Heeft KVK een goed bedrijfsidee voor mij?

Ik wil ondernemer worden. Hebben jullie een idee voor een bedrijf dat goed loopt of waar ik succesvol mee kan zijn? Een vraag die ondernemers in spe mij geregeld stellen. Als ik het antwoord op die vraag kon geven, was ik waarschijnlijk geen adviseur meer, maar ondernemer met een goedlopende zaak. Alhoewel, ik vind mijn werk als ondernemersadviseur erg leuk. Ik help je namelijk graag aan ideeën, zodat jij weet waarin jij voor jezelf kunt beginnen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Ik kan je niet vertellen wat gegarandeerd succes oplevert. KVK heeft helaas geen plank vol met goede ideeën. Vaak ligt het idee waarmee een ondernemer in spe aan de slag kan gaan dichterbij dan hij denkt. Tijdens een gesprek kan ik je op het goede spoor zetten, maar de grootste bijdrage om succesvol te worden lever je zelf.

Ondernemen zonder bedrijfsidee

‘Ik wil voor mezelf beginnen’ is een vraag die in mijn ogen aangeeft dat je nagedacht hebt over het ondernemerschap. Het deel ‘maar ik weet niet waarin?’ doet me vermoeden dat er een reden zit achter de eerste vraag. Want waarom wil iemand ondernemer worden terwijl er geen missie en visie zijn? Ondernemerschap is voor deze personen schijnbaar belangrijker dan het product of de dienst. Maar waarom zou je een baan in loondienst of een uitkering opgeven voor zelfstandig ondernemerschap? Vrijheid is het antwoord dat daar meestal op volgt.

Van alles moeten

Vrijheid dus. Het niets ‘moeten’. Een onterechte aanname, die ik snel van tafel veeg door aan te geven dat ondernemers juist heel veel moeten. Ondernemers moeten keihard werken om te zorgen dat ze slagen. Ondernemers moeten zorgen dat er elke week voldoende klanten zijn die hun producten of diensten afnemen. En ondernemers moeten zelf zorgen voor een correcte administratieve afhandeling. Ondernemers genieten misschien veel vrijheid wat betreft het invullen van hun agenda, maar worden vaak geleefd door de wensen van de klant en de verplichtingen die ze aangaan door voor zichzelf te beginnen. Want weet je? Als het een keer tegenzit, moeten zij ook gewoon hun rekeningen betalen.

Ben je een ondernemer?

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: ben ik eigenlijk wel een ondernemer? Als je wilt weten of er een ondernemer in jou schuilgaat, verwijs ik je graag naar de KVK Krachtmeting. Met deze test krijg je inzicht in je eigen ondernemersvaardigheden. Want zelfs als er wel een goed idee is, is de ondernemer achter dat idee minstens zo belangrijk. Een goede ondernemer is een duizendpoot die over veel vaardigheden en kwaliteiten beschikt. Heb jij bijvoorbeeld voldoende doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en gedrevenheid? Natuurlijk kun je hulp inschakelen voor dingen die je niet liggen, zoals je administratie of marketingactiviteiten. Maar het is jouw onderneming en jij bent verantwoordelijk voor wat je levert.

Plezier en passie

Wat je ook doet, de grootste kans van slagen heb je met een idee dat bij je past. Net als bij een baan in loondienst is plezier in je werk belangrijk. Misschien nog wel meer als je voor jezelf begint. Bij je keuze voor een bedrijfsidee zijn je interesses, vaardigheden en kennis van belang. Maar ook de beleving bij wat je doet met je bedrijf en hoe je dat overbrengt op je klanten moet je niet onderschatten. Plezier en passie voor je werk straal je uit en dat is voor klanten vaak een reden om juist met jou zaken te doen. Daarbij, ondernemen in iets wat bij jou past is makkelijker dan iets doen dat ver van je af staat.

Eigenlijk zie ik maar 1 manier om erachter te komen waarin jij voor jezelf kunt beginnen. Kom in actie. Schrijf eens een ondernemingsplan. Je begint je ondernemingsplan namelijk met informatie over jezelf. Wie ben jij? Wat is jouw drive? En wat zijn jouw ondernemersvaardigheden? Zo'n plan is niet verplicht, maar geeft je wel antwoord op de vraag die je aan mij stelt. Door zo’n plan krijg je namelijk inzicht in waar jij goed in bent, waar je plezier in hebt en waarvoor een ander jouw hulp in zal schakelen. Dit inzicht vertaal je vervolgens in de mogelijkheden die jij hebt zelf een bedrijf te starten en een inkomen mee te verdienen. Uiteindelijk moet het wel zo zijn dat er vraag is naar of behoefte is aan het product of dienst wat jij op de markt zet. Want jij kunt er nog zo blij mee zijn, als je geen klanten hebt, verdien je er niets mee.

Bij twijfel bellen

Heb je na het lezen van dit blog nog geen idee waar je moet beginnen? Of heb je tijdens het schrijven van je ondernemingsplan nog vragen? Het KVK Adviesteam staat iedere werkdag van 8.30 tot 17.00 uur voor je klaar.