Omgaan met prijsstijgingen
Energie, grondstoffen, personeel, producten: alles wordt duurder. De hoge inflatie raakt iedereen. Ervaar jij financiële gevolgen? Vind hier je opties en krijg grip op je zaak.
Alles over de energiecrisis
De stijgende energieprijzen kunnen een grote impact hebben op je bedrijf. Er zijn regelingen voor het MKB om te ondersteunen bij energiekosten. Bij het KVK Energieloket vind je tips om energie te besparen en je bedrijf te verduurzamen. Ook vind je hier welke regels op gebied van energiebesparing vanaf 2023 van kracht zijn en wat dit betekent voor jouw bedrijf.
Je bedrijf in zwaar weer
Doorgaan of stoppen
Grip op schulden
Gecontroleerd stoppen
Hulp op maat

Op zoek naar persoonlijk advies? Het KVK Adviesteam staat voor je klaar. Bel gratis 0800 21 17. Een KVK-adviseur geeft antwoord op je vragen, denkt met je mee en verwijst je waar nodig door naar de organisatie die jou het beste verder kan helpen.
Hoge gasprijs? Zo ga je ermee om
Veelgestelde vragen
De overheid steunt ondernemers die in de knel komen vanwege de stijgende energieprijzen. Voor kleine ondernemers die per jaar niet meer verbruiken dan 5.000 m3 gas en 50.000 kWh elektriciteit geldt het prijsplafond dat ook voor huishoudens wordt gebruikt. Mogelijk komt er vanaf 1 november 2022 een overbruggingsregeling. Daarnaast komt het kabinet met een speciale subsidieregeling voor bedrijven die niet ontkomen aan een hoog energieverbruik. De zogenoemde Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) geldt voor ondernemers die jaarlijks meer verbruiken dan 5.000 m3 gas en 50.000 kWh elektriciteit. De energierekening moet voor deze ondernemers minimaal zo hoog zijn als 12,5 procent van de omzet.
Het kabinet werkt ook aan een regeling voor ondernemers met acute problemen. Die regeling gaat mogelijk per november 2022 in. Details volgen zo snel mogelijk en zijn hier te lezen.
- Het KVK-adviesteam staat klaar voor ondernemers in zwaar weer. Onze adviseurs bieden een luisterend oor en geven advies op maat. Vertel hoe jouw situatie eruitziet en de adviseurs van het KVK Adviesteam denken proactief met je mee. Ze zoeken naar oplossingen. Als het nodig is brengen ze je met een andere organisatie in contact die je verder helpen met bijvoorbeeld teruglopende omzet, oplopende schulden, bedrijfsopvolging of individuele begeleiding.
Iedereen voelt de gevolgen van de huidige inflatie. Ook de mensen die bij jou in dienst zijn. Hun boodschappen zijn duurder, gas en licht kosten meer en de prijs voor een volle tank om weer naar het werk te rijden is hoog. Waar mogelijk kun je helpen met een loonsverhoging. Voor je personeel voelt dit misschien meer dan ooit als een logische stap. Toch geeft de inflatie jouw medewerkers niet het recht op meer salaris.
Wanneer een cao van toepassing is, moet je als werkgever gemaakte afspraken wel nakomen. Als er wordt onderhandeld over een nieuwe cao, dan wordt de inflatie wel gebruikt als reden voor een hoger loon.
Stijgende brandstofprijzen zorgen er ook niet voor dat je als werkgever meer reiskostenvergoeding moet betalen. Het mag wel, maar over alles boven 19 cent per kilometer betaal je belasting. Vanaf januari 2023 kun je belastingvrij 21 cent per kilometer betalen.
Heb je uitstel van betaling aangevraagd voor een belastingaanslag of naheffingsaanslag, maar heb je langer nodig om terug te betalen? Dan kun je misschien een betalingsregeling voor ondernemers met betalingsproblemen krijgen. Je moet dan bewijzen dat je de hele belastingschuld uiteindelijk kunt afbetalen. Bijvoorbeeld met:
- een bankgarantie
- een persoonlijke borgstelling
- een hypotheek
Een betalingsregeling duurt normaalgesproken maximaal twaalf maanden. Deze periode geldt vanaf de laatste betaaldatum van de belastingaanslag waarvoor je de betalingsregeling aanvraagt. Door de huidige energiecrisis en de gevolgen van de coronacrisis zijn er op dit moment bijzondere regelingen voor langere schulden. Daarmee kun je als ondernemer 5 tot maximaal 7 jaar de tijd krijgen om te betalen.
Je vraagt een betalingsregeling aan via het formulier Verzoek betalingsregeling en uitstel van betaling van belasting en/of premie voor ondernemingen.
Kun je helemaal niet betalen? Dan kun je een verzoek om gehele of gedeeltelijke kwijtschelding van betaling doen. De aanvraag doe je via het formulier Verzoek kwijtschelding van belasting en/of premie voor ondernemingen.
