Terugblik Start Event: 8 meestgestelde vragen

Heb je het KVK Start Event van 16 februari gemist? Lees hier de meestgestelde vragen. Zo doe je toch nog je voordeel met de kennis die een ervaren ondernemer, een marketingdeskundige en KVK-adviseurs met startende ondernemers deelden.

Het onderwerp van het KVK Start Event van 16 februari was marketing. Deelnemers kregen antwoord op vragen als: ‘hoe maak je een goed marketingplan?’en ‘hoe bepaal je je marketingstrategie?’ Naast een plenaire sessie konden deelnemers vragen stellen aan Alexander Wijninga van softwarebedrijf Watermelon, Susanne van Nierop van marketingvakblad Adformatie en KVK-adviseurs Astrid Ponsioen en Angèle Magré. De meestgestelde vragen tijdens het event lees je in dit artikel.

Alexander Wijninga over het vermarkten van je product of dienst

Probeer naast je eerste klant tijd vrij te maken om nieuwe klanten te zoeken. Voorkom dat je straks met deze opdracht klaar bent en dan nog moet gaan zoeken. Je kunt klanten zoeken door bestaande relaties te benaderen maar je kunt ook zoeken naar heel nieuwe relaties. Het ligt aan waar je voorkeur naar uitgaat.

Lees hier alles over acquisitie van klanten.

Met een concurrentieanalyse zet je de sterke en zwakke punten van je bedrijf op een rij in vergelijking met je concurrenten. Zo kun je zien waar je kansen liggen.

Lees hier meer over de concurrentieanalyse.

Met een doelgroepanalyse onderzoek je wie je klanten zijn. Zo voorkom je dat je een bedrijf start met een product of dienst waar geen vraag naar is.

Onderzoek in vijf stappen wie je doelgroep is.

 Dat doe je met een marktonderzoek. Dit marktonderzoek is de basis van je marketingplan.

Lees hier alles over marktonderzoek en je marketingplan.

Susanne van Nierop over het uitstippelen van een slimme marketingstrategie

Met een marktonderzoek zie je of je plannen ook echt haalbaar zijn. Je komt meer te weten over de doelgroep en het is de basis voor je marketingplan.

Met een marktonderzoek breng je je markt in kaart

Social media is een geschikte manier om bekendheid te geven aan je bedrijf en in contact te komen met je doelgroep. Niet elk socialmediakanaal is geschikt voor je bedrijf. Kies het kanaal waar je klanten zitten en wat het meeste oplevert.

Lees hier meer over de keuze welk socialmediakanaal geschikt is voor jouw bedrijf.

Om je doelgroep te bereiken zet je communicatiemiddelen in zoals je website of social media. Om de juiste te bepalen maak je een communicatieplan. Dit is een vervolg op een marketingplan en brengt structuur en focus in al je communicatie-uitingen.

Lees hier hoe je een communicatieplan maakt.

Met een analyse van je website krijg je inzicht in het gedrag van je bezoekers. Gratis analysetools als Google Analytics kunnen je veel informatie verschaffen. Kleine aanpassingen op de website kunnen soms verrassende resultaten geven.

Lees hier meer over hoe je met de juiste data meer omzet uit je website haalt

Astrid Ponsioen en Angèle Magré over starten, inschrijven bij KVK, belastingen, verzekeren en administratie

Een ondernemingsplan schrijven is niet verplicht. Toch is het een heel belangrijk onderdeel in voorbereiding op je eigen bedrijf. Voor het verkrijgen van een lening of bijvoorbeeld het starten vanuit een uitkering moet je een ondernemingsplan te schrijven.

Lees je hoe je een ondernemingsplan maakt en een aantal links naar voorbeeldplannen.

Voor sommige beroepsgroepen zijn er verplichte verzekeringen. Voor financieel adviseurs bijvoorbeeld is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Zoek uit of jouw beroepsgroep ook verplichte verzekeringen zijn. Ook al zijn verzekeringen vaak niet verplicht, sommige verzekeringen zijn wel handig. Onderzoek wat er in jouw onderneming kan misgaan waarvoor jij aansprakelijk bent. Kijk ook of je zelf mogelijkheden hebt om die risico’s te beperken. Ook met algemene voorwaarden kun je aansprakelijkheden verminderen.

Je mag als bedrijf meerdere handelsnamen hebben en/of meerdere verschillende activiteiten bij één inschrijving in het Handelsregister. Dit kun je bij inschrijving van je bedrijf doorgeven maar ook op een later moment. Het is niet mogelijk om meer dan een eenmanszaak op naam te hebben. Bij andere rechtsvormen kan dat wel.

