Gespot! Nieuws voor starters

De belangrijkste nieuwtjes voor startende ondernemers.

Klanten verleiden mag, misleiden niet

18-02-2023 – Websites gebruiken vaak trucjes om bezoekers tot een aankoop te verleiden. Zolang het blijft bij verleiden mag dat, maar veel sites gaan verder dan dat en misleiden hun klanten. Zulke misleidende trucjes worden 'dark patterns' genoemd. Europese toezichthouders gaan hier strenger op controleren, schrijft nu.nl. Klanten lopen door dark patterns het gevaar dingen te kopen die ze niet nodig hebben. Of om te veel te betalen.

Meer weten over de regels voor webshops? Kijk het webinar Voldoet uw webshop aan de regelgeving?

33% van de zzp’ers vragen btw op zakelijke ritten niet terug

Eén op de drie zzp’ers die zakelijk met het openbaar vervoer reist, vraagt de btw op die ritten niet terug. Dit blijkt uit een onderzoek van Knab. De belangrijkste reden hiervoor is dat ze niet weten dat ze er recht op hebben. Ook de mogelijkheid om de kosten van je zakelijke ov-rit van je belastbare winst af te trekken is niet bij iedereen bekend.

Lees hier alles over belastingen voor starters

Zzp’en populair, zijn er nadelen?

31-01-2023 – Er waren eind 2022 ongeveer 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland. Sinds 2021 is dit aantal sterk gestegen, blijkt uit cijfers van KVK en CBS. Ook voor de komende jaren is de verwachting dat het aantal zzp’ers groeit. AD.nl benoemt niet alleen de voordelen maar ook de mindere punten waar je aan moet denken als zzp’er. Twee experts noemen onder andere verantwoordelijkheid, het op orde houden van je administratie en fiscale aangiftes bij de Belastingdienst.

Lees hier welk 7 stappen belangrijk zijn als je start als zzp’er

Festivals dit jaar fors duurder

26-01-2023 – Festivals zijn deze zomer een stuk duurder dan vorig jaar. Door hoge energiekosten en dure materialen zullen festivals hun prijzen met tien tot vijftien procent verhogen, verwacht de Vereniging Van Evenementenmakers (VVEM). De prijsstijgingen zijn al te zien in de ticketprijzen. Toch verwacht de VVEM niet dat festivalgangers wegblijven, omdat festivals waar voor het geld bieden en veel mensen loonsverhoging hebben gehad.

Zelf een festival organiseren? Hier lees je hoe je dat aanpakt

Aantal jonge ondernemers onder 21 groeit sterk

19-01-2023 – Het aantal jonge ondernemers groeit snel. Waren er in 2017 nog zo’n 18.000 ondernemers onder de 21 jaar, begin 2023 zijn dit er ruim 50.000. Tijdens een uitzending van EenVandaag zie je twee 17-jarige ondernemers, waarvan er een al op zijn negende begonnen is met het verhuren van lasergamepistolen. Hoe combineren zij school met hun bedrijf? KVK-adviseur Jessica van El vertelt onder andere dat schoolprojecten vaker het thema ondernemerschap hebben en dat jongeren geen ‘9-tot-5-baan’ willen.

Lees waar je aan moet denken als je een bedrijf start onder 18

Bodem bereikt: meer ruimte voor nieuwe winkels

09-01-2023 – Eind 2022 stonden 12.700 winkelpanden leeg, blijkt uit onderzoek van Locatus. Daarmee is het leegstandsniveau terug op dat van 2011. De daling komt vooral doordat veel winkelpanden een nieuwe bestemming hebben gekregen, zoals woonruimte. Een andere oorzaak is dat er de afgelopen jaren zoveel winkels zijn verdwenen, dat de bodem bereikt lijkt. Locatus ziet dat er weer nieuwe juwelierszaken, kookwinkels en speelgoedwinkels bij komen.

Lees hier waar je op moet letten als je een winkel opent

Kappers positief over 2023

04-01-2023 – 900 miljoen euro omzet liepen kappers de afgelopen jaren mis door lockdowns tijdens corona. Op deOndernemer.nl is te lezen dat de kappersbranche het ondanks de ontvangen steun nog steeds zwaar heeft. Dit komt doordat ze de ontvangen financiële steun en leningen terug moeten betalen en door personeelstekorten. Toch is er volgens Gonny Eussen van Anko geen negatief sentiment onder de kappers en zetten deze mensen met passie voor hun vak de schouders eronder.

