Bedrijf starten met een beperking

Ondanks een lichamelijke of geestelijke beperking kun je de kost verdienen als zzp'er. Denk aan een bijna blinde sportmasseur of iemand met autisme die professioneel organizer is. Zelf je eigen tijd, werkdruk en dagindeling bepalen kan een uitkomst zijn als je met een beperking voor jezelf wil beginnen. Waar krijg je mee te maken als je met een beperking een bedrijf start? De belangrijkste informatie voor je op een rij.

Starten vanuit een uitkering of vanuit een baan?

Ontvang je een uitkering van de Wajong, WIA, WAO, WAZ of Ziektewet dan ga je eerst het gesprek aan met je arbeidsdeskundige van UWV. Samen onderzoek je of ondernemerschap iets voor je is. Als jullie besluiten om je bedrijf op te richten, dan maak je afspraken over het traject om ondernemer te worden. Lukt het niet om via een bank of andere manieren geld te lenen voor de start van je bedrijf? Dan kan UWV helpen met een lening of vergoedingen.

Heb je een baan in loondienst? Overleg met je werkgever en kijk of in je contract een concurrentiebeding staat. Je bent verplicht je aan het concurrentiebeding te houden.

In 7 stappen je eigen bedrijf

Er zijn verschillende zaken om rekening mee te houden als je een bedrijf start als zzp'er. Zoals het bepalen van je uurtarief, risico's beperken, administratie opzetten en je inschrijving bij KVK. Lees hoe je dit aanpakt in 7 stappen.

Bedrijf vanuit huis, dit zijn de mogelijkheden

Vanuit huis je bedrijf starten is een optie. Het UWV biedt verschillende voorzieningen om je werk te doen. Denk aan een schrijf- en gebarentolk of een aangepaste auto. Maak afspraken met het UWV over de gevolgen van je onderneming op je uitkering en inkomsten van je onderneming.

Zorg zelf voor je verzekeringen

Met je eigen bedrijf ben je niet automatisch verzekerd voor een uitkering bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Je moet dat zelf regelen. Check via het UWV welke verzekeringen mogelijk zijn in jouw situatie.

Naast verzekeren via het UWV kun je het ondernemersrisico beperken door het afsluiten van verzekeringen zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekering en pensioenverzekering. Dit zijn de 10 belangrijkste verzekeringen voor starters.

Vergeet niet om algemene voorwaarden op te stellen. Algemene voorwaarden zijn de regels die gelden voor jou en je klanten.

Hulp van buitenaf

Er bestaan verschillende initiatieven om jou als beginnend ondernemer met een beperking te helpen. Zo heeft de Bart de Graaff Foundation een zogenoemd Bikkeljaar. Een bikkel is jong (15-35 jaar), heeft een lichamelijke beperking of chronische ziekte en wil een eigen bedrijf beginnen. Mentoren zorgen voor ondersteuning.

Ga de uitdaging aan

Maaike Bennink werd van de ene op de andere dag slechtziend door een oogzenuwontsteking aan beide ogen. Inmiddels is Bennink zelfstandig sportmasseuse en topsporter. Maar daar ging heel wat aan vooraf. "Je leven staat op z'n kop. Het was een heel proces om te leren omgaan met mijn beperkingen." Bennink voerde een strijd met lichaam en geest, maar ging de uitdaging aan.