Je bedrijf starten op een plek die bij je past
- Willeke Leensma
- De basis
- 23 jul 2020
- Bijgewerkt 16 okt 2023
- 4 min
- Starten
Je bedrijf beginnen vanuit huis, aan de keukentafel of in de garage. Het lijkt een veilige keuze. Maar is het de beste plek voor een succesvol bedrijf? Denk ook eens aan andere mogelijkheden, zoals een bedrijfsverzamelgebouw, huurpand of pop-up store.
Kom erachter welke plek bij jou past:
- Bedrijf aan huis
- Bedrijfsverzamelgebouw
- Flexkantoor
- Huurpand
- Pop-up store
- Marktkraam
- Stoelverhuur
- Foodtruck
- Huis-aan-huis-Â en straatverkoop
Bedrijf aan huis
De meeste zzp'ers starten vanuit huis. Zo ben je flexibel en hoef je geen bedrijfsruimte te huren. Je bespaart al snel honderden euro's huur per maand.
Woon je in een huurwoning? Vraag je verhuurder om toestemming. Bekijk ook je verzekeringen. Je bedrijfsmiddelen, zoals spullen of machines voor je bedrijf, vallen niet onder je privé inboedelverzekering. Daarnaast moet je rekening houden met de regels in je gemeente. Zo moet je controleren of je plannen passen in het . Check ook of je een bedrijf aan huis moet melden bij de .
Woonadres in het Handelsregister
Als je je bedrijf inschrijft bij KVK, moet je een woonadres en een vestigingsadres opgeven. Het vestigingsadres van een bedrijf kan iedereen opzoeken in het KVK Handelsregister. Maar als je een bedrijf aan huis hebt, is het vestigingsadres hetzelfde als je woonadres. Check of je je vestigingsadres kunt afschermen.
Werkruimte in een bedrijfsverzamelgebouw
Als je thuiswerken niet ziet zitten, is een bedrijfsverzamelgebouw misschien iets voor je. Hier kun je terecht voor betaalbare werkplekken met een flexibele huurtermijn. Heb je later meer of minder ruimte nodig, dan kun je vaak van werkplek of kantoor wisselen binnen het verzamelgebouw. Met je medehuurders deel je voorzieningen als schoonmaak, beveiliging en vergaderruimtes. Dat scheelt in de kosten.
Flexibel werken in een flexkantoor
Sommige ondernemers werken vooral vanuit huis, maar hebben af en toe behoefte aan een werkruimte buiten de deur. Bibliotheken hebben soms (gratis) flexibele werkplekken voor zzp'ers. Of huur een vergaderruimte in een flexkantoor. Vanaf een paar tientjes per uur regel je een plek met voorzieningen als wifi, beamers en catering. Handig als je met klanten wilt afspreken en je zit nergens aan vast. De kosten voor zo’n werkplek kun je aftrekken van de .
Huren of kopen
Wil je echt een eigen plek voor je bedrijf? Dan kun je een pand kopen of bedrijfsruimte huren. Een voordeel van huren is dat je geen groot bedrag ineens hoeft te betalen. Ook heb je geen hypotheek nodig. De verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand. Koop je een eigen pand, dan heb je natuurlijk meer kosten en verantwoordelijkheden. Maar je kunt wel zelf bepalen wat je met het pand doet.
Met de gratis Locatiescan krijg je inzicht in de vraag en het aanbod van de plaats waar je je bedrijf wilt starten. Hoeveel ander bedrijven uit jouw branche zitten er in de buurt?
Experimenteren op een pop-up locatie
In buurten waar leegstand is, kun je vaak tegen goede voorwaarden een pop-up store of horecazaak beginnen. Je maakt dan tijdelijk gebruik van een locatie en biedt bijzondere of schaarse producten of diensten aan. Handig als je weinig budget hebt. Of als je wilt experimenteren met een nieuw winkel- of horecaconcept.
Al is het tijdelijk, je moet je aan dezelfde wetten en houden als andere ondernemers. En al bespaar je op huurkosten, je pop-up zaak inrichten kost nog steeds geld.
Verkopen via een marktkraam
Ga je voor een marktkraam of verkoopwagen? Voor een plaats op de markt moet je een marktvergunning bij de gemeente. Voor verkoop op een losse standplaats of langs de openbare weg heb je een nodig.
Kijk ook welke regels er gelden voor de producten die je aanbiedt. Je mag bijvoorbeeld geen alcohol . En maak en verkoop je eten? Dan moet je voldoen aan de eisen voor voedselveiligheid, de HACCP. Ook voor andere levensmiddelen en gelden regels. Je kraam moet stabiel en brandveilig zijn en tegen wind en regen kunnen.
Een stoel huren of verhuren
In de beautybranche is stoelverhuur een mogelijkheid. Je huurt dan een stoel voor je behandelingen bij een andere ondernemer. Of je verhuurt zelf stoelen in je werkruimte. Dat bespaart geld en je kunt samenwerken met andere ondernemers. Zo kunnen je klanten op één plek terecht voor verschillende behandelingen.
Huur je een salon? Dan heb je toestemming van je verhuurder nodig om een stoel te mogen verhuren.
De weg op met een foodtruck
Om met een foodtruck op een festival te mogen staan, moet je een standplaats huren. Je kunt je foodtruck ook verhuren aan evenementen of een standplaatsvergunning bij je gemeente. Daarmee kun je ook op een vaste plek of op straat verkopen. Buiten het festivalseizoen bijvoorbeeld. Check welke je nog meer nodig hebt. Je moet voldoen aan de regels voor voedselveiligheid, de HACCP.
Verkopen ‘aan de deur’
Je producten of diensten aanbieden aan de deur, op straat of via een party heet colportage. Bij deze vorm van handel gelden stengere dan bij verkoop op een vaste plek. Je klanten komen dan niet uit zichzelf naar je toe. en hebben geen tijd om te bedenken of ze iets wel of niet willen kopen. Daarom moet je voor bedragen boven de vijftig euro een schriftelijke overeenkomst sluiten met de koper. Jij en de koper moeten allebei twee overeenkomsten ondertekenen. Daarna mag de koper zich nog veertien dagen bedenken. Wil je aan de deur verkopen, check eerst bij je gemeente of je een nodig hebt.