4 redenen waarom een bedrijf overnemen een goed idee is
- Jelle van der Walle
- How to
- 21 mrt 2023
- Bijgewerkt 18 nov 2022
- 2 min
- Verkopen en overnemen
- Geldzaken
Het runnen van je eigen bedrijf is je grote droom. Een winkel openen, als zzp’er aan de slag gaan of je eigen productiebedrijf starten. In de aanloop hiernaartoe heb je heel wat te organiseren. Heb je er al eens aan gedacht dat je ook een bestaand bedrijf kunt overnemen? Veel bedrijven hebben namelijk géén opvolger. En het overnemen van een bestaand bedrijf kan jou als starter veel voordelen bieden. Welke dat zijn hebben wij voor je op een rij gezet.
Bij het dromen van een eigen bedrijf, lijkt een bedrijf overnemen vaak een brug te ver. Maar dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Vaak vindt een overname plaats binnen de familie. Of een werknemer neemt de zaak over. Toch stoppen er ook prachtige bedrijven, omdat ze geen koper kunnen vinden.
Ook wordt vaak gedacht dat een bedrijf overnemen duur is en dat je als koper veel eigen geld moet hebben. Maar omdat bedrijfsovername zijn eigen aantrekkelijke financiële en fiscale mogelijkheden heeft, kan een overname financieel wél bereikbaar zijn. De belangrijkste redenen om een bedrijf over te nemen:
Tip: loop je tijdens het lezen van deze pagina tegen lastige termen aan? Bekijk deze begrippenlijst voor een eenvoudige uitleg van moeilijke woorden als vergunning, financiering en winst.
1. Toekomstverwachting is minder onzeker
Uit onderzoek blijkt dat een koper vaker succesvol is dan iemand die zelf start. En dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat je op een rijdende trein springt. Het bedrijf heeft al omzet, klanten, naamsbekendheid en een reputatie.
Door het aantoonbaar verleden van zo’n bedrijf weet je al wat de kosten zullen zijn en welke inkomsten je kunt verwachten. Je kunt de winstgevendheid van de onderneming dus behoorlijk goed inschatten.
2. Duwtje in de rug bij financiering
Financiering is vaak makkelijker rond te krijgen dan bij een nieuwe start. Het bedrijf dat te koop staat heeft zich in het verleden namelijk al bewezen. Er zijn verschillende manieren om aan geld te komen voor een bedrijfsovername. Zo komt het regelmatig voor dat de verkopende partij financieel betrokken blijft. Bijvoorbeeld door de betaling van de verkoopprijs voor een deel naar de toekomst te schuiven.
3. Vakkennis is binnen handbereik
De kennis, ervaring en het netwerk van de verkopende partij kun je benutten om de fijne kneepjes van het vak te leren of om in de cultuur van het bedrijf te groeien.
4. Veel is al geregeld
Praktische zaken zijn voor elkaar. Vergunningen zijn afgegeven, het pand voldoet aan alle eisen. Er is een klantensysteem en er zijn bestaande contracten. Zo kun je met een indeplaatsstelling het huurcontract van het pand overnemen. Dat scheelt je een hoop tijd en energie. Maar let wel op, een vergunning is soms persoonsgebonden, bijvoorbeeld in de horeca.
Kortom, allemaal argumenten om je eens te verdiepen in jouw mogelijkheden bij het starten door bedrijfsovername.
Video: Waar moet je op letten als je een bedrijf overneemt?
Waar moet je op letten als je een bedrijf overneemt?
Het belang van een overnameadviseur
Extern advies is tijdens de aankoop van een onderneming onmisbaar. Een overnamespecialist om als regisseur het hele aankoopproces te stroomlijnen. Je kunt ook een juridisch of financieel expert inschakelen. Deze specialisten helpen je de juiste keuzes te maken. Ook voorkomen zij dat je achteraf te maken krijgt met lijken in de kast, zoals lopende claims of afhandeling van garantiegevallen. Daarom hebben wij voor jou een overzicht van overname experts opgesteld.