Lees hier zeven tips bij het starten van een extra bedrijfsactiviteit

Als je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar besteedt aan je bedrijf heb je recht op belastingvoordeel zoals startersftrek of zelfstandigenaftrek. Dit kan je duizenden euro’s per jaar schelen. Als je parttime onderneemt moet je ook aan die 1225 uur zien te komen. Er is namelijk geen aangepast urencriterium voor parttime ondernemers. Lees hier alles over de 1225 uur: het urencriterium.

KVK Start Event 8 december 2022

Lees hieronder de meestgestelde vragen van het KVK Start Event van 8 december 2022 terug. Tijdens deze editie deelden Wouter Staal, oprichter van YB, André Dolsma van Qredits en KVK-adviseurs Astrid Ponsioen en Freddie Kesteloo hun kennis met starters.

Wouter Staal over de geldzaken van je onderneming

Boekhouden kun je op veel verschillende manieren. In de cloud of e-factureren via een eenvoudig boekhoudprogramma bijvoorbeeld. Houd er bij het maken van je keuze in ieder geval rekening mee dat het boekhoudprogramma gebruiksvriendelijkheid is en voldoet aan alle veiligheids- en privacy-eisen. Heb je een boekhouder of accountant? Betrek deze dan bij je keuze. Je werkt tenslotte samen aan je administratie.
Alles over het kiezen van een boekhoudprogramma.

Om financieel gezien rust te houden in je bedrijf is het goed te weten wat je liquiditeit is. Je bedrijf is liquide als je op korte termijn aan al je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Om hier achter te komen maak je een liquiditeitsprognose. Heb je die klaar, kijk dan naar je debiteuren, crediteuren, eventuele voorraden en privéuitgaven. Analyseer vervolgens je verplichtingen en de mogelijke ruimte die je kunt creëren.
Je betalingsverplichtingen onder controle houden doe je zo.

Met je klanten wil je graag een goede relatie. Het zou fijn zijn als ze na de eerste keer vaker bij je terugkomen. Met een goed debiteurenbeheer zorg je dat jij snel je geld krijgt en de relatie met je klant ook goed blijft.
Gebruik hiervoor het stroomschema: van offerte naar geld op je rekening.

Een boekhouder of accountant kan veel voor je regelen. Maar het is belangrijk ook zelf op de hoogte te blijven van wat er speelt binnen je bedrijf. Volg wat cursussen en laat je bijpraten door de boekhouder of accountant. Bekijk ook eens het KVK Geldboek. Daarin lees je alle basisinformatie over geldzaken, financiering vinden, administratie en belastingen.

André Dolsma over het financieren van je bedrijf

Met een financieel plan maak je een vertaalslag van je ondernemingsplan in cijfers. Op basis van deze cijfers kun je bepalen of de plannen die je hebt ook financieel haalbaar zijn. Ga je een financieringsvraag doen? Dan gebruik je het om mogelijke financiers te overtuigen van je plannen.
Lees hier alles over het financieel plan.

Als familie wil investeren in je bedrijf is dat een mooi aanbod. Maar er zitten ook haken en ogen aan zo’n onderhandse lening. Maak daarom goede afspraken over de lening. Dit doe je door een contract op te stellen.
Alles over geld lenen van familie of vrienden.

Crowdfunding is geld binnenhalen bij het grote publiek. Je vertelt zoveel mogelijk mensen over je plannen en probeert ze over te halen geld in je bedrijf te steken. Dit doe je via een online crowdfundingplatform.
Wat crowdfunding precies inhoudt lees je hier.

Geld om de dagelijkse gang van zaken binnen een onderneming te financieren is een van de meest genoemde financieringsbehoeftes. Dat kan zijn voor huisvesting, inkoop of salarissen. Er zijn een aantal mogelijkheden om aan dit werkkapitaal te komen, zoals crowdfunding, leasing of een leverancierskrediet.
Lees hier meer over de mogelijkheden voor werkkapitaal.

Astrid Ponsioen en Freddie Kesteloo over starten, inschrijven bij KVK, belastingen, verzekeren en administratie

Ook zonder geld is het mogelijk een bedrijf te starten. Veel starters beginnen zonder dat ze geld nodig hebben een bedrijf. En heb je wel geld nodig, kijk dan waar je eventueel op kunt bezuinigen.
Lees hier hoe je met minder kosten een bedrijf start.

Voor sommige beroepsgroepen zijn er verplichte verzekeringen. Voor financieel adviseurs is bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Zoek uit of dit voor jouw beroepsgroep ook geldt. Ook al zijn verzekeringen vaak niet verplicht, sommige verzekeringen zijn wel handig. Waarvoor ben jij aansprakelijk als er iets misgaat? Kijk of je zelf mogelijkheden hebt om die risico’s te beperken. Met algemene voorwaarden kun je bijvoorbeeld je aansprakelijkheden verminderen. Tegen risico’s die je niet zelf kunt opvangen, kun je je verzekeren.
10 belangrijke verzekeringen voor starters.

