Je bedrijf starten op een plek die bij je past

Je bedrijf beginnen vanuit huis, aan de keukentafel of in de garage. Het lijkt een veilige keuze, maar is het ook de beste plek voor succes? Je hebt tenslotte meer mogelijkheden. Zoals een bedrijfsverzamelgebouw, bedrijfsruimte huren, pop-up store of foodtruck. Check welke locatie bij jou past.

Starten vanuit huis

Om met de deur in huis te vallen: vanuit huis starten met je bedrijf heeft voordelen. De meeste zzp'ers starten vanuit huis. Zo kun je uitproberen of ondernemen iets voor je is. Dit kan zowel parttime als fulltime. Door vanuit huis te werken ben je flexibel en hoef je geen bedrijfsruimte te huren. Je bespaart al snel honderden tot duizenden euro's per maand. Heb je een huurwoning? Vraag je verhuurder om toestemming. Bekijk ook je verzekeringen. Je bedrijfsmiddelen vallen niet onder je privé inboedelverzekering.

Daarnaast moet je rekening houden met de regels in jouw gemeente. Niet alles kan en mag. Zo moeten je plannen passen in het bestemmingsplan. Check ook of je een bedrijf aan huis moet melden bij de gemeente.

Verkopen via een webshop vanuit huis

Of je van je gemeente een webshop aan huis mag hebben, hangt af van het bestemmingsplan. Zo mogen je buren geen last hebben van jouw activiteiten. Handel je via online platformen als Bol.com, eBay, Amazon en AliExpress, dan is dat toegestaan omdat je thuis geen grote voorraden hebt.

Je bedrijf op je woonadres inschrijven

Schrijf je je bedrijf bij KVK in op je woonadres? Dan is je adres zichtbaar voor iedereen. Wettelijk gezien zijn het privéadres en het vestigingsadres van je bedrijf 2 verschillende adressen. Als je bedrijf gevestigd is op je woonadres, is dat adres echter zichtbaar in het KVK Handelsregister. Het vestigingsadres is namelijk altijd openbaar. Wil je niet zichtbaar zijn? Lees hoe je je vindbaarheid kunt beperken.

Belastingvoordelen

Heb je in je huis een werkruimte of kantoor met een eigen ingang, wc en wateraansluiting? Dan ziet de Belastingdienst jouw werkplek misschien als een zelfstandige werkruimte en mag je de kosten aftrekken. Of dit ook voor jou geldt check je snel met het hulpmiddel Werkruimte van de Belastingdienst.

Ruimte delen in een bedrijfsverzamelgebouw

Alleen thuiswerken op zolder kan behoorlijk eenzaam zijn. Maar als kinderen en huisdieren je dagelijks storen, kun je er beter niet aan beginnen. Kijk in dat geval of een bedrijfsverzamelgebouw iets voor jou is. Hier kun je terecht voor kleine, betaalbare werkplekken met een flexibele huurtermijn. Heb je later meer of minder ruimte nodig, dan is dat vaak mogelijk. Met je medehuurders deel je voorzieningen als onderhoud, schoonmaak, beveiliging en vergaderruimtes. Dat scheelt in de kosten.

Een bedrijfsverzamelgebouw kan ook een creatieve broedplaats zijn. Naast een gezellige werkomgeving tref je daar wellicht ondernemers die met jou willen samenwerken of opdrachten voor je hebben.

Flexibel werken in een flexkantoor

Gaat het thuiswerken je prima af, maar heb je zelf geen geschikte ontmoetingsplek? Onderzoek mogelijkheden bij jou in de buurt. Zo bieden verschillende bibliotheken (gratis) flexibele werkplekken voor zzp'ers aan. Je ontmoet andere ondernemers en tijdens een koffiepauze ontstaan vaak de mooiste ideeën. Of huur een werk- of vergaderruimte in een flexkantoor. Vanaf enkele tientjes per uur regel je een plek met voorzieningen. Van wifi en beamers tot catering. De kosten zijn aftrekbaar en je zit nergens aan vast.

Bedrijf opzetten in een huurpand

Vormt jouw nieuwe werkruimte een belangrijk onderdeel van de uitstraling van je bedrijf? Of is de locatie belangrijk voor de klanten die je wilt binnenhalen? Een bedrijfsruimte huren die je helemaal kunt inrichten naar je eigen idee ligt dan voor de hand.

Huur je een zogenoemde ‘middenstandsbedrijfsruimte’, bijvoorbeeld voor een winkel of restaurant? Dan heb je ook recht op huurbescherming. De verhuurder kan niet zomaar de huur opzeggen of de prijzen verhogen. Daar staat vaak wel een lange huurtermijn tot wel 5 jaar tegenover. Zelf kun je niet zomaar opzeggen. Een kantoor, fabriek of pakhuis valt onder de regels voor ‘overige bedrijfsruimten’. Hier heb je geen recht op huurbescherming of huurprijsbescherming. Je maakt zelf afspraken met de verhuurder.

