Ondernemer betaalt per 1 okto­ber 2022 belastingschuld af

Ondernemers moeten belastingschulden, die ontstaan zijn door bijzonder uitstel van betaling, sinds 1 oktober 2022 afbetalen. Hoe dat werkt lees je in dit artikel.

In coronatijd konden ondernemers gebruik maken van verschillende belastingmaatregelen. Ondernemers die betalingsproblemen hadden, konden tussen 12 maart 2020 en 31 maart 2022 bijzonder uitstel van belastingbetaling aanvragen bij de Belastingdienst. Sinds 1 april 2022 moet je nieuw opkomende belastingen weer gewoon op tijd betalen. Heb je bijzonder uitstel van belastingbetaling gekregen? Dan heeft de Belastingdienst je geïnformeerd over de hoogte van de schuld, de betalingsregeling en het bedrag dat je maandelijks terugbetaalt.

Belastingschuld bijzonder uitstel terugbetalen

Je krijgt vijf jaar de tijd, van oktober 2022 tot november 2027, om de belastingschuld af te lossen. De uiterste betaaldatum van de eerste termijn is 31 oktober 2022. Extra of eerder aflossen is mogelijk. De maandtermijnen blijven gelijk. Op die manier ben je eerder klaar met aflossen en is de invorderingsrente lager. Los je extra af en wil je voor de schuld die overblijft een lager maandbedrag betalen? Dan kun je hiervoor een schriftelijk verzoek doen bij de Belastingdienst.

Versoepeling betalingsregeling

Lukt het niet om de belastingschuld per maand of in vijf jaar af te betalen? Dan kun je een versoepelde betalingsregeling aanvragen bij de Belastingdienst. Hiervoor moet je voldoen aan de voorwaarden. Een aanpassing van de betalingsregeling heeft gevolgen voor het termijnbedrag, het bedrag aan invorderingsrente en de looptijd van de betalingsregeling. De Belastingdienst biedt drie opties. Deze opties kun je naast elkaar gebruiken. Iedere optie mag je één keer aanvragen. Je bepaalt zelf het moment waarop je een versoepeling aanvraagt:

  • Je kunt 1 keer een betaalpauze aanvragen van maximaal zes maanden of twee aaneengesloten kwartaaltermijnen.
  • Je kunt vragen of je per kwartaal mag betalen in plaats van per maand.
  • Je kunt vragen of je in maximaal zeven jaar (84 maanden) mag afbetalen in plaats van vijf jaar (60 maanden). Voor deze laatste regeling moet je schuld minimaal 10.000 euro zijn.

Liquiditeitsbegroting

Het is verstandig een liquiditeitsbegroting te maken. In een liquiditeitsbegroting staan de verwachte inkomsten en uitgaven van je bedrijf per maand of kwartaal. Zo bepaal je of je genoeg geld hebt om de schuld af te betalen en het beste moment waarop je een versoepeling aanvraagt. Je kunt hierbij hulp vragen van bijvoorbeeld je boekhouder.

Problemen met terugbetalen

Lukt het je niet om de belastingschuld bijzonder uitstel vanaf oktober terug te betalen? Ook niet door het aanvragen van een versoepelde betalingsregeling? Kom dan zo snel mogelijk in actie. Voorkom dat schulden oplopen. De Belastingdienst kan je schuld kwijtschelden als je voldoet aan de voorwaarden. Vanwege de financiële problemen door de coronacrisis zijn de voorwaarden voor kwijtschelding tijdelijk soepeler.

Hulp bij schulden

Schulden hoef je niet alleen op te lossen. Gemeentes zijn verplicht om hulp te bieden wanneer je schulden hebt. Daarnaast zijn er organisaties, zoals schuldhulpverleners, die je hier, soms gratis, bij helpen en adviseren. Het stappenplan schulden helpt je bij het in kaart brengen en oplossen van je schulden. Het minnelijke traject of het WHOA traject zijn voorbeelden van mogelijke oplossingen.

Stoppen met je bedrijf

Wanneer je bedrijf geen toekomstperspectief heeft en een schuldenregeling geen optie is moet je stoppen met je bedrijf. Je belastingschuld blijft bestaan. Ook nadat je gestopt bent kun je de Belastingdienst vragen de resterende schuld kwijt te schelden.

Belastingschuld na 1 april 2022

Het gaat in dit artikel alleen om corona gerelateerde schulden. Voor andere belastingschulden gelden andere regels. Sinds 1 april 2022 moeten ondernemers belastingen gewoon betalen en is bijzonder uitstel aanvragen geen optie. Misschien kun je wel regulier belastinguitstel of een betalingsregeling krijgen als het niet lukt om op tijd je nieuw opkomende belasting te betalen. Dit heeft géén gevolgen voor de betalingsregeling of de hoogte van de belastingschuld die je opbouwde tijdens het bijzonder uitstel van betaling.