Leeftijdscontrole bij online alcoholverkoop aangescherpt

De regels bij online alcoholverkoop zijn sinds 1 juli 2021 strenger geworden. Onder de regels van de nieuwe Alcoholwet valt ook de verscherpte leeftijdscontrole. Ondernemers die online alcohol verkopen zijn verantwoordelijk voor de leeftijdscheck van bestelling tot en met bezorging. Onterecht vinden veel winkeleigenaren. Naast negatieve reacties vinden ondernemers de regels onduidelijk. Woordvoerders van pakketservice PostNL en toezichthouder Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geven opheldering.

Verkoop je online alcohol? Dan ben je verplicht om bij iedere aankoop van een bestaande of nieuwe klant te vragen naar de leeftijd. Een klant moet op je website zelf zijn leeftijd invullen of aanvinken dat hij ouder is dan 18 jaar. Tijdens het bestelproces moet je klanten informeren dat hun leeftijd bij bezorging opnieuw gecheckt wordt. Je bent volgens de Alcoholwet verplicht de alcohol te (laten) bezorgen op het opgegeven adres. De bezorger of het afhaalpunt mag de bestelling alleen na identificatie aan de klant meegeven. Ook moet je de werkwijze van het bestel- en verzendproces beschrijven in een document. Dit document heet een gewaarborgde werkwijze. Onderdeel van de Alcoholwet is dat deze werkwijze minimaal een keer per jaar gecontroleerd en indien nodig aangepast wordt.

Onbegrijpelijk

Uit een rondgang van KVK blijkt dat ondernemers die online alcohol verkopen het onterecht vinden dat zij verantwoordelijk zijn voor de leeftijdscontrole van het hele verkoopproces. Zo ook Jan Giesbers van wijnwinkel Q-Vignes Wijnimport uit De Bilt. “Ik vind het goed dat alcoholverkoop aan minderjarigen verboden is, maar ik vind het onbegrijpelijk dat ik verantwoordelijk ben voor een proces waar ik geen zicht op heb. Mijn persoonlijke ervaring met pakketbezorgers is niet altijd positief. Ik heb daar weinig vertrouwen in.”

Ook de extra verzendkosten zorgen voor negatieve reacties. Consumenten zijn niet op de hoogte van de regels van de nieuwe Alcoholwet en willen geen hoge verzendkosten betalen, zo stellen de ondervraagde ondernemers. Als webshopeigenaren om die reden hun prijzen niet verhogen, gaat dit ten koste van de marge. De retailers pleiten voor meer bekendheid over de regels van consumenten die online alcohol kopen.

Rol van de pakketbezorger

Bij de meeste pakketdiensten betaal je een toeslag om een pakket met leeftijdscheck te verzenden. Hoe zorgen pakketdiensten ervoor dat die check wordt uitgevoerd? “Zakelijke klanten kunnen de leeftijdscheck bij ons aanvragen”, legt Viola Steegmans, woordvoerder van PostNL uit. “Vervolgens leggen we de afspraken vast in een contract en daar houden wij ons dan aan. Een bezorger ziet op zijn elektronische handapparaat dat een leeftijdscheck noodzakelijk is. Als de klant niet thuis is, gaat het pakket naar een afhaalpunt waar de klant na legitimatie alsnog zijn pakket kan ophalen. Deze service voldoet aan de eisen van de nieuwe Alcoholwet. Om de kwaliteit van onze dienst te waarborgen voeren we controles uit door ontvangers vragen te stellen over het ontvangstproces.”

Alcoholverkoper verantwoordelijk

Zijn pakketdiensten verantwoordelijk als de leeftijdscheck niet goed wordt uitgevoerd? “De verkoper op afstand is verantwoordelijk”, antwoordt Lex Benden, woordvoerder van NVWA. “Als de verkoper een pakketbezorger in de arm neemt, moet hij goede afspraken maken en deze afspraken vastleggen in de geborgde werkwijze. Iedereen die onder de verantwoordelijkheid van de verkoper werkt moet hiervan op de hoogte zijn. Blijkt tijdens een controle van de NVWA dat de pakketbezorger geen ID-check doet en daardoor alcohol verstrekt aan een minderjarige, dan gaat de boete naar de verkoper. De hoogte van de boete varieert van 1.360 euro tot 5.440 euro.” Benden adviseert: “Als ondernemers vragen hebben over online alcoholverkoop, kunnen zij terecht bij hun brancheorganisatie. Verschillende brancheorganisaties hebben voorbeelden opgesteld.”