Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV): wat is dat?
- Danitsja Kallendorf
- Vraag en antwoord
- 8 maart 2024
- 1 min
- Runnen en groeien
- Duurzaamheid
Ben je importeur of producent en breng je jouw product als eerste op de Nederlandse markt? Bij bepaalde productgroepen ben je dan ook verantwoordelijk voor je producten als ze afgedankt of opgebruikt zijn. Je hebt in dat geval te maken met de uitgebreide producentenverantwoordelijk (UPV).
Sparren met een adviseur?
Bel het KVK Adviesteam voor een vrijblijvend gesprek
De uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) zorgt ervoor dat fabrikanten verantwoordelijk blijven voor hun producten, zelfs nadat ze niet meer gebruikt worden. Geldt er een UPV voor jouw product, dan krijg je te maken met extra kosten en regels, zoals de verplichting om te zorgen en te betalen voor inzameling en recycling. Een UPV moedigt producenten zo aan om duurzamere keuzes te maken aan het begin van de keten. Bijvoorbeeld door voor materialen te kiezen die langer meegaan.
Voor wie geldt een UPV?
Voor producenten van de volgende productgroepen geldt een UPV:
- Autobanden en auto's
- Batterijen en accu's
- Elektr(on)ische apparatuur
- Textiel
- Zwerfafval (wegwerpplastic voor eenmalig gebruik, zoals ballonnen en drinkbekers)
Een UPV geldt voor producenten die een product als eerste in de Nederlandse handel brengen. Daarbij horen ook importeurs, fabrikanten en buitenlandse aanbieders. Stel: je importeert kleding uit China. Dan geldt een UPV in dit geval voor jou, omdat jij de kleding voor het eerst op de Nederlandse markt brengt. Koop je het in bij een bedrijf in Nederland, dan heb je geen UPV-verplichtingen.
Wat zijn de UPV-regels?
Wat moet je regelen als een UPV voor jou geldt? Dat verschilt per productgroep. Zo moet je voor de UPV Zwerfafval onder andere aangeven hoeveel plastic je op de markt brengt, jaarlijks een bijdrage betalen voor inzameling en recycling en klanten aanmoedigen om zwerfafval te voorkomen.
Je kunt in je eentje aan de verplichting voldoen, maar je kunt je ook aansluiten bij een producentenorganisatie die alles voor je regelt. Houd je je niet aan de regels dan riskeer je een boete. Bekijk dus altijd goed welke UPV geldt voor jouw en welke regels daarbij horen.