Dit moet je weten over een bedrijfsnaam kiezen
- Jeanine Hoekstra
- Stappenplan
- Bijgewerkt 14 juni 2024
- 5 min
- Starten
De bedrijfsnaam (handelsnaam) is de naam van je bedrijf. Het verzinnen van een bedrijfsnaam is vaak een creatief proces. Je wilt een naam die past bij jou en je bedrijf, maar je moet ook voldoen aan de regels voor bedrijfsnamen. Met dit artikel kom je in vijf stappen tot een bedrijfsnaam die aan alle regels voldoet.
KVK Start Event: zo vind je klanten
Ontdek jouw volgende stap om nieuwe klanten te vinden tijdens dit online event op 8 oktober.
1. Check deze regels voor bedrijfsnamen
De regels voor bedrijfsnamen staan in de Handelsnaamwet. Handelsnaam is het officiële woord voor bedrijfsnaam.
Bescherming door Handelsnaamwet
In de Handelsnaamwet staan niet alleen regels voor je bedrijfsnaam, de wet beschermt je ook. Als jij een bedrijfsnaam als eerste gebruikt, mag een ander die niet zomaar gebruiken. Het maakt daarvoor niet uit of je bedrijfsnaam in het Handelsregister staat.
Misleiding
Je bedrijf mag door de naam niet anders of groter lijken dan het is. Dat is misleiding. Een aantal voorbeelden van misleiding:
- Wil je je eenmanszaak Jansen & partners noemen? Dan lijkt het alsof er meer dan één eigenaar is.
- Wil je in je bedrijfsnaam 'Koninklijk' of 'Royal' gebruiken? Dat mag alleen als je bedrijf het predicaat heeft. Anders lijkt het alsof je bedrijf 'koninklijk' is.
- Wil je je bedrijf Thuisgeluk Thuiszorg noemen? Dat mag niet als je alleen schoonmaakwerk doet.
Andermans naam (persoonsnaam)
Het kan ook misleidend zijn om een voor- en achternaam (persoonsnaam) te gebruiken in je bedrijfsnaam die niet hetzelfde zijn als je eigen naam.
Er is één uitzondering. Als je een bedrijf overneemt dat vernoemd is naar iemand, hoef je de bedrijfsnaam niet aan te passen. Ook al is het de persoonsnaam van een ander.
Beschermde beroepen
Sommige beroepen zijn wettelijk beschermd. Dat betekent dat je de namen van deze beroepen alleen in je bedrijfsnaam mag gebruiken als je de juiste diploma's hebt. Soms moet je ook in het wettelijk register van die beroepsgroep staan ingeschreven. Dat geldt bijvoorbeeld voor medische titels als arts, apotheker of verpleegkundige. Deze mag je alleen gebruiken als je in het Register Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) staat.
Ook woorden als bank, architect, accountant, advocaat, notaris, gerechtsdeurwaarder en sommige beroepen in de diergeneeskunde zijn beschermd.
Net anders
Je mag je bedrijfsnaam niet net iets anders schrijven dan die van de concurrent. De naam mag namelijk niet voor verwarring zorgen bij klanten of leveranciers. Als je naam lijkt op een bestaande bedrijfsnaam, kan je concurrent je aanklagen. Ook als je de naam onderscheidend maakt door je eigen plaatsnaam eraan vast te plakken.
Bestaande merknamen
Kies een bedrijfsnaam waarin geen merknaam van een ander bedrijf voorkomt. Of een naam die erop lijkt.Â
Speciale tekens
De meeste bedrijfsnamen bestaan alleen uit letters, maar je kunt ook cijfers of leestekens gebruiken in je handelsnaam. Bijvoorbeeld . , - + en &. Let erop dat de naam goed leesbaar blijft voor anderen en dat je de naam kunt uitspreken.
Sommige ondernemers voegen heel veel leestekens toe aan hun handelsnaam, bijvoorbeeld ---- of &&&&. Of speciale tekens, zoals ^ * ~ of {}. Vaak zijn zulke toevoegingen bedoeld om een handelsnaam mooier te maken en kun je ze niet goed uitspreken. Houd er rekening mee dat de Handelsnaamwet zulke toevoegingen niet beschermt. Je kunt wel proberen om hiervoor via het bescherming te krijgen.
Trends
Je mag met je bedrijfsnaam meedoen aan een trend. In de schoonheidssector gebruiken veel bedrijven bijvoorbeeld de woorden ‘beauty by’, ‘hair by’ of ‘nails by’ in hun handelsnaam. Dat mag, zolang je de naam combineert met een (voor)naam die nog niet in het Handelsregister staat.
2. Bedenk een bedrijfsnaam die bij je past
Nu je weet wat wel en niet mag, is het tijd om een bedrijfsnaam te verzinnen. Een naam die goed bij jou en je bedrijf past. Houd ook rekening met:
Je privacy
KVK schrijft je bedrijfsnaam in het Handelsregister in. Het Handelsregister is openbaar. Gebruik je je eigen naam in je bedrijfsnaam? Dan kunnen de gegevens van je bedrijf naar jou persoonlijk leiden. Wil je dit niet? Dan kun je beter voor een verzonnen bedrijfsnaam gaan.