Wil jij voor jezelf beginnen als kapper? Dit moet je weten.

Aantal zzp'ers groeit naar 1,2 miljoen

15-12-2022 – Nederland telt 1,2 miljoen zzp'ers. Het aantal is sinds het derde kwartaal van vorig jaar gegroeid met 127.000. Niet alleen mensen met een baan, maar ook steeds meer mensen zonder werk startten een eigen bedrijf. Het aantal zzp'ers in de zorg groeide het meest, meldt het CBS. Ook de technische en commerciële sector lieten een sterke groei zien.

Dit zijn zeven belangrijke stappen als je start als zzp'er

Nepkortingen vanaf 2023 verboden

06-12-2022 – Valse prijsverminderingen zijn vanaf 2023 officieel verboden. Heb je een aanbieding in je (web)winkel? Dan moet je als vanafprijs de laagste prijs gebruiken die een artikel in de dertig dagen voor de aanbieding had, meldt nu.nl. Deze maatregel moet voorkomen dat winkeliers vlak voordat ze korting geven de prijs verhogen.

Lees hier welke wetten en regels nog meer veranderen in 2023

Meer starters overleven eerste 5 jaar

29-11-2022 – Bijna 65% van de nieuw opgerichte bedrijven in 2015 bestond vijf jaar later nog steeds. Dit aantal groeit, laten cijfers van KVK zien. Van de bedrijven die in 2010 zijn gestart bestond vijf jaar later nog 56%. Het CBS legt uit welke branches vooral overleven.

Lees hier wat je moet regelen als je een bedrijf gaat starten

Kledingherstellers hebben het drukker dan ooit

23-11-2022 – Nieuwe ritsen in gedragen broeken, jassen met een tweede leven en gordijnen die korter gemaakt moeten worden. RTL-nieuws meldt dat kledingherstellers en kleidingmakers het drukker hebben dan ooit. Nu het leven duurder wordt gaat men voor herstel en duurzaamheid. Het aantal kleidingherstelbedrijven is de afgelopen 10 jaar dan ook gestegen.

Wil je ook als kledinghersteller starten? In de Menukaart Bedrijf Starten lees je hoe je dit doet.

55% van de sociale ondernemingen ziet groei

17-11-2022 – 55% van de sociale ondernemingen had de afgelopen twee jaar omzetgroei. En 14% verwacht het komende jaar meer personeel aan te nemen. Nederland loopt voorop als het gaat om sociaal ondernemen, lees je op NOS.nl. Sociale ondernemingen verdienen geld met het oplossen van maatschappelijke problemen. Niet winst maken is het belangrijkste doel, maar het verbeteren van de wereld.

Lees hier hoe je met sociaal ondernemen je doel kunt bereiken

Nederland importeert steeds meer producten uit China

14-11-2022 – China is een belangrijk invoerland voor Nederland. In 2021 importeerde Nederland voor 48 miljard euro producten in uit China. Sinds 2015 is de invoer uit China met 9% gegroeid. De meest geïmporteerde producten zijn voor de telecomsector. Ongeveer 67% van de ingevoerde producten voert Nederland weer uit naar andere landen.

Wil je gaan importeren? Meld je dan aan voor de e-mailserie Succesvol starten met importeren

Pre-coronadrukte in winkels komt niet terug

10-11-2022 – Hoewel de winkelstraten de laatste maanden weer drukker zijn, is het nog lang niet zo druk als voor de coronapandemie. Volgens Gertjan Slob van onderzoeksbureau Locatus komt die drukte ook niet meer terug, vertelt hij op nu.nl. De bezoekersaantallen in de winkelstraten zijn nog geen 60% van de aantallen voor corona, volgens cijfers van Locatus. Steeds meer consumenten kopen online, ook mensen die dat voor corona nog niet deden.

Wil je je verkoopgeluk online beproeven? Lees hier alles over het starten van een webshop