Zet nooit te vlug je handtekening onder een huurcontract. Onderzoek eerst wat de verdere mogelijkheden zijn en onderhandel over huurprijs en voorwaarden. In economisch mindere tijden kun je waarschijnlijk met de verhuurder onderhandelen over je contract.

Tip! Doe de gratis Locatiescan om inzicht te krijgen in de vraag en het aanbod van de plaats die jij op het oog hebt. Ook handig bij het maken van je concurrentieanalyse.

Kopen of huren?

Ben je er nog niet over uit of je een pand gaat kopen of huren? Beide opties hebben voor- en nadelen. Wil je als ondernemer een pand kopen? Vaak moet je met jaarrekeningen aantonen dat je de hypotheek kunt betalen. Hier lees je meer over de mogelijkheden voor het krijgen van een hypotheek als zzp'er.

Experimenteren op een pop-up locatie

Heb je weinig budget of wil je experimenteren met een nieuw winkel- of horecaconcept? In buurten waar leegstand is kun je vaak tegen gunstige voorwaarden een pop-up store of restaurant beginnen. Je maakt tijdelijk gebruik van een locatie. Op die plek bied je bijzondere of schaarse producten of diensten aan, in de hoop dat mensen je product of ervaring niet willen missen.

Al is het tijdelijk, je moet aan dezelfde wetten en regels voldoen als ieder ander die een winkel of restaurant opent. Hou je kosten daarom scherp in de gaten. Je bespaart misschien fors op de huurkosten, maar kosten van andere bedrijfsmiddelen, zoals de inrichting van je pop-up, blijven.

Verkopen via een marktkraam

Wil je graag in de buitenlucht verkopen en daarbij het liefst op verschillende plekken staan? Dat kan prima met je eigen marktkraam, gehuurde marktkraam of verkoopwagen. Je staat op weekmarkten en braderieën. Bijvoorbeeld om verse producten, snacks of kleding te verkopen.

Om op een markt te mogen staan moet je een marktvergunning aanvragen bij de gemeente. Voor verkoop op een losse standplaats of langs de openbare weg heb je een standplaatsvergunning nodig.

Zorg dat je goed op de hoogte bent van de regels voor de producten die je aanbiedt. Je mag bijvoorbeeld geen alcohol verkopen. En maak je verse hapjes om direct te nuttigen? Dan moet je voldoen aan de eisen voor voedselveiligheid, de HACCP. Ook voor andere levensmiddelen en producten gelden regels. En je kraam zelf moet stabiel, brandveilig en bestand tegen wind en regen zijn.

Een stoel huren of verhuren

Begin je voor jezelf in de beauty branche, bijvoorbeeld als kapper, schoonheidsspecialiste of nagelstyliste? Een stoel huren bij een andere ondernemer behoort tot de mogelijkheden. Of zelf stoelen verhuren in je werkruimte. Je bespaart zo op de kosten van je huisvesting. Daarnaast kun je via stoelverhuur diensten aanbieden die je zelf niet levert.

Of je nu een stoel huurt of verhuurt, voor de Belastingdienst moet je als huurder en verhuurder allebei zelfstandig zijn. Er mag geen gezagsverhouding ontstaan, waarbij een van jullie de werknemer en de ander de werkgever lijkt. Sluit voor het huren van de vierkante meters een huurovereenkomst met elkaar. Stel ook een aparte samenwerkingsovereenkomst op voor alle andere zaken, zoals het gebruik van pin-apparatuur, openingstijden en verzekeringen. Laat de overeenkomsten naar elkaar verwijzen. Stopt de ene, dan houdt de andere ook vanzelf op.

Let op! Verhuur niet zomaar een stoel als je de salon zelf huurt van iemand anders. Vraag je verhuurder eerst om toestemming.

De weg op met een foodtruck

Wil je met een foodtruck op een festival staan, dan moet je een standplaats huren. Je kunt je foodtruck ook verhuren aan evenementen of een standplaatsvergunning aanvragen bij je gemeente. Daarmee kun je buiten het festivalseizoen ook op een vaste plek of op straat verkopen. Check vooraf welke vergunningen je nog meer nodig hebt. Je moet voldoen aan de regels voor voedselveiligheid, de HACCP.

Verkopen ‘aan de deur’

Je producten of diensten aanbieden aan de deur, op straat of via een party? Dit wordt colportage genoemd. Bij deze vorm van handel gelden stengere regels dan bij verkoop op een vaste verkoopplek. Daar komen klanten namelijk uit eigen beweging naartoe en hebben ze bedenktijd om iets wel of niet te kopen. Dat is anders bij verkoop aan de deur. Daarom moet je voor bedragen boven de 50 euro een overeenkomst sluiten met de koper. Jij en de koper moeten allebei 2 aktes ondertekenen, waarna de koper zich nog 14 dagen mag bedenken. Wil je aan de deur verkopen, check eerst bij je gemeente of je een ventvergunning nodig hebt.