Een bedrijf kopen? Zo bepaal je of de vraagprijs reëel is
- Jelle van der Walle
- How to
- 21 mrt 2023
- Bijgewerkt 18 nov 2022
- 1 min
- Verkopen en overnemen
- Geldzaken
Jij overweegt een bedrijf over te nemen en bent in gesprek met de verkopende partij. Dan zal het niet lang duren voordat de vraagprijs aan de orde komt. Het is belangrijk te weten hoe dit bedrag tot stand is gekomen. Maar minstens zo belangrijk is of deze prijs voor jou een acceptabele overnamesom is. Hier vind je een aantal belangrijke punten die je helpen te beoordelen of de vraagprijs reëel is.
Waardebepaling
De verkoper bepaalt zijn vraagprijs op basis van veel verschillende aspecten. Zoals de waarde van de voorraad, bedrijfsmiddelen, pand en klantenbestand. Maar ook octrooien of een dealerschap (een dealer koopt producten en/of diensten in bij de leverancier en verkoopt deze door aan zijn afnemers). De waarde van deze aspecten vormt een belangrijk onderdeel van de totale vraagprijs. En moet daarom goed beschreven en onderbouwd zijn.
Goodwill
De verkoper kan ook goodwill meenemen bij het bepalen van de vraagprijs. Goodwill is de onzichtbare meerwaarde van een bedrijf, je vindt het niet terug op de balans. Goodwill wordt vastgesteld op basis van een aanname van de toekomstige winst en zaken die hieraan bijdragen, zoals goede reputatie, specifieke receptuur of vakkundig personeel.
Er bestaan twee soorten goodwill. Ondernemingsgoodwill komt voort uit de naam of prestaties van het bedrijf. Na de overname profiteer je daar nog van. Persoonlijke goodwill zit aan de verkoper vast, het zijn de vaardigheden en eigenschappen van de eigenaar. Dit gaat bij de overdracht verloren.
Goodwill is altijd een lastig onderwerp bij het overeenkomen van de overnameprijs. Er zit emotie aan vast voor de verkoper, waardoor er voor jou als koper soms moeilijk over te onderhandelen valt.
Houd er rekening mee dat goodwill vaak moeilijk te financieren is, omdat er voor de bank geen zekerheid tegenover staat.
Verkoopmemorandum opvragen
In een verkoopmemorandum vind je een totale beschrijving van het bedrijf dat te koop staat. Dus ook de vraagprijs en de manier waarop deze berekend is. Stel jezelf de vraag of het bedrijf jou dat bedrag waard is.
De gevraagde verkoopprijs is voor jou het uitgangspunt bij je financiële herberekening. In deze berekening herschrijf je de cijfers van de onderneming naar je eigen situatie. Dus hoe het zal zijn als jij de eigenaar bent. Zo krijg je antwoord op de vraag of je voldoende winst uit de zaak kunt halen. Voldoende betekent een stuk winst voor je eigen inkomen en een stuk winst voor het terugverdienen van de betaalde goodwill.
Het belang van een overnameadviseur
Laat je bij de waardebepaling begeleiden door een overnameadviseur. Je kunt ook een juridisch of financieel expert inschakelen. Zo’n specialist kost je geld, maar levert je waardevol advies op en helpt je bij het maken van de juiste keuzes. Een goede investering dus.