Zo werkt een schenkkring

Als je een eigen bedrijf hebt, zorg je voor je eigen inkomen. Maar wat gebeurt er met dat inkomen als je ziek wordt of een ongeluk krijgt en daardoor niet meer kunt werken? Veel ondernemers kiezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) om verzekerd te zijn tegen dat risico. Maar er zijn ook andere opties, zoals de schenkkring.

KVK Start Event online: aan de slag

Net gestart met jouw onderneming? Alle informatie op een rij.

Meld je gratis aan

Wat is een schenkkring?

Een schenkkring is een groep zzp’ers die elkaar kent en vertrouwt. Ze vormen een vereniging met als doel elkaar financieel steunen bij ziekte. Het bestuur van de schenkkring organiseert regelmatig verplichte bijeenkomsten om de onderlinge band te versterken. Schenkkringen bestaan uit leden uit verschillende branches.

Ben je lid van een schenkkring? Dan krijg je bij ziekte voor maximaal twee jaar schenkingen.

Schenkkring of Broodfonds?

Een schenkkring wordt in de volksmond ook wel Broodfonds genoemd. Maar dit klopt niet altijd. Broodfonds is een merknaam en mag je alleen gebruiken als de schenkkring is opgericht volgens de voorwaarden van Broodfondsmakers.

Zo werkt een schenkkring

Lid worden

Meestal kun je je zelf niet aanmelden bij een schenkkring. Een ander lid moet je vragen mee te doen. Ieder lid heeft het recht een veto uit te spreken tegen het lidmaatschap van een nieuw lid. Als er minimaal twintig deelnemers zijn kan een schenkkring van start gaan en schenkingen doen. Een schenkkring heeft een limiet van vijftig leden.

De hoogte van de inzet wordt berekend aan de hand van het gemiddelde verzuimpercentage van zzp’ers.

Kosten

Als je deelneemt aan een schenkkring betaal je inschrijfkosten, maandelijkse bijdrage en stort je een bedrag op je eigen schenkkringrekening. Het bestuur beheert je rekening. Wil je bij ziekte een uitkering van bijvoorbeeld 1500 euro per maand? Dan leg je naast de bijdrage voor het lidmaatschap gemiddeld zestig euro per maand in.

Je wordt ziek

Als je door ziekte niet meer kunt werken, meld je dit bij het bestuur van je schenkkring. Na een maand wachttijd ontvang je van alle deelnemers een klein bedrag op je rekening. Al die kleine bedragen samen zijn in totaal het inkomen dat jij wilt ontvangen. De schenking die je ontvangt mag niet hoger zijn dan je gemiddelde nettowinst plus de gemiddelde vaste maandelijkse bedrijfslasten. Je toont dit aan met je jaarcijfers: je opgave inkomstenbelasting of de jaarrekening. Stop je met deelname aan de schenkkring? Dan ontvang je het bedrag dat nog op je rekening staat min de administratiekosten terug.

Het inkomen dat je krijgt uit de schenkkring is belastingvrij, omdat je niet uitkomt boven het maximale bedrag van 2.418 euro dat je belastingvrij per jaar van een persoon mag ontvangen. De stortingen die je overmaakt van je schenkkringrekening zijn niet aftrekbaar. Je kunt dit zien als eigen spaargeld. Meldt een lid van de schenkkring zich onterecht ziek, dan beëindigt de kring het lidmaatschap.

Voordelen

  • Je kunt je aansluiten bij een schenkkring als je een ziekteverleden hebt.
  • Er is geen medische keuring.
  • Je kent de ondernemers in je schenkkring.
  • Bij ziekte hoef je geen doktersverklaring te laten zien, een schenkkring werkt op basis van vertrouwen.
  • Over de schenkingen die je bij ziekte ontvangt, betaal je geen belasting.
  • Het geld dat op je schenkkringrekening overblijft na schenkingen aan zieken binnen de kring, blijft van jou.
  • Als je stopt met deelname ontvang je het bedrag dat op je rekening staat min administratiekosten terug.

Nadelen

  • Je kunt je niet zomaar aanmelden, meestal moet je gevraagd worden om deel te nemen.
  • Je ontvangt maximaal twee jaar schenkingen uit de schenkkring. Ben je na twee jaar nog steeds ziek? Dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen. Of je hier recht op hebt, hangt af van je vermogen en het inkomen van je eventuele partner.
  • Je krijgt geen begeleiding bij ziekte en re-integratie.
  • Je hebt meestal een maand wachttijd totdat je de schenkingen krijgt.

Voorwaarden

Soms kun je met een psychische aandoening zoals een burn-out in het eerste jaar geen gebruik maken van een schenkkring. Ook zijn er schenkkringen die eisen dat je bedrijf minimaal een jaar actief is voordat je kunt deelnemen. Ben je op zoek naar een schenkkring? Kijk naar de mogelijkheden in jouw regio en vergelijk de voorwaarden van de verschillende schenkkringen met elkaar.

Andere alternatieven voor de AOV

Naast de schenkkring kun je ook kiezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, crowdsurance of vrijwillige AOV via UWV. Welke vorm bij jou past hangt af van je persoonlijke situatie en wensen. In dit artikel lees je meer over de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende opties.

Arbeidsongeschiktheid | Bedrijfsrisico's de baas