Vanuit huis starten met ondernemen? Dit moet je regelen
- Jozy Gallmann
- De basis
- 20 maart 2024
- 3 min
- Starten
Het grootste deel van de zzp’ers in Nederland werkt vanuit huis. Logisch, want als zzp'er heb je niet veel nodig. Wel moet je het een en ander regelen. Zo moeten je plannen passen binnen het bestemmingsplan van je gemeente. En je hypotheekverstrekker of verhuurder kan regels hebben voor een bedrijf aan huis. Dit moet je regelen voordat je vanuit huis je eigen bedrijf begint.
KVK Startersdag
Kom naar de KVK Startersdag in Rotterdam Ahoy en vind alle info voor de start van je bedrijf.
Rond de 800.000 werken vanuit huis. Hiermee bespaar je huurkosten, reistijd en reiskosten. Je hoeft vaak weinig investeringen te doen, want een lege zolderkamer of keukentafel is voldoende. Zolang je geen overlast veroorzaakt in je buurt, is een bedrijf aan huis toegestaan. Wel moet je rekening houden met een aantal zaken:
Hypotheekovereenkomst of huurcontract
Controleer in je hypotheekovereenkomst of huurcontract of je een bedrijf vanuit of bij je huis mag starten. Bespreek je plannen ook met je hypotheekverstrekker of verhuurder. Zo voorkom je verrassingen. Woon je in een huurwoning? Vraag dan altijd schriftelijk toestemming aan je verhuurder. Woon je in een appartementencomplex, bekijk dan of er beperkingen staan in de statuten van de vve.
Bestemmingsplan
Controleer altijd het bij de gemeente als je een bedrijf begint. In zo'n plan staat hoe je een bepaald stuk grond of gebouw mag gebruiken. Je leest er bijvoorbeeld waar horecabedrijven, winkels of industriebedrijven mogen komen. Het bestemmingsplan geldt voor inwoners, ondernemers en de gemeente zelf.
Je kunt het bestemmingsplan van je huis inzien via . Door je plaats en postcode in te voeren, zie je welke milieucategorie je huis heeft. Meestal is dit categorie 1 en heeft je huis de bestemming wonen. Dit betekent dat een bedrijf aan huis mag zolang je geen overlast voor de buurt veroorzaakt. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met je gemeente.
Is een bedrijf aan huis starten in jouw gemeente volgens het bestemmingplan niet mogelijk? Dan kun je een omgevingsvergunning voor de activiteit 'handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening'. Je gemeente zal dan na onderzoek bepalen of ze een uitzondering op het bestemmingsplan kan maken.
Verschillen per gemeente
De regels voor het starten van een bedrijf aan verschillen per gemeente. Zo heeft de ene gemeente extra regels opgesteld over bedrijven aan huis en de andere gemeente niet. Een gemeente kan afwijken van het bestemmingsplan als er veel overlast of klachten zijn. Controleer daarom bij je gemeente ook of speciale regels gelden voor bepaalde branches.
Vergunningen
Bij het omgevingsloket van de vraag je milieuvergunningen en vergunningen voor bouwen en wonen aan.
Verbouwen
Ga je verbouwen of slopen? Controleer dan met de of je daar een voor nodig hebt.
Reclame- of naamborden
Bij het plaatsen van een reclamebord aan je gevel mag de uitstraling van je woonhuis niet veranderen. Je mag dus geen neonreclames aan je gevel vastmaken of een groot reclamebord in je tuin zetten. Als je reclame voldoet aan de regels van de gemeente heb je geen omgevingsvergunning nodig. Ook dit controleer je bij het omgevingsloket.
Milieu
Belast jouw bedrijf het milieu? Dan moet je een milieuvergunning aanvragen of een melding Activiteitenbesluit doen. Wat voor jou geldt, kun je achterhalen via het .
Thuis klanten ontvangen
Als je een bedrijf aan huis hebt, mag er geen overlast voor je omgeving zijn. Denk bij overlast aan te hard geluid of stank. Maar ook parkeerplaatsen die steeds bezet zijn door jouw klanten. Van een bouwbedrijf in een woonwijk zal bijvoorbeeld niemand blij worden. Maar een nagelstudio op je zolderkamer zal meestal geen overlast veroorzaken. Kijk vooraf bij je gemeente welke voorwaarden er zijn voor het thuis ontvangen van klanten.
Webshop aan huis
Heb je een webshop? Dan mogen klanten hun bestelling niet bij jou thuis afhalen. Dit kan overlast voor de buurt veroorzaken. Daarnaast kan de gemeente dit zien als detailhandel en dat is niet toegestaan vanuit een woonhuis.
Verzekeringen
Denk eraan zakelijke verzekeringen af te sluiten als je vanuit huis start. Je inboedelverzekering en opstalverzekering zijn namelijk voor privébezittingen en de woning zelf. Deze verzekeringen dekken geen schade aan bedrijfsmiddelen als computers of voorraden en werkruimte.
Zoek uit welke zakelijke verzekeringen voor jou nuttig zijn. Heb je bijvoorbeeld spullen opgeslagen op zolder of in een schuurtje? Zorg dat je een zakelijke inventaris- en afsluit. Dan krijg je schade vergoed van wateroverlast, diefstal en stormschade. Werk je veel bij klanten of buitenshuis? Schade bij klanten of op andere werkplekken vallen onder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
De kosten van je zakelijke verzekeringen mag je aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Zo betaal je minder belasting.
Wil jij weten welke verzekeringen je nodig hebt? Gebruik dan de KVK Verzekeringscheck. Na het beantwoorden van een paar vragen, krijg je advies over welke verzekeringen handig zijn voor je bedrijf.
Aftrekbare kosten werkruimte
Heb je in je huis een werkruimte of kantoor met een eigen ingang, wc en wateraansluiting? Dan mag je soms de kosten van de werkruimte aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Denk hierbij aan de kosten van de inrichting en elektriciteit. Je moet dan wel een minimaal aantal uren in je werkruimte werken. Bekijk welke jij mag aftrekken met het hulpmiddel Werkruimte van de . Of vraag advies aan je boekhouder of accountant.
Privéadres in het Handelsregister
Houd er rekening mee dat je adres zichtbaar wordt in het KVK Handelsregister als je een bedrijf aan huis start. Dat komt doordat bij een bedrijf aan huis het vestigingsadres (het adres van je bedrijf) hetzelfde is als je privéadres (het adres waar je woont). Het vestigingsadres van een bedrijf moet volgens de wet namelijk altijd openbaar zijn. Lees hoe je je vestigingsadres kunt afschermen.