Je handelsnaam is de naam waarmee iedereen jou als bedrijf kent. Het is belangrijk dat het een naam is die goed blijft hangen. Er zijn ook een aantal regels die je in acht moet nemen bij het kiezen van een handelsnaam. Zo mag je naam niet misleidend zijn en mag je niet alle leestekens in een bedrijfsnaam gebruiken.
Alles wat je moet weten over een bedrijfsnaam kiezen.

Als je minimaal 1225 uur per jaar besteedt aan je bedrijf, heb je recht op belastingvoordeel. Denk hierbij aan startersaftrek of zelfstandigenaftrek. Dit kan je duizenden euro’s per jaar schelen. Het urencriterium gaat over een kalenderjaar.
Lees hier alles over het urencriterium van 1225 uur.

KVK Start Event 8 september 2022

Lees hier de meestgestelde vragen van het KVK Start Event van 8 september 2022 terug. Tijdens deze editie deelden directeur Beleid & Belangen van Thusiwinkel.org Martijn Hos, Teasy webshopeigenaar Yvette Draijer én KVK-adviseurs Astrid Ponsioen en Angèle Margré hun kennis met starters.

Martijn Hos over Veiligheid en betrouwbaarheid van webshops

Alle webshops binnen de Europese Unie moeten voldoen aan Europese wetgeving. Deze wetten beschermen de consument. Webwinkels mogen bijvoorbeeld geen consumenten uit andere EU-landen weren. Je moet dezelfde prijzen en verzend- en betalingsvoorwaarden hanteren. Lees hier alle informatie over een webshop in Europa: Europese regels e-commerce.

Sinds mei 2022 zijn de regels voor webshops gewijzigd. De nieuwe regels beschermen de klant nog beter. Zo heb je te maken met een informatieplicht en zijn er regels over reviews, prijzen, aanbiedingen en vergelijkingssites. In bijgevoegd artikel lees je er alles over: Nieuwe regels webshops beschermen de klant beter.

De privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), regelt dat bedrijven en organisaties persoonsgegevens zorgvuldig moeten verwerken. Je moet al een goede reden hebben om ze te verwerken en je mag niet meer persoonsgegevens verzamelen dan nodig. Deze regels gelden voor alle bedrijven in heel Europa. Lees voor meer informatie: AVG hoofdpijndossier? Veelgestelde ondernemersvragen.

Klanten zijn meer dan ooit op hun hoede voor oplichters op het internet. Er zijn verschillende manieren waarop je je webshop voor klanten betrouwbaar maakt. Met bijvoorbeeld een keurmerk laat je zien dat je voldoet aan wet- en regelgeving en dat je een veilige betaalomgeving biedt. Bij keurmerken kun je denken aan Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk. Lees hier meer tips: Kijk, mijn webshop deugt!

Yvette Draijer over Online ondernemen

Klantgegevens in een offerte of voor het maken van een afspraak. In beide gevallen privacygevoelige informatie die je volgens de wet AVG goed moet beschermen. Hoe je dat kunt doen lees je hier: Zo bescherm je de gegevens van je klanten, 3 tips.

Je kunt in feite heel snel een webwinkel beginnen. Je hebt er niet veel voor nodig. Maar om de webwinkel succesvol te maken zijn een aantal zaken belangrijk. Om je te helpen hebben we die zaken voor je op een rij gezet: Een webwinkel starten? Begin hier.

Artikelen die retour komen kosten je tijd en geld. Vooral bij kleding zien we dat klanten artikelen in meerdere maten en/of kleuren bestellen. Vervolgens wordt een item aangeschaft en de rest gaat retour. Dit is slecht voor het milieu, maar ook slecht voor jou als ondernemer. Wat kun je doen om te zorgen dat de klant in een keer de juiste keuze maakt? In bijgevoegd artikel krijg je tips hoe je hier mee om kunt gaan: Grote kans dat retouren je meer kosten dan nodig.

Het is vooral belangrijk om te weten wie je doelgroep is. Met een marktonderzoek verken je de markt, uitdagingen en kansen. Als je je doelgroep kent, weet je wat de beste manier is om bij hen onder de aandacht te komen. Social media is een van de manieren. Lees hoe je laagdrempelig en doelgericht via social media in contact komt met je doelgroep: Adverteren op social media: laagdrempelig en doelgericht.