Je toekomst over de grens
Misschien heb je niet direct plannen om in het buitenland te ondernemen. Maar je weet niet hoe dat in de toekomst zal zijn. Zoek daarom uit hoe je bedrijfsnaam in andere talen klinkt. En check of het woord of de klank iets geks betekent in een andere taal.
Verzin je bedrijfsnaam als een pro
3. Controleer het Handelsregister en Merkenregister op je bedrijfsnaam
Weten of de bedrijfsnaam die je hebt verzonnen al in het Handelsregister en Merkenregister staat? Je komt erachter met de Naamchecker.
Is jouw bedrijfsnaam al een merknaam?
Met de Naamchecker controleer je ook direct of de naam al als merknaam staat ingeschreven bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Een merknaam is de naam waarmee je je bedrijf, product of dienst onderscheidt van die van andere bedrijven.
In het merkenregister staan alle merknamen die geregistreerd zijn in België, Nederland en Luxemburg. Ook merken die nog in de aanvraagprocedure zitten. Geregistreerde merknamen zijn intellectueel eigendom van anderen en mag je niet gebruiken.
4. Beoordeel of je bedrijfsnaam uniek genoeg is
Een bedrijfsnaam mag dus niet te veel lijken op die van andere bedrijven. Check daarom de tool en beantwoord voor jezelf de volgende vragen:
Hoe erg lijken de namen op elkaar?
Alle namen die de KVK Naamchecker vindt, lijken op de bedrijfsnaam die je hebt verzonnen. De tool let op de onderscheidende delen van de bedrijfsnaam. Dat is wat de naam anders maakt dan andere.
Voorbeeld: In de naam Ajax Brandblussers is ‘Ajax’ onderscheidend en vertelt ‘Brandblussers’ wat het bedrijf doet. Tegen het gebruik van 'Brandblussers' zal minder bezwaar zijn dan tegen het gebruik van 'Ajax'.
Dit geldt andersom natuurlijk ook. Als je je bedrijf een heel algemene naam geeft, dan kan iemand anders die ook gebruiken. Stel je noemt je bedrijf Tuinonderhoud Groningen. Als een andere ondernemer kiest voor de naam Stevens Tuinonderhoud Groningen, kun je hier meestal niets tegen doen. Het toevoegen van de naam Stevens maakt de bedrijfsnaam uniek. Je kunt dit voorkomen door zelf iets unieks aan je bedrijfsnaam toe te voegen.
Gaat het om dezelfde activiteiten?
Bij iedere naam geeft de tool aan in welke sector het bedrijf actief is. Bekijk ook de website van het bedrijf en zoek uit wat het precies doet. Let op: ook als de activiteiten niet veel op elkaar lijken, kan er sprake zijn van ‘verwarring’.
Voorbeeld: Is een bedrijfsnaam algemeen bekend (denk aan Albert Heijn), dan kun je er vanuit gaan dat er verwarring ontstaat. Ook als jouw Albert Heijn schoonmakers levert in plaats van eten.
Werk je in dezelfde regio?
Bij iedere naam laat de tool zien in welke plaats het bedrijf zit. Niet alleen de plaats is belangrijk, maar ook in welke regio de doelgroep van het bedrijf woont. Dat noemen we werkingssfeer. Doordat steeds meer bedrijven online actief zijn, wordt de werkingssfeer steeds groter.
Voorbeeld: Als je kledingwinkel in Dokkum dezelfde naam heeft als een in Sittard, zit je elkaar niet zo snel in de weg. Maar als je een webshop begint onder dezelfde naam, kan dat klanten van je naamgenoot in Sittard in verwarring brengen.
5. Controleer of je domeinnaam nog vrij is
Check voordat je je bedrijfsnaam vastlegt of de domeinnaam (websitenaam) nog vrij is. Tot slot wil je weten of de naam in het buitenland al bestaat. Twijfel je hierover? Dan kun je een merkenbureau inschakelen voor een handelsnaamonderzoek.
Is je domeinnaam nog vrij?
Dat kun je checken met de domeinnaam check van .
Registreer je altijd eerst bij de SIDN en daarna pas bij KVK. Als je je inschrijft in het Handelsregister wordt je naam openbaar. Iemand anders zou ‘jouw’ domeinnaam dan kunnen registreren voordat jij dat hebt gedaan. Is je domeinnaam bezet? Misschien kun je met deze oplossingen alsnog de door jou gewenste domeinnaam gebruiken.
Zijn er buitenlandse bedrijfsnamen die lijken op je naam?
Bekijk of buitenlandse bedrijfsnamen lijken op die van jou. Is dit bedrijf ook bekend in Nederland? Dan kun je beter een andere naam kiezen.
 Via een zoekmachine zie je snel of een bedrijfsnaam al in gebruik is. Vaak is de bedrijfsnaam geregistreerd bij een merkenbureau. Dit kun je checken bij het BOIP.Â
Bedrijfsnaam inschrijven, veranderen of toevoegen
Bij inschrijving van je bedrijf, registreert KVK je bedrijfsnaam. Je kunt niet alleen een bedrijfsnaam vastleggen, maar je moet je bedrijf direct volledig inschrijven, inclusief rechtsvorm. Wil je je bedrijfsnaam veranderen? Of wil je een extra bedrijfsnaam toevoegen? Dan geef je dit eenvoudig online aan KVK door met het wijzigingsformulier.