Bedrijf starten met een beperking

Heb je een lichamelijke of verstandelijke beperking en wil je een onderneming starten? Dan is het goed om te weten dat er regelingen zijn die je helpen bij de start van je bedrijf. In dit artikel lees je er meer over.

Starten met een uitkering

Ontvang je een uitkering van de Wajong, WIA, WAO, WAZ of Ziektewet? Dan is stap één een afspraak maken met je begeleider van UWV. Je legt je plannen voor en samen onderzoeken jullie of ondernemerschap iets voor je is. Maak vervolgens afspraken met je begeleider over het traject en bespreek de voorwaarden. Zoals het verrekenen van de inkomsten van je bedrijf met je uitkering. 
Heb je geld nodig voor de start van je bedrijf en lukt het niet om dit te lenen bij een bank? Dan kan UWV helpen met een lening

Bedrijf vanuit huis

Vanuit je eigen huis starten is voor jou misschien een fijne keuze. Overleg je plan met je gemeente. Soms is toestemming nodig of gelden wetten en regels, zoals bij een winkel aan huis. 
UWV biedt verschillende voorzieningen om je werk thuis te doen. Zoals hulpmiddelen en aanpassingen aan de werkplek.  

Vervoer naar je werk

Start je niet vanuit huis, of moet je voor een afspraak ergens naartoe, dan zijn er regelingen voor vervoer. Denk aan een vergoeding voor taxikosten. 

Verzekeren bij ziekte of arbeidsongeschiktheid

Met een eigen bedrijf ben je niet automatisch verzekerd voor een uitkering bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Je moet dat zelf regelen. Loop je aan tegen strenge acceptatieregels of hoge premies bij verzekeringsmaatschappijen? Informeer dan bij UWVnaar de mogelijkheden. 

Speciale voorwaarde startersaf trek

Met startersaftrek betaal je minder inkomstenbelasting. Er geldt een aantal voorwaarden. Zo moet je je aan het urencriterium houden. Een starter met een beperking kan in aanmerking komen voor een verlaagd urencriterium. In plaats van de gebruikelijke 1225 uur moet je dan minstens 800 uur per jaar aan je bedrijf besteden. 

Hulp bij het ondernemen

Er zijn verschillende initiatieven die je als beginnend ondernemer ondersteunen. Zoals Onbeperkt aan de Slag, een initiatief van de Bart de Graaff Foundation. Talentvolle en gemotiveerde werkzoekenden met een arbeidsbeperking en ondernemers met een beperking krijgen ondersteuning van een mentor. 
Belangenorganisatie Incluvisie helpt je bij je onderzoek naar de mogelijkheden van ondernemen. Ze geven informatie en brengen je in contact met andere ondernemers met een beperking.  

Veerkracht loont: van tegenslag naar eigen bedrijf

Dit moet je ook weten

Verder krijg je als startende ondernemer ook te maken met: