisatie zijn jongeren bang geworden hun mening te geven uit angst om aangevallen te worden.” Vraag dus proactief aan je jongste medewerkers hoe ze over bepaalde zaken denken en verzeker ze dat ze zich in vertrouwen kunnen uitspreken, tipt Weghorst.
6. Probeer de wereld mooier te maken
Vroeger nam je er als schoolverlater genoegen mee, dat je ‘onder aan de ladder’ begon en geduld moest hebben. Maar de huidige nieuwkomers op de arbeidsmarkt wachten hier niet op. Niet omdat ze materialistisch ingesteld zijn, maar omdat ze een waardevolle bijdrage willen leveren. Laat zien dat dit kan bij jouw bedrijf en dat winst niet het enige doel is. Maak duidelijk hoe ze met de werkzaamheden die ze doen hun steentje bijdragen en waarom dit belangrijk is.
“Uit hetzelfde Unicef-onderzoek werd duidelijk dat jongeren vinden dat er meer moet worden gedaan tegen armoede in gezinnen en dierenmishandeling. Als je laat zien dat je hier als bedrijf aandacht voor hebt, heb je bij je jonge sollicitanten een streepje voor op andere werkgevers.”
7. Focus op wat goed gaat
Als ondernemer wil je graag dat je medewerkers hun werk goed doen. Je beoordeelt ze hierop. In de praktijk blijkt het merendeel van de functioneringsgesprekken over ‘ontwikkelpunten’ te gaan. Draai het om en focus op wat medewerkers al goed kunnen. Stimuleer dit tot ze gaan uitblinken in hun vak.
8. Help jongeren hun talent te ontdekken
Veel studenten weten aan het einde van hun studie niet wat ze willen. Help ze bij deze ontwikkeling. “We zijn nou eenmaal goed in de dingen die we het leukst vinden. Laat jongeren daarom dat doen wat past bij hun passies en interesses. Als ze eenmaal weten waar ze heen willen, zijn ze vastbesloten. Kan dat niet binnen jouw bedrijf? Wees niet verrast als ze iets anders zoeken dat wel aansluit bij hun talenten en idealen.”
9. Focus op unieke eigenschappen
Ruim 40% van de jongeren voelt zich ‘anders’ en heeft soms een label opgeplakt gekregen als ADHD, autisme of hoogbegaafdheid. We moeten ons meer focussen op hun unieke eigenschappen, in plaats van hun ‘nadelige afwijkingen.’ “Iemand met ADHD heeft veel energie. Prikkel hem zodat hij die kwijt kan in zijn werk." Een ADHD’er is een echte doener en een ADD’er kan goed ideeën bedenken, maar die misschien moeilijker uitleggen in keiharde taal. Maar maak gebruik van die talenten.
10. Betrek jongeren bij de toekomst van je bedrijf
Jongeren zijn erg innovatief. Ze benaderen zaken anders en houden je bij de les met ontwikkelingen en nieuwe producten. Geef medewerkers daarom de kans leuke en boeiende trends die ze buiten zien te gebruiken binnen je bedrijf. “Denk aan het vernieuwen van je verdienmodel en het verkopen van producten op een online platform. Zo ga je mee met de tijd en in een krappe arbeidsmarkt kiezen ze voor jou. Een goede manier om je bedrijf klaar te maken voor de toekomst.”