Astrid Ponsioen en Angèle Margré over starten, inschrijven bij KVK, belastingen, verzekeren en administratie

Welke rechtsvorm het beste bij jou en je bedrijf past, is bij iedereen anders. Kies een rechtsvorm die het beste past bij de situatie op dat moment. Deze tool helpt je bij het maken van een keuze: Welke rechtsvorm past bij uw bedrijf?

De KOR is een vrijstelling van btw. Je heft geen btw en draagt geen btw af. Je kunt er voor in aanmerking komen als je minder omzet hebt dan 20.000 euro per jaar. Maar niet voor ieder bedrijf is de KOR geschikt. Werk je voornamelijk voor bedrijven? Die hebben geen belang bij geen btw betalen. En ook als je grote investeringen gaat doen is deelname wellicht niet verstandig. Bekijk hier of KOR-deelname voor jou interessant is: Veelgestelde vragen over de KOR.

Als zzp’er krijg je geen uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Als je een paar dagen niet kan werken, kan je dat waarschijnlijk wel opvangen. Maar wat als je langdurig arbeidsongeschikt wordt en geen opdrachten kunt doen? Er zijn meerdere mogelijkheden om je hier tegen te verzekeren. Lees hier wat de mogelijkheden zijn: Zzp en arbeidsongeschiktheidsverzekering: dit zijn je opties.

KVK Start Event 16 juni 2022

Lees hier de meestgestelde vragen van het KVK Start Event van 16 juni 2022 terug. Tijdens deze editie deelden e-commerce specialist Stan Verhoeven, SEO en SEA expert Marijn van Bakel, marketingdeskundigen Floris Venneman en Marlies Wensink en KVK-adviseurs Astrid Ponsioen en Freddie Kesteloo hun kennis met starters.

Stan Verhoeven en Marijn van Bakel over: ‘Van (online) lead naar klant’

Als ondernemer wil je graag dat je website goed gevonden wordt. Met zoekmachineoptimalisatie vergroot je je online vindbaarheid. De juiste zoekwoorden in je teksten vergroten de kans dat je goed gevonden wordt. Dit noemen ze SEO. SEO staat voor Search Engine Optimalization (zoekmachine optimalisatie).
11 tips om jouw online vindbaarheid positief te beïnvloeden.

Iedereen wil graag bovenin de zoekresultaten komen van Google. Met zoekmachine-adverteren ben je snel vindbaar voor potentiële klanten. Gratis hoger komen in Google kan door Search Engine Optimalization (SEO). Dit kost tijd. Als je liever direct gevonden wil worden is Search Engine Advertising (SEA) effectiever.
Tips en in 7 stappen naar succesvol adverteren in zoekmachines.

Een salesfunnel geeft je inzicht in wie je klanten zijn, waar ze naar op zoek zijn en hoe je ze kunt overtuigen dat je product of dienst daarvoor de beste keus is. In het artikel ‘Laat je website beter presteren’ lees je vier doelstellingen van de marketing- en salesfunnel, de belangrijkste statistieken en hoe je deze verbetert.

Floris Venneman en Marlies Wensink over klanten vasthouden

Een klant voelt zich koning als hij een speciale behandeling en aandacht krijgt. Bij elk bedrijf is dit anders, maar een goed voorbeeld hiervan is private shopping. Tijdens corona is dit opgekomen als must, maar private shopping kan ook een blijvertje zijn. Het zorgt voor extra klantenbinding en hogere omzet.

Astrid Ponsioen en Freddie Kesteloo over starten, inschrijven bij KVK en belastingen

Je schrijft je bedrijf in met behulp van inschrijfformulieren. Kies voor 'bedrijf', selecteer een rechtsvorm en doorloop de stappen. Vul de formulieren zo volledig mogelijk in. Om je inschrijving definitief te maken, maak je online een afspraak door in te loggen met DigiD. Inschrijven kan bij elk KVK-kantoor in Nederland.

Het is belangrijk om jezelf in te dekken tegen de risico’s waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Maak een inschatting van de risico’s die je loopt met je onderneming en overweeg welke bedrijfsverzekeringen nodig zijn. Vergelijk premies en dekking met elkaar en win advies in bij een onafhankelijk adviseur.
Lees hier alles over 10 bedrijfsverzekeringen voor startende ondernemers.

Elke ondernemer krijgt te maken met de Belastingdienst. In veel gevallen zijn dit de omzetbelasting en inkomstenbelasting. Maar er zijn ook andere begrippen die je tegenkomt als je het hebt over de Belastingdienst. Bijvoorbeeld de KOR en het 1225-urencriterium. In het artikel 'Alles over belastingen voor starters' lees je er alles over. Zo kom je erachter dat het niet alleen belasting betalen is, maar dat je er ook je voordeel mee kunt doen.