Een bedrijf kopen? Zo bepaal je of de vraagprijs reëel is

Je wilt een bedrijf overnemen. In gesprek met de verkoper zal al snel de vraagprijs ter sprake komen. Het is belangrijk te weten hoe dit bedrag tot stand is gekomen. Maar ook of deze prijs voor jou een acceptabele overnamesom is. Hier vind je enkele belangrijke punten om te beoordelen of de vraagprijs redelijk is.

Waardebepaling

De verkoper bepaalt de vraagprijs op basis van veel verschillende onderdelen. Zoals de waarde van de voorraad, bedrijfsmiddelen, pand en klantenbestand. Maar ook octrooien of dealer zijn van een bepaald merk (een dealer koopt producten en/of diensten in bij de leverancier en verkoopt deze door aan afnemers). De waarde van deze onderdelen vormt een belangrijk onderdeel van de totale vraagprijs. Daarom moet dit goed beschreven en onderbouwd zijn.

Goodwill

De verkoper kan ook goodwill meenemen bij het bepalen van de vraagprijs. Goodwill is de onzichtbare meerwaarde van een bedrijf, je vindt het niet terug op de balans. Goodwill wordt vastgesteld op basis van een aanname van de toekomstige winst en zaken die hieraan bijdragen. Hierbij kun je denken aan goede reputatie, specifieke receptuur of vakkundig personeel.

Er bestaan twee soorten goodwill. Ondernemingsgoodwill komt voort uit de naam of prestaties van het bedrijf. Na de overname profiteer je daar nog van. Persoonlijke goodwill zit aan de verkoper vast. Het zijn de vaardigheden en eigenschappen van de eigenaar. Dit gaat bij de overdracht verloren.

Goodwill lastig financieren

Houd er rekening mee dat goodwill vaak moeilijk te financieren is. Voor de bank staat er geen zekerheid tegenover. Goodwill is altijd een lastig onderwerp bij het overeenkomen van de overnameprijs. Het heeft te maken met emotie voor de verkoper. Voor jou als koper valt daar soms moeilijk over te onderhandelen

Verkoopmemorandum opvragen

In een verkoopmemorandum vind je een totale beschrijving van het bedrijf dat te koop staat. Dus ook de vraagprijs en de manier waarop deze berekend is. Stel jezelf de vraag of het bedrijf jou dat bedrag waard is.

De gevraagde verkoopprijs is het uitgangspunt bij je berekening of de overname financieel haalbaar is. In deze berekening herschrijf je de cijfers van de onderneming naar je eigen situatie. Dus hoe het zal zijn als jij de eigenaar bent. Zo krijg je antwoord op de vraag of je voldoende winst uit de zaak kunt halen. Voldoende betekent genoeg winst voor je eigen inkomen. Maar ook genoeg winst voor het terugverdienen van de betaalde goodwill.

Het belang van een overnameadviseur

Laat je bij de waardebepaling begeleiden door een overnameadviseur. Je kunt ook een juridisch of financieel expert inschakelen. Zo’n specialist kost je geld, maar levert je waardevol advies op. Deze helpt je bij het maken van de juiste keuzes.