Het eerste WHOA-akkoord: een verhaal van hoop en wilskracht

Met behulp van de WHOA kun je faillissement voorkomen. Begin 2021 gaf de rechter voor de eerste keer akkoord op een WHOA-verzoek. Ondernemer Jurjen Hesseling diende dit verzoek in. Hij vertelt over het WHOA-proces, de gesprekken die hij met leveranciers en andere zakenrelaties voerde en zijn toekomstplannen.

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) ging in op 1 januari 2021. De wet maakt het mogelijk om zonder instemming van alle schuldeisers akkoord te krijgen op een schuldregeling.

Foute boel

Begin maart 2020 ontving Hesseling de eerste opdrachtannulering als gevolg van de coronapandemie. “Ik wist het meteen: dit is foute boel. JUR draaide goed en ik had geïnvesteerd om verder te groeien. Twee weken later was de agenda leeg en liepen de schulden op. Door het wegvallen van opdrachten en de gedane investeringen, had ik een schuld van 2,3 miljoen euro. Ik ging praten met financieel adviseurs en advocaten. Die zeiden allemaal dat ik failliet ging. Ik constateerde al snel dat een faillissement voor niemand een goede oplossing is. Niet voor mij, niet voor mijn leveranciers en zelfs niet voor de Belastingdienst. Dat faillissement wilde ik voorkomen.”

De WHOA maakte het proces voor mij makkelijker, omdat niet alle schuldeisers hoefden in te stemmen

In gesprek met 140 crediteuren

Hesseling ging op zoek naar mogelijkheden om faillissement te voorkomen. De WHOA bestond toen nog niet. “Een minnelijke regeling was een optie. Hiervoor was een financieel voorstel nodig dat al mijn schuldeisers moesten goedkeuren. In mijn geval waren dat maar liefst 140 leveranciers en instanties. Een onmogelijke opgave, vonden mijn adviseurs. Toch wilde ik het proberen. Ik nam afscheid van 22 medewerkers en kon het huurcontract van het bedrijfspand en wagenpark beëindigen. Daarna ging ik met mijn leveranciers in gesprek. Ik vroeg hen 85% van de schuld kwijt te schelden. 110 leveranciers gingen akkoord.”

Nieuwe wet van kracht

In het najaar van 2020 werd meer bekend over de WHOA. “De WHOA maakte het proces voor mij makkelijker, omdat niet alle schuldeisers hoefden in te stemmen. Samen met mijn advocaat kon ik vrij snel naar de rechter. De leveranciersgesprekken en taxatie waren al uitgevoerd, waardoor het meeste voorwerk was gedaan.” De meerderheid van alle drie de groepen schuldeisers gingen akkoord. Volgens de wet is het akkoord van een  groep schuldeisers voldoende voor homologatie. De rechter beoordeelde het voorstel van Hesseling op 19 februari 2021 en keurde het officieel goed. Dit heet homologatie.

Ik was trots. Tegelijkertijd voelde het dubbel. Mijn leveranciers hebben veel minder geld ontvangen

Opluchting

Hesseling blikt terug op het moment na de uitspraak. “Natuurlijk was ik trots toen ik na elf maanden het akkoord kreeg. Tegelijkertijd voelde het heel dubbel. Mijn leveranciers hebben veel minder geld van mij ontvangen. Ik denk dat leveranciers instemden door de goede band die ik met hen heb en omdat zij, als ik faillissement ging, niets zouden krijgen.”

WHOA versus faillissement

Hesseling is blij met de komst van de WHOA. “Bij een WHOA-traject ben je als het ware je eigen curator en kan je naar de rechter om je faillissement op te lossen. Als een bedrijf officieel failliet gaat, neemt een curator vanaf dat moment alle beslissingen. Ik moest veel zelf doen, zoals de gesprekken voeren met leveranciers en het maken van financiële plannen. Daardoor behield ik wel de controle over mijn bedrijf en kon ik eigen keuzes maken. Dat was het meer dan waard, ondanks de stress en onzekerheid.”

Faillissement is voor niemand goed. Niet voor mij, niet voor mijn leveranciers en zelfs niet voor de Belastingdienst

In jezelf geloven

Hesseling kijkt terug op een zware periode. “Iedereen dacht dat mijn idee onmogelijk was. Met veel hoop, wilskracht en hulp van mijn leveranciers is het me gelukt. Vertrouwen houden in jezelf en goede relaties opbouwen zijn de belangrijkste tips die ik andere ondernemers wil meegeven. En verzamel WHOA-experts om je heen, zodat je geen juridische fouten maakt.”

Toekomst

Hesseling bereidt zich nu voor op een nieuw tijdperk met zijn onderneming. “Ik voel me verantwoordelijk naar alle leveranciers die me geholpen hebben. Ik wil ze op mijn beurt helpen door hen nieuwe business te geven. Hiervoor moet ik opnieuw bij de bank aankloppen, zodat ik weer kan investeren. Dat voelt spannender dan ooit. Met een klein team ben ik aan het bouwen. Ik wil graag nog mooiere dingen maken dan voorheen. Dat geeft energie.”

Meer weten over het verhaal van Jurjen Hesseling? Beluister deze podcast.