Acties tegen zwerfafval; afscheid van gratis koffiebeker
- Sergej Schuurman
- De basis
- 10 jul 2023
- Bijgewerkt 9 mei 2023
- 1 min
- Wetten en regels
In de strijd tegen zwerfafval neemt de overheid in 2023 nieuwe maatregelen. Statiegeld op blikjes, betalen voor plastic wegwerpbekers en -bakjes en producenten van plastic verpakkingen moeten voortaan meebetalen aan het opruimen.
De overheid neemt sinds 2021 acties om onder meer blik en plastic in de natuur terug te dringen. Bekijk hieronder het overzicht van die maatregelen en wat die betekenen voor je bedrijf.
Maatregelen in 2023
Verbod op gratis plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen
Voor niets plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen meegeven mag na 1 juli 2023 niet meer. Klanten moeten voortaan gaan betalen voor bijvoorbeeld een koffiebeker waarin plastic zit verwerkt, zoals al langer geldt voor plastic tasjes. Wegwerpverpakkingen die helemaal plasticvrij zijn, zoals papieren bekers, mag je de klant nog wel gratis meegeven.
Statiegeld op blikjes
Op blikjes voor frisdrank, water en bier zit sinds 1 april 2023 15 cent . De regeling geldt voor metalen drankverpakkingen van maximaal drie liter. De lege blikjes kun je net zoals bij plastic statiegeldflessen inleveren bij onder meer supermarkten.
Meebetalen aan opruimen zwerfafval
Producenten van plastic wegwerpverpakkingen moeten sinds 1 januari 2023 meebetalen aan het verwijderen van zakjes, bekers en wikkels uit de natuur: uitgebreide producentenverantwoordelijkheid . Ook producenten van bijvoorbeeld sigaretten en ballonnen betalen deels mee aan de kosten.
Maatregelen in 2024
Dop vast aan fles
Dopjes van limonadeflessen belanden vaak op straat of in de berm. Daarom moeten die vanaf 3 juli 2024 vastzitten aan . Frisdrankfabrikant Coca-Cola is daar al .
Maatregelen in 2021
Verbod op plastic eetservies en meer
Bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes van plastic of bioplastic mag je sinds 3 juli 2021 niet meer op de . Dat verbod geldt ook voor deze producten als die voor een deel van plastic zijn gemaakt. Drank- en voedselverpakkingen van een piepschuimachtig plastic (EPS), zoals een hamburgerbakje, zijn ook verboden.
Statiegeld op kleine plastic flesjes
Op kleine flesjes frisdrank en water zit sinds 3 juli 2021 15 cent . Flesjes met vallen buiten de regeling. Na de invoering is 80 procent van de verkochte flesjes ingeleverd .
Logo op plastic wegwerpproducten
Produceer je plastic wegwerpproducten? Dan ben je sinds 3 juli 2021 verplicht daar een logo op . Daarmee geef je aan dat plastic in het product zit verwerkt.
Op het voorwerp staat ook in welke afvalbak je dat moet gooien. Zo’n logo staat onder meer op plastic koffiebekers, vochtige doekjes, tampons, maandverband en tabaksproducten.