Begin 2023 goed met deze 9 ondernemers­voornemens

Ieder jaar maken we weer goede voornemens. Je wilt gezonder gaan leven, af van slechte gewoontes. Of eindelijk die studie oppakken die je al zo lang wilt doen. Als ondernemer heb je vast ook wel zo’n lijstje: je marketingplan schrijven of je kostprijs verhogen of je boekhouding automatiseren. Je weet nooit wat 2023 je gaat brengen, maar met deze negen goede voornemens ga je het jaar goed van start.

1. Uurtarief verhogen

Energie, personeel, grondstoffen, verpakkingen, benzine, boodschappen: zo’n beetje alles waar je geld aan uitgeeft, is het afgelopen jaar flink duurder geworden. Als door inflatie je kosten toenemen, kun je op jouw beurt ook je prijzen of tarief verhogen. Sowieso is het handig om je uurtarief elk jaar tegen het licht te houden. Gebruik de rekentool uurtarief om te kijken met welk bedrag je jouw uurtarief kunt verhogen en communiceer dit tijdig met je klanten.

De stijgende energiekosten kunnen een grote impact hebben op je bedrijf. Bij het KVK Energieloket vind je tips om energie te besparen en je bedrijf te verduurzamen. Ook vind je hier wat vanaf 2023 de nieuwe regels voor energiebesparing zijn en wat dit betekent voor jouw bedrijf.

2. Nieuwe wetten en regels checken

Vanaf 1 januari 2023 krijg je te maken met nieuwe wetten en regels. Check nu alvast wat die voor jou betekenen. Denk aan de zelfstandigenaftrek die fors omlaag gaat en het stoppen van de opbouw van de fiscale oudedagsreserve. De regering wil het makkelijker maken voor ouders met jonge kinderen om te blijven werken. Daarom hangt in 2023 de hoogte van de kinderopvangtoeslag niet meer af van hoeveel uren je werkt. Lees hier de belangrijkste wetswijzigingen voor startende ondernemers.

3. Pensioen regelen

Veel ondernemers stellen het regelen van hun pensioen zo lang mogelijk uit, blijkt uit de Pensioenmonitor. Regel je niets voor je oude dag? Dan krijg je vanaf je pensioenleeftijd alleen een AOW-uitkering en kan je inkomen behoorlijk achteruitgaan. Wil je pensioen opbouwen, dan kun je bijvoorbeeld sparen of een lijfrente- of pensioenverzekering afsluiten. Ga in gesprek met een pensioenadviseur of met je bank. Bekijk de mogelijkheden.

4. Verzekeringen controleren

Ondernemen is risico nemen, maar die risico’s wil je waar mogelijk beperken. Stormschade, een inbraak of een rechtszaak door een conflict: het kan iedere ondernemer overkomen. De kosten voor dit soort gebeurtenissen kun je meestal niet zelf betalen. Controleer of je goed verzekerd bent en of alle verzekeringen nog bij je bedrijf passen.

Welke verzekeringen heb je nodig? Beantwoord de vragen van de KVK Verzekeringscheck en ontdek welke verzekeringen handig zijn voor jouw bedrijf.

5. Administratie op orde maken

Liggen de rekeningen in stapels op je bureau en heb je nog geld uitstaan bij klanten? Ga aan de slag met je administratie en kijk of je met boekhoudsoftware je leven in 2023 wat makkelijker kunt maken. Zo krijg je snel in inzicht in de cijfers van je bedrijf. Boekhoudsoftware verwerkt bovendien nieuwe fiscale regelingen en voordelen automatisch.

6. Balans opmaken

Veel ondernemers hebben het zwaar. Energie en grondstoffen werden duurder, er waren leveringsproblemen en veel bedrijven maakten minder omzet. Misschien is het nu de tijd om je businessplan aan te passen of je te richten op een nieuwe markt. Maak de balans op van hoe je bedrijf ervoor staat en schakel hulp in van organisaties die je daarbij kunnen helpen, je staat er niet alleen voor.

7. Vooruitplannen

Hoe heerlijk zou het zijn als de belangrijkste data van 2023 alvast in je agenda gemarkeerd staan? Zo weet je zeker dat je de aangifte btw, zomertijd of wetswijzigingen niet over het hoofd ziet. We hebben alle ‘verplichte momenten’ en andere handige data voor komend jaar vast voor je op een rij gezet.

8. Bedrijf verduurzamen

Acht op de tien bedrijven zijn bezig met duurzaamheid. 79% van de bedrijven is daar dit jaar mee gestart, blijkt uit onderzoek van het CBS. Hoe zit dat bij jou? Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om een aantal maatregelen te nemen en je te houden aan regelgeving op het gebied van duurzaamheid. Zo is het gebruik van wegwerpplastic sinds 2021 verboden. Heb je een kantoor? Dan moet dit vanaf 2023 energielabel C hebben. 

9. Cyberscan doen

Hoe zit het met de online veiligheid van je bedrijf? Cybercriminelen liggen altijd op de loer. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat één op de tien ondernemers te maken krijgt met een cyberincident. Met een online cyberscan test je hoe kwetsbaar jouw bedrijf is voor cybercriminaliteit. Bovendien krijg je concrete tips, zodat je direct aan de slag kunt om je bedrijf veiliger te maken.