Acties tegen zwerfafval; afscheid van gratis koffiebeker

In de strijd tegen zwerfafval neemt de overheid in 2023 nieuwe maatregelen. Statiegeld op blikjes, betalen voor plastic wegwerpbekers en -bakjes en producenten van plastic verpakkingen moeten voortaan meebetalen aan het opruimen.

De overheid neemt sinds 2021 acties om onder meer blik en plastic in de natuur terug te dringen. Bekijk hieronder het overzicht van die maatregelen en wat die betekenen voor je bedrijf.

Maatregelen in 2023

Maatregelen in 2024

Maatregelen in 2021

Maatregelen in 2023

Verbod op gratis plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen

Voor niets plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen meegeven mag na 1 juli 2023 niet meer. Klanten moeten voortaan gaan betalen voor bijvoorbeeld een koffiebeker waarin plastic zit verwerkt, zoals al langer geldt voor plastic tasjes. Wegwerpverpakkingen die helemaal plasticvrij zijn, zoals papieren bekers, mag je de klant nog wel gratis meegeven.

Statiegeld op blikjes

Op blikjes voor frisdrank, water en bier zit sinds 1 april 2023 15 cent statiegeld. De regeling geldt voor metalen drankverpakkingen van maximaal drie liter. De lege blikjes kun je net zoals bij plastic statiegeldflessen inleveren bij onder meer supermarkten.

Meebetalen aan opruimen zwerfafval

Producenten van plastic wegwerpverpakkingen moeten sinds 1 januari 2023 meebetalen aan het verwijderen van zakjes, bekers en wikkels uit de natuur: uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). Ook producenten van bijvoorbeeld sigaretten en ballonnen betalen deels mee aan de kosten.

Maatregelen in 2024

Dop vast aan fles

Dopjes van limonadeflessen belanden vaak op straat of in de berm. Daarom moeten die vanaf 3 juli 2024 vastzitten aan de fles. Frisdrankfabrikant Coca-Cola is daar al mee begonnen.

Maatregelen in 2021

Verbod op plastic eetservies en meer

Bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes van plastic of bioplastic mag je sinds 3 juli 2021 niet meer op de markt brengen. Dat verbod geldt ook voor deze producten als die voor een deel van plastic zijn gemaakt. Drank- en voedselverpakkingen van een piepschuimachtig plastic (EPS), zoals een hamburgerbakje, zijn ook verboden.

Statiegeld op kleine plastic flesjes

Op kleine flesjes frisdrank en water zit sinds 3 juli 2021 15 cent statiegeld. Flesjes met puur fruitsap vallen buiten de regeling. Na de invoering is 80 procent van de verkochte flesjes ingeleverd voor statiegeld.

Logo op plastic wegwerpproducten

Produceer je plastic wegwerpproducten? Dan ben je sinds 3 juli 2021 verplicht daar een logo op te zetten. Daarmee geef je aan dat plastic in het product zit verwerkt.

Op het voorwerp staat ook in welke afvalbak je dat moet gooien. Zo’n logo staat onder meer op plastic koffiebekers, vochtige doekjes, tampons, maandverband en tabaksproducten.