Een ondernemingsplan maken: dit moet je weten

Een ondernemingsplan of businessplan maken: is dat echt nodig? Niet voor je inschrijving bij KVK, maar het is wel slim om de ideeën voor je bedrijf op een rij te zetten. Zo kom je erachter of je plannen haalbaar zijn. Lees wat de vier onderdelen van een ondernemingsplan zijn en hoe zo'n plan je helpt bij de start van je bedrijf.

KVK Start Event online: aan de slag

Net gestart met jouw onderneming? Alle informatie op een rij.

Meld je gratis aan

Je kunt je bij KVK inschrijven zonder ondernemingsplan. Heb je geld nodig voor de start van je bedrijf? Of ontvang je nu een uitkering? Dan is een ondernemingsplan schrijven verplicht.

Wat is een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan is een document waarin je de plannen voor je bedrijf beschrijft. Je zet hierin gegevens over jou als ondernemer. Je beschrijft wat je bedrijfsidee is en hoe je van dit idee een succes gaat maken. Daar hoort ook een financieel plan bij, want je wilt weten hoeveel de start van je bedrijf gaat kosten en of je er geld mee gaat verdienen. Een ondernemingsplan wordt ook wel businessplan of bedrijfsplan genoemd.

Waarom een ondernemingsplan maken?

Met een ondernemingsplan kom je erachter of het idee voor je bedrijf haalbaar is. Kun je er echt geld mee verdienen? Tegelijk kun je het zien als een soort van stappenplan: wat moet je doen om van je idee een bedrijf te maken?

Je kunt het bedrijfsplan zien als een onderzoek. Doordat je alles op een rij zet, kom je erachter wat goede ideeën zijn en wat juist niet gaat werken. Vraag ook feedback van familie of vrienden. Zij zien vaak andere dingen dan jij.

Hoe maak je een ondernemingsplan?

In een ondernemingsplan vat je je plannen samen op een tot twee A4'tjes. Deze vier onderdelen mogen niet ontbreken:

  1. Jij als ondernemer
  2. Je bedrijf
  3. Marketingplan
  4. Financieel plan

1. Jij als ondernemer

Je begint je ondernemingsplan met informatie over jezelf. Wie ben je? En waarom wil je een bedrijf beginnen? Gebruik begrijpelijke taal en houd het kort en bondig.

Persoonlijke gegevens

Met je ondernemingsplan presenteer je niet alleen je bedrijf, maar ook jezelf. Heb je een lening nodig voor je bedrijf? Een bank of investeerder kijkt ook naar jouw geschiktheid als ondernemer. Schrijf je persoonlijke gegevens op, zoals je naam, adres, woonplaats, rijbewijs, opleidingen, werkervaring. In dit deel van je plan staat alles wat je ook in een cv zet.

Persoonlijke eigenschappen

Schrijf op waarom je ondernemer wilt worden. Welke vaardigheden maken jou een goede ondernemer? Met de KVK Krachtmeting kom je er achter welke ondernemersvaardigheden je hebt.

Als je samen een bedrijf start, vul je dit hoofdstuk van het bedrijfsplan voor elke ondernemer in.

2. Je bedrijf

Dit deel gaat over je bedrijfsidee en de manier waarop je je bedrijf organiseert.

Idee

De basis van je ondernemersavontuur is je idee. Dat zet je in een paar regels op papier. Als je je idee kort kunt beschrijven, is de uitwerking van je ondernemingsplan makkelijker. Je hebt dan namelijk meer focus.

Bedrijf

Nu beschrijf je hoe je met je idee aan de slag gaat. Leg duidelijk uit wat je gaat doen. Hoe pak je dat aan? Wat zijn je doelstellingen en welke zaken heb je al geregeld? Zo ontdek je of je plannen haalbaar zijn.

Je beschrijft hier zaken als:

  • Rechtsvorm: voor welke rechtsvorm kies je en waarom? De rechtsvorm is de juridische vorm van je bedrijf.
  • Parttime ondernemen: heb je naast je bedrijf nog een baan in loondienst? Leg uit hoe je voldoende tijd kunt maken voor je eigen bedrijf. Staat er een concurrentiebeding in het contract met je werkgever? Geef dan aan hoe je daarmee omgaat.
  • Bedrijfsnaam: welke bedrijfsnaam kies je? En waarom?
  • Inschrijving KVK: wanneer schrijf je je bedrijf in bij KVK? Of op welke datum heb je dat gedaan?
  • Locatie: start je vanuit huis of vanuit een bedrijfspand? Kijk in het omgevingsplan of dat mag. Schrijf ook op waarom je kiest voor huren of kopen.
  • Verzekeringen en vergunningen: welke verzekeringen sluit je af? En aan welke wettelijke eisen en verplichtingen moet je voldoen? Heb je diploma’s of vergunningen nodig?
  • Algemene voorwaarden: heb je algemene voorwaarden opgesteld? Voeg die als bijlage toe aan je businessplan.
  • Personeel: neem je personeel aan? Waarom wel of niet?
  • Toekomst: wat wil je over een paar jaar hebben bereikt met je bedrijf? Hoe zorg je dat dat gaat lukken?

Marketingplan

Het tweede deel van je ondernemingsplan gaat over marketing. Met marketing breng je je product of dienst onder de aandacht bij toekomstige klanten. In je marketingplan beschrijf je hoe je dat aanpakt. Je maakt duidelijk hoe je de doelstellingen uit je ondernemingsplan in de praktijk brengt.

Marktonderzoek doen

Je marktonderzoek is de basis voor je marketing. Met een marktonderzoek kom je erachter of er klanten zijn voor je product of dienst. Ook zoek je uit wie je concurrenten zijn.

Wat zet je in je marketingplan?

In het artikel Klanten werven dankzij je marketingplan lees je wat er in je marketingplan moet staan. Belangrijke onderdelen zijn:

  • onderzoek naar je doelgroep en klanten
  • je marketingdoelen
  • je marketingmix: product, prijs, promotie en plaats

Financieel plan

Het financieel plan gaat over de geldzaken van je bedrijf. Dit helpt je onderzoeken of je bedrijfsidee financieel haalbaar is. En wil je geld lenen voor je start? Met je financieel plan overtuig je investeerders geld in je bedrijf te steken.

Je financieel plan bestaat uit vier onderdelen. Dat noem je deelbegrotingen:

  1. Investeringsbegroting: hoeveel geld heb je nodig om te starten
  2. Financieringsbegroting: hoe kom je aan geld?
  3. Exploitatiebegroting: wat zijn de verwachte opbrengsten en kosten over een bepaalde periode?
  4. Liquiditeitsbegroting: heb je op elk moment genoeg geld om je rekeningen te betalen?

Vaak maak je ook een privébegroting. Zo kom je erachter of je genoeg verdient om van te leven.

Voorbeeld ondernemingsplan downloaden

Je weet nu wat onmisbare onderdelen zijn in je ondernemingsplan. Nog makkelijker is het als je een voorbeeld ondernemingsplan invult. Online vind je voorbeelden van plannen die je kunt downloaden. Bij Qredits of sommige zzp-organisaties bijvoorbeeld.

Masterclass: Aan de slag met je business model