Als kind een eigen bedrijf starten: 7 tips

Je zit op de basisschool en wilt een bedrijf beginnen. Tof dat je zo ondernemend bent. Maar hoe pak je dat aan als je nog een kind bent? KVK helpt kinderen die een eigen bedrijf willen beginnen op weg met zeven tips. Bijvoorbeeld over een goed idee bedenken, een naam voor je bedrijf kiezen, klanten vinden en je aan de regels houden. Zo maak je van je plannen, hoe klein ook, een groot succes.

  1. Kijk goed om je heen
  2. Schrijf alles op
  3. Bedenk een naam
  4. Verzin hoe je aan klanten komt
  5. Vergeet niet je aan de regels te houden
  6. Bereken je prijs
  7. Vraag hulp als je geld nodig hebt

1. Kijk goed om je heen

 

Een goed idee om een bedrijf in te starten vind je soms heel dichtbij. Misschien zie je dat iets niet handig geregeld is of dat mensen tegen een bepaald probleem aanlopen. Als jij daar een slimme oplossing voor bedenkt, heb je een goed bedrijfsidee. Of je begint met iets dat je goed kunt of leuk vindt om te doen, zoals mutsen breien, sieraden maken of ontbijtjes rondbrengen.
Wil je meer weten en zien hoe anderen dit aanpakken? Bekijk de video: Hoe bedenk je een goed bedrijfsidee?

Product of dienst

Je kunt een bedrijf beginnen met een product: iets dat je maakt of laat maken. Denk aan taarten bakken en shirts bedrukken. Of je begint een bedrijf met een dienst: iets doen waarmee je mensen helpt. Bijvoorbeeld de hond uitlaten voor mensen met een drukke baan.

2. Schrijf alles op

Je moet best wat dingen regelen om van je idee een echt bedrijf te maken. Bijvoorbeeld een rek op je fiets maken als je eieren wilt bezorgen en bedenken wanneer je die eieren gaat bezorgen. In een bedrijfsplan schrijf je alles op wat je moet doen, zodat je niets vergeet. Lees hoe je zo'n bedrijfsplan maakt. Laat je plan aan familie en vrienden lezen en vraag ze om tips hoe je dingen kunt aanpakken.

3. Bedenk een naam

Je bedrijfsnaam maakt je bedrijf uniek. Wist je dat je niet zomaar iedere bedrijfsnaam mag kiezen? Je moet rekening houden met een aantal regels. Je mag bijvoorbeeld niet een naam gebruiken die al bestaat, omdat klanten dan in de war raken en niet weten met wie ze zakendoen. Ook mag je niet alle leestekens gebruiken. Zo mag je @, & en + wel gebruiken in je bedrijfsnaam, maar (), ?, !, *, # niet. Alle regels die gelden bij het bedenken van een bedrijfsnaam lees je in het artikel: Kids, zo kies je een goede bedrijfsnaam.

4. Verzin hoe je aan klanten komt

Een succesvol bedrijf heeft klanten nodig. Je komt aan klanten door het maken van reclame. Om te weten waar je reclame moet maken, onderzoek je waar je klanten te vinden zijn. Ga je met je bedrijf bijvoorbeeld ouderen helpen met hun mobiel? Vraag dan of je kaartjes neer mag leggen bij de apotheek en hang een flyer op in de bibliotheek. Je vindt ook klanten door te vertellen over je bedrijf op Instagram, TikTok. Of maak je eigen website. Bekijk voor meer tips de video: Hoe kom je als jonge ondernemer aan klanten?

5. Vergeet niet je aan de regels te houden

Je kunt een bedrijf beginnen als je nog geen 18 jaar bent, maar mag dan nog niet alles alleen doen. Voor belangrijke dingen, zoals een contract afsluiten, moet je aan je ouders vragen of zij dit goed vinden. Daarnaast krijg je misschien ook te maken met regels van je gemeente, bijvoorbeeld als je eten of drinken gaat verkopen. Lees daarom samen met je ouders het stappenplan bedrijf starten onder de 18. Daarin vind je informatie over je aanmelding bij KVK, belasting betalen en welke regels er gelden.
Bekijk deze video waarin Phine (11) zich inschrijft bij KVK. Zij geeft ook tips over het starten van een eigen bedrijf.

6. Bereken je prijs

Als je te duur bent, kopen mensen je spullen misschien niet. Ben je te goedkoop, dan verdien je niets. Daarom moet je de juiste prijs voor je product of dienst uitrekenen. Zet op een rij wat alles kost. Bijvoorbeeld de prijs van kralen die je inkoopt om armbandjes van te maken. Maar ook de kosten voor apparaten die je nodig hebt en verpakking en flyers. Als je weet wat het kost om iets te maken of te doen, tel je daarbij op wat je zelf wilt verdienen. Dat vind je misschien lastig. Zoek daarom uit welke prijs andere ondernemers vragen. Zo krijg je vast een beetje een idee. En vertel aan mensen om je heen over je product of dienst en vraag wat zij ervoor zouden willen betalen. Vergeet niet dat je soms al direct belasting moet betalen en dat de Belastingdienst misschien wil dat je btw berekent aan je klanten. Vraag dit na bij de Belastingdienst.

Je geld delen met een goed doel

Misschien wil je een klein beetje van wat je verdient apart houden om te gebruiken voor het verbeteren van de wereld. Geef dit geld bijvoorbeeld aan het einde van het jaar aan een goed doel, zoals het kattenasiel of de egelopvang in jouw buurt. Maak hier een leuk filmpje van en deel dat met je klanten. Zo zien ze dat jij je bezighoudt met sociaal ondernemen.

7. Vraag hulp als je geld nodig hebt

Je hebt soms geld nodig om een bedrijf te beginnen. Bijvoorbeeld voor een ijskar als je ijsjes gaat verkopen. Hoe kom je aan dat geld? Soms willen je ouders je helpen. Je kunt ook aan andere mensen vragen of ze geld aan je willen lenen. Bijvoorbeeld buren, familie of vrienden. Als veel mensen een klein beetje geld geven, kom je toch aan een mooi bedrag. Je spreekt dan af dat je het geld later terugbetaalt. Of dat degenen die jou geld lenen iets gratis krijgen, zoals een stempelkaart voor tien gratis ijsjes.

Pitch

Mensen lenen je pas geld als ze er zeker van zijn dat je een goed idee hebt en dat je serieus bent. Je overtuigt ze daarvan met een pitch. Dat is een korte spreekbeurt over je bedrijf. Je vertelt alleen wat echt belangrijk is. Vertel het zo eenvoudig mogelijk en zeg net genoeg om mensen nieuwsgierig te maken. Als ze meer willen weten, kun je er later verder over praten of laat je ze je bedrijfsplan lezen. Dan zien ze dat je goed over je plan hebt nagedacht en alles goed hebt uitgezocht.