Eindejaarsgeschenk voor je personeel: opties en voordelen

Een weekendtas met het logo van je bedrijf of een gourmetstel: niet iedere werknemer zit op zo’n eindejaarsgeschenk te wachten. Wat zijn eindejaarsgeschenken waar iedere werknemer wat aan heeft? Lees wat je opties en financiële voordelen zijn bij de aanschaf van kerstgeschenken.

Financiële voordelen werkgever

Een eindejaarsgeschenk voor je personeel biedt twee financiële voordelen. Enerzijds mag je de btw van eindejaarsgeschenken tot 227 euro aftrekken. Anderzijds valt een eindejaargeschenk onder de werkkostenregeling. Die schrijft voor dat je als werkgever een bepaald percentage van het loon onbelast mag besteden. Hulp nodig bij het berekenen van jouw voordeel? Vraag advies aan je boekhouder.

Geen idee wat je je werknemers moet geven? Dit zijn een paar opties.

Een persoonlijk eindejaarsgeschenk

Met een persoonlijk eindejaarsgeschenk toon je dat je betrokken bent bij je medewerkers. De 30 medewerkers van het jonge IT-bedrijf Parkos krijgen allemaal een persoonlijk eindejaarsgeschenk. Directeur Arne Bos vertelt: “Weten wij dat een personeelslid naar Spanje gaat? Dan krijgt hij een reisgids. Houdt iemand van gamen? Dan krijgt hij een gamemuis. En daarbij schrijf ik altijd een persoonlijke brief.”

Een cadeaubon

In tijden van inflatie is een cadeaubon een welkom geschenk voor werknemers die het niet zo breed hebben. Het grootste deel van de 150 medewerkers van schoonmaakbedrijf Van den Brinks gaven in een enquête de voorkeur aan een cadeaubon als eindejaarsgeschenk. HR-manager Nelly Vroegh vertelt: “Onze medewerkers zitten in verschillende fases van hun leven zitten en hebben elk andere interesses en voorkeuren. Een medewerker met kinderen wil misschien speelgoed kopen terwijl een jonge medewerker liever een boek aanschaft. Met een cadeaubon kan iedereen zelf kiezen”

Een duurzaam eindejaarsgeschenk

“Er is steeds meer vraag naar een maatschappelijk en verantwoord kerstpakket”, vertelt Eveline Bakker van Stegman Gifts. “Denk aan producten die zijn gemaakt van hennep of gerecycled textiel. Voeg als leidinggevende een handgeschreven kaartje toe. Dat is een mooie persoonlijke aanvulling”.

Het eindejaarspakket

Als je kiest voor een eindejaarspakket, kies dan voor een pakket dat voldoet aan ieders voorkeuren. Vermijd vlees voor veganistische werknemers en alcohol voor zwangere medewerkers bijvoorbeeld.

Betaal de boodschappen

Laat je werknemers de bonnetjes van hun boodschappen in december declareren. December is voor de meeste mensen al een dure maand en de prijsstijgingen maken het nog duurder. Het betalen van de boodschappen van je werknemers kan een zorg bij ze wegnemen. Ben je bang dat de kosten snel oplopen? Stel dan een maximum bedrag in.