4 redenen waarom een bedrijf overnemen een goed idee is

Start je je eigen bedrijf, dan moet je heel wat regelen. Heb je er al eens aan gedacht om een bestaand bedrijf over te nemen? Veel bedrijven hebben namelijk géén opvolger. En het overnemen van een bestaand bedrijf kan jou als starter veel voordelen bieden.

Moeilijke woorden

Loop je tijdens het lezen van deze pagina tegen lastige termen aan? Bekijk deze begrippenlijst voor een eenvoudige uitleg van moeilijke woorden als vergunning, financiering en winst.

Een bedrijf overnemen klinkt misschien ingewikkeld. Maar dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Vaak vindt een overname plaats binnen de familie. Of een werknemer neemt de zaak over. Toch stoppen er ook prachtige bedrijven, omdat ze geen koper kunnen vinden. Vaak denken mensen dat een bedrijf overnemen duur is en dat je als koper veel eigen geld moet hebben. Maar omdat een bedrijfsovername aantrekkelijke financiële en fiscale mogelijkheden heeft, kan een overname financieel wél bereikbaar zijn. 

De belangrijkste redenen om een bedrijf over te nemen:

1. Beter inzicht in kosten en omzet

Uit onderzoek blijkt dat een koper vaker succesvol is dan iemand die zelf start. Dat heeft alles te maken met het feit dat diegene in een bestaand bedrijf stapt. Het bedrijf heeft al omzet, klanten, naamsbekendheid en een reputatie. Omdat het bedrijf al langer draait, weet je al wat de kosten zullen zijn en welke inkomsten je kunt verwachten. Door naar resultaten uit het verleden te kijken, kun je goed inschatten of de onderneming winstgevend wordt of zal blijven.

2. Financiering krijgen is makkelijker

Het is vaak makkelijk om financiering te krijgen voor een bestaand bedrijf dan een nieuw bedrijf. Het bedrijf dat te koop staat, heeft zich in het verleden al bewezen. Er zijn verschillende manieren om aan geld te komen voor een bedrijfsovername. Zo komt het regelmatig voor dat de verkopende partij financieel betrokken blijft. Bijvoorbeeld door de betaling van de verkoopprijs voor een deel naar de toekomst te schuiven.

3. Vakkennis is binnen handbereik

Je kunt slim gebruik maken van de kennis, ervaring en het netwerk van de het bedrijf dat te koop staat. Dit helpt je om versneld ervaring als ondernemer op te doen en de cultuur van het bedrijf te leren kennen. 

4. Veel is al geregeld

Praktische zaken zijn al geregeld. Vergunningen zijn afgegeven, het pand voldoet aan alle eisen. Er is een klantensysteem en er zijn bestaande contracten. Zo kun je met een indeplaatsstelling het huurcontract van het pand overnemen. Dat scheelt je een hoop tijd en energie. Let op: een vergunning is soms persoonsgebonden, bijvoorbeeld in de horeca.

Waar moet je op letten als je een bedrijf overneemt?

Schakel een overnameadviseur in

Extern advies is tijdens de aankoop van een onderneming onmisbaar. Denk hierbij aan een overnamespecialist die adviseert bij het aankoopproces. Je kunt ook een juridisch of financieel expert inschakelen. Deze specialisten helpen je de juiste keuzes te maken. Ook voorkomen zij dat je achteraf te maken krijgt met onverwachte dingen, zoals lopende claims.