Zzp'er en pensioen

Wat is pensioen?

Pensioen is het inkomen dat u ontvangt vanaf het moment dat u stopt met werken. U kunt niet vroeg genoeg beginnen met het opbouwen van een pensioenspaarpot. Zo kunt u later dingen blijven doen die u nu ook doet.

Als zzp’er heeft u net als iedereen recht op AOW (Algemene Ouderdomswet), maar dat is geen vetpot. Iemand in loondienst bouwt automatisch pensioen op via de werkgever. En dat verschilt bij u als ondernemer. U dient zelf voor een aanvullend pensioen te zorgen. Er zijn verschillende mogelijkheden om als ondernemer een aanvullend pensioen te regelen.

Oude pensioenregeling voortzetten

Werkte u voordat u zzp’er werd in dienst van een werkgever? Dan is het soms mogelijk om de pensioenregeling die u had voort te zetten. Het voordeel hiervan is dat het risico van overlijden en arbeidsongeschiktheid (mits aanwezig in de pensioenregeling) gedekt blijft.

Pensioenfondsen soms verplicht

In een groot aantal bedrijfstakken bestaat voor personeel een verplicht bedrijfstakpensioenfonds. Bent u ondernemer in één van de volgende bedrijfstakken? Dan is deelname aan het bedrijfstakpensioenfonds ook voor u verplicht:

Oefent u één van de volgende beroepen uit? Dan is deelname aan uw beroepspensioenfonds verplicht. Het maakt hierbij niet uit of u zelfstandig ondernemer bent of in loondienst werkt.

Sparen voor een lijfrente

Bij een lijfrente spaart u voor een kapitaal dat u, als u stopt met werken, in termijnen laat uitbetalen. Sparen voor een lijfrente doet u via een bank of een verzekeraar. De premie die u betaalt voor een lijfrente kunt u tot op zekere hoogte van de belasting aftrekken.

Sparen of beleggen

Zolang u werkt, kunt u uiteraard ook zelf geld apart zetten voor later. Dat kan bijvoorbeeld via een spaarrekening of door geld te beleggen. Zelf sparen vereist wel zelfdiscipline. Mocht u willen beleggen, dan is het raadzaam u daarover te laten adviseren.

Een oudedagsreserve opbouwen

Heeft u 1225 uur aan uw onderneming besteed en heeft u aan het begin van het kalenderjaar nog niet de AOW-leeftijd bereikt? Dan kunt u een deel van de jaarwinst toevoegen aan uw oudedagsreserve. U mag dan een bepaald percentage van de winst aftrekken.

Pensioen opgebouwd als directeur-grootaandeelhouder (dga)

Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga) en hebt u in uw eigen onderneming pensioen opgebouwd? Per 1 juli 2017 kan dit niet meer. U heeft wel de mogelijkheid om uw opgebouwde pensioen via een regeling af te kopen om zo in eigen beheer opgebouwd vermogen vrij te maken. U kunt de in eigen beheer opgebouwde pensioenrechten ook omzetten in een oudedagsverplichting.

Hoeveel pensioen opgebouwd?

Wilt u weten hoeveel pensioen u tot nu toe heeft opgebouwd? De website mijnpensioenoverzicht.nl geeft inzicht in uw AOW en opgebouwde pensioenen bij uw voormalige werkgever(s). U kunt inloggen met DigiD. Deze website is gevuld met gegevens van bijna alle pensioenfondsen. Het pensioen dat u als zelfstandige opbouwt, staat er niet op (tenzij u door beroepsgroep of bedrijfstak een verplichte pensioenvoorziening hebt).

Bekijk uw pensioenovericht

Bekijk hoeveel pensioen u heeft opgebouwd op Mijnpensioenoverzicht.nl

Bron: ondernemersplein.kvk.nl

Eén antwoord van de overheid

Heeft deze informatie je geholpen?