Voor meer informatie over de tijdelijke stop op de informatieverstrekking kun je de brief van Minister Kaag lezen.
Heb je al toegang tot UBO terugmelden?
Je hebt toegang tot UBO terugmelden als je een KVK-account en autorisatie hebt.
Heb je nog geen toegang tot UBO terugmelden?
Volg onderstaande stappen om UBO-gegevens te kunnen terugmelden.
Stap 1: Vraag een account aan
Om te kunnen terugmelden heb je een KVK-account nodig met een toegangscode. Als je nog geen account hebt, maak dan zelf direct een account met toegangscode aan.
Stap 2: Vraag autorisatie aan
Download het Aanvraagformulier autorisatie(s). Vul deze in voor je organisatie en stuur het formulier inclusief bijlagen naar ons op.
Stap 3: Start met terugmelden
Log in met je account en start met een terugmelding.
Veelgestelde vragen
Als nader onderzoek door BEH nodig is, draagt KVK de melding binnen 3 maanden over. Het is niet bekend hoe lang een onderzoek door BEH duurt.
De status van een onderzoek kun je zien in Mijn UBO-terugmeldingen (na inloggen).
Dit kun je zien in Mijn UBO-terugmeldingen (na inloggen).
Code 1.1: De melding is incompleet. Wanneer er voor een organisatie meerdere onjuiste UBO-gegevens in het UBO-register staan, dan moet je dit allemaal in één melding doorgeven.
Code 1.2: De melding is incompleet. Als je gemeld hebt dat de enige UBO onterecht in het UBO-register staat, dan moet je ook melden wie dan wel de UBO van de organisatie is.
Code 1.3: De melding is incompleet. Je moet het belang van de UBO, en de omvang van dat belang opgeven.
Code 1.4: De melding is incompleet. De voornaam of voornamen van de UBO ontbreken.
Code 2.1: Het telefoonnummer, e-mailadres of de naam van de melder zijn onjuist.
Code 3.1: De omvang van het belang van de UBO's is in totaal meer dan 100%.
Code 3.2: Iemand kan alleen UBO zijn als hij of zij voor meer dan 25% belang heeft in de organisatie.
Code 3.3: Je kunt iemand alleen als UBO op basis van aandeelhouderschap aanmerken als deze persoon meer dan 25% van de aandelen bezit.
Code 3.4: De UBO is direct enig aandeelhouder, en heeft dus meer dan 75% van de aandelen in bezit.
Code 4.1: Het raadplegen van het Handelsregister alleen is niet voldoende basis voor het melden van onjuiste UBO-gegevens in het UBO-register.
Code 5.1: Als de belangen aandeelhouder, economisch belang, stemrecht of feitelijke zeggenschap niet van toepassing zijn, dan zijn alle statutair bestuurders de UBO's (categorie Hoger leidinggevenden).
Code 5.2: Je kunt een UBO alleen als hoger leidinggevende aanmerken als de andere belangen niet van toepassing zijn.
Code 6.1: Uit informatie die KVK recent van de organisatie heeft ontvangen blijkt dat de UBO-registratie correct is.
Code 6.2: Uit informatie die KVK recent van de notaris heeft ontvangen blijkt dat de UBO-registratie correct is.
Code 6.3: De UBO staat wel in het UBO-register, maar gebruikt een andere naam. KVK onderzoekt waarom de naam in het UBO-register afwijkt van de naam in de Basisregistratie Personen (BRP).
Code 6.4: Uit onderzoek van Bureau Economische Handhaving (BEH) blijkt dat de UBO-registratie correct is.
Dit zijn: Banken, financiële instellingen (bijvoorbeeld leasemaatschappijen), kredietinstellingen, verhuurders van safes, wisselinstellingen, levensverzekeraars en bemiddelaars in levensverzekeringen, beleggingsondernemingen, beleggingsinstellingen, betaaldienstverleners en elektronische geldinstellingen, trustkantoren, registeraccountants, accountants-administratieconsulenten, makelaars, casino's, betaaldienstagenten, domicilie-verleners, belastingadviseurs, juridische dienstverleners, administratiekantoren, creditcardmaatschappijen en taxateurs van onroerende zaken.
Advocaten, handelaren van goederen van grote waarde en (kandidaat- en/of toegevoegd) notarissen vallen ook onder de Wwft, maar dan alleen voor specifieke werkzaamheden die in de Wwft worden genoemd.
Dit zijn: Financial Intelligence Unit (FIU), De Nederlandsche Bank (DNB), Autoriteit Financiële Markten (AFM), Bureau Financieel Toezicht (BFT), Kansspelautoriteit, dekens van de Orde van Advocaten in hun rol van toezichthouder Wwft, Belastingdienst, Minister van Financiën, Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), Dienst Justis, Bureau Bibob, Nationale Politie, Rijksrecherche, Openbaar Ministerie (OM), Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), Koninklijke Marechaussee (KMar), Nederlandse Arbeidsinspectie (ISZW-DO), Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD), Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT/IOD), Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).