Bekijk de voorwaarden voor kwijtschelding op Belastingdienst.nl.
Kijk voor veelgestelde vragen over het terugbetalen van uitgestelde belastingen op de website van ondernemen.nl.
Betaal je elke maand een vast bedrag aan je verhuurder, dan bestaat je huurprijs uit twee onderdelen: de kale huurprijs voor de ruimte en de bijkomende servicekosten. Servicekosten zijn vaak een verzameling van kosten voor schoonmaak, onderhoud en nutsvoorzieningen (gas, water en elektriciteit).
Het is wettelijk vastgelegd hoeveel het bedrag voor de kale huur maximaal mag worden verhoogd. Dit is niet het geval bij de verhoging van servicekosten. Wanneer de energielasten stijgen, mag je verhuurder de servicekosten dus verhogen. Het moet dan wel gaan om daadwerkelijk gemaakte kosten. Deze kosten worden aan het eind van het jaar, bij de eindafrekening, verrekend.
Als uit de eindafrekening blijkt dat de servicekosten of nutsvoorzieningen hoger zijn uitgevallen, kan de verhuurder de servicekosten of het voorschot voor de nutsvoorzieningen verhogen. De verhuurder moet hierbij uitleggen waarom de kosten verhoogd zullen worden. Wanneer de energie duurder is geworden, moet dit dus ook aantoonbaar te zijn. Als huurder kun je hiervoor bewijzen opvragen, zoals energiecontracten of facturen.
Het is namelijk niet toegestaan om door middel van een verhoging van bijvoorbeeld servicekosten, een feitelijke verhoging van de (kale) huur te realiseren. De verhuurder zou dan de wettelijk vastgestelde maximale verhoging van de huurprijs omzeilen.
Huurprijsbescherming
In de regelgeving rondom bescherming van de huurprijs bestaat een onderscheid tussen twee verschillende ruimtes: middenstandsbedrijfsruimtes (bijvoorbeeld winkels en horeca) en overige bedrijfsruimtes (bijvoorbeeld kantoren, fabrieken en pakhuizen).
Als huurder van een middenstandsbedrijfsruimte heb je recht op huurprijsbescherming. De verhuurder mag de huur in de tussentijd niet verhogen. Behalve als je dat samen in het huurcontract hebt afgesproken.
Bij overige bedrijfsruimten heb je als huurder geen recht op huurprijsbescherming. Je spreekt de huurprijs en huurprijsverhogingen samen met de verhuurder af in de huurovereenkomst.
Als je kosten stijgen, kun je op jouw beurt ook je prijzen verhogen. Onderbouw je een verhoging goed, dan is de kans groot dat je klant deze accepteert. Je klant wil vooral het gevoel hebben dat hij een eerlijke prijs betaalt. Voor je onderbouwing kun je bijvoorbeeld inflatiecijfers van het CBS gebruiken. Experts noemen een periodieke verhoging op basis van CBS-cijfers ook verstandig. Tegelijk kan een snelle stijging van grondstof-, energie- of transportprijzen net zo goed een reden zijn om je prijs op te schroeven. Let er wel op dat je jezelf niet uit de markt prijst.
Bij klanten waar je contracten mee hebt, is het belangrijk dat je transparant bent en verhogingen op tijd aankondigt. Pas je bijvoorbeeld eens per jaar je prijzen aan de inflatie aan? Dan moet je dat opnemen in je algemene voorwaarden en je offertes. Zo voorkom je verrassingen en discussies en geef je je klant de kans op een verhoging te reageren.
Als je een contract hebt met je leverancier, gelden in principe de afgesproken prijzen: contract is contract. In veel contracten wordt wel een mogelijkheid tot prijsverhogingen genoemd. Deze is soms gekoppeld aan de consumentenprijsindex (CPI) van het CBS.
Het kan voorkomen dat je leverancier bepaalde prijzen aanpast nadat je een offerte hebt ontvangen. Dit voelt misschien onrechtvaardig, maar er zijn situaties waarin het mag. Bijvoorbeeld bij een vrijblijvende offerte; hierin mogen bedragen worden aangepast. Heb je een vaste offerte ontvangen, dan blijven genoemde prijzen gelijk. Een vaste offerte heeft een geldigheidsduur, bijvoorbeeld van 30 dagen. Na die tijd mag een leverancier zijn prijzen aanpassen en kun je niet meer terugvallen op afspraken die zijn opgenomen in de offerte.- Als je de prijs van je product of dienst aanpast moet je op verschillende zaken letten. Houd voor het berekenen van de prijs in ieder geval rekening met je bedrijfskosten, de winstmarge en btw. Met een klant mag je zelf in vrijheid een prijs afspreken. Heb je echter een contract met een klant, of gelden er algemene voorwaarden, dan moet je je houden aan de afspraken. In sommige gevallen kun je dan via de rechter een prijsverhoging doorvoeren.