Verplichte RI&E beschermt je werknemers tegen gevaar
- Achtergrond
- 5 juni 2023
- Bijgewerkt 20 augustus 2024
- 1 min
- Veilig zakendoen
Een ongeluk met een bijtende vloeistof, ruzie met een klant of te hoge werkdruk. Dit zijn voorbeelden van bedrijfsrisico’s die kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. Vervelend voor werknemer én werkgever. Verklein de kans op dit soort gevaren met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E).
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de veiligheid en de gezondheid van je werknemers. Dat staat beschreven in de Arbeidsomstandighedenwet ().
Met een RI&E kijk je welke risico’s er zijn, stel je vervolgens prioriteiten en maak je een plan van aanpak. De inventarisatie is verplicht voor iedere werkgever met personeel in dienst.
Als je geen RI&E maakt, kan de Nederlandse Arbeidsinspectie je een boete geven. Ook kunnen verzekeraars minder of geen dekking bieden als je geen RI&E hebt of je er niet aan hebt gehouden.
Wat in een RI&E staat
Je kunt zelf een RI&E maken, de hulp van een professional inroepen of gebruikmaken van een hulpmiddel van bijvoorbeeld een brancheorganisatie of het Steunpunt . Deze stappen zet je bij het maken van een plan:
1. Risico’s inventariseren: denk hierbij bijvoorbeeld aan werkprocessen, werkplekken, fysieke en emotionele risico’s. Bij emotionele risico’s gaat het bijvoorbeeld over de werkdruk, maar ook of er kans is op agressie, discriminatie, seksuele intimidatie of pesten.
2. Risico’s evalueren: schat in hoe vaak een risico voorkomt en hoe groot de gevolgen zijn. Zo bepaal je prioriteiten.
3. Plan van aanpak maken: voor elk risico omschrijf je oplossingen.
4. Plan van aanpak uitvoeren: neem maatregelen en pas die aan als dat nodig is.
Waar vind je RI&E-hulpmiddelen?
Steunpunt RI&E heeft alle RI&E-hulpmiddelen op de website verzameld. In dit zie je of je die moet laten toetsen.
Toetsing niet altijd verplicht
Elke werkgever met personeel moet een RI&E maken. Voor elke vestiging moet een aparte inventarisatie worden gemaakt. Een gecertificeerde arbeidsdeskundige of de Arbodienst moet die plannen meestal ook controleren, oftewel toetsen.
In twee situaties is toetsing niet :
1. Als je voor maximaal veertig uur per week medewerkers in dienst hebt. Bijvoorbeeld één werknemer met een dienstverband van veertig uur of twee werknemers met elk een dienstverband van twintig uur.
2. Als je gebruikmaakt van een erkende RI&E én maximaal vijfentwintig werknemers in dienst hebt. Voor het tellen van het personeel geldt het daadwerkelijke aantal werknemers (full- en parttimers). Ook uitzendkrachten en staigaires tellen mee. Op de website van Steunpunt RI&E vind je erkende .