Welke invoerrechten moet ik betalen?

Op Ondernemersplein vindt u informatie over invoerheffingen (invoerrechten, btw, accijnzen, etc) waarmee u te maken krijgt als u goederen importeert van buiten de EU.

De hoogte van deze heffingen hangt af van het soort product en het land van oorsprong. Aan de hand van het exporterende land en de productcode (de zogeheten HS code of TARIC code) kunt u het tarief van invoerrechten bepalen. Deze code vraagt u op bij uw leverancier of de producent van het product, of stelt u zelf vast op de website van de douane. Let wel op, dit luistert nauw! Welke code nu voor welke goederen geldt is afhankelijk van de Indelingsregels binnen de douanewetgeving. Het is daarom aan te raden de indeling van uw product uit te besteden aan een specialist (douane agenten of expediteurs) of bij de Douane een Bindende Tariefinlichting aan te vragen. Het gebruik van de juiste code is van groot belang. Wanneer een onjuiste code wordt vermeld op de aangifte ten invoer kan dit eventuele naheffing van invoerrechten opleveren. Door de code in te vullen op de EU website TARIC weet u welk tarief geldt voor uw product.

Naast invoerrechten kunnen er ook nog andere heffingen gelden voor de goederen die u wilt gaan importeren. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan Antidumpingheffingen of Landbouwheffingen.