Bedrijfs­risico’s afdekken doe je zo

Bedrijfsrisico’s wil je het liefst zoveel mogelijk beperken. Dat kan op verschillende manieren. Bekijk wat je kunt doen om je zakelijke risico’s af te dekken.

KVK Startersdag

Kom naar de KVK Startersdag in Rotterdam Ahoy en vind alle info voor de start van je bedrijf.

Meld je gratis aan

Een goed begin

Meld je aan voor het KVK Startersprogramma, want daarna weet je onder andere wanneer je belastingaangifte doet, hoe je je uren bijhoudt en met welke wetten je te maken hebt. 
Naar KVK Startersprogramma

Kies de juiste rechtsvorm

Er zijn rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Voorbeelden van deze rechtsvormen zijn een eenmanszaak, vof of maatschap. Met een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid houd je privé- en zakelijk vermogen gescheiden. Denk hierbij aan een coöperatie, bv of nv.

Bij de keuze voor een rechtsvorm is het ook belangrijk of het voor het betalen van belasting wel interessant is. De meest gekozen rechtsvorm is de eenmanszaak en bij samenwerking de vof. Met deze rechtsvormen betaal je vaak minder belasting dan bijvoorbeeld met een bv. Dit komt door de starters- en zelfstandigenaftrek vanuit de inkomstenbelasting. Dit scheelt je al vaak duizenden euro’s per jaar. Bij een bv kun je geen gebruik maken van de starters- en zelfstandigenaftrek. Bij hogere winsten heeft een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid vaak wel weer voordelen. Je boekhouder of accountant kan je bij deze keuze adviseren.

Maak gebruik van algemene voorwaarden

In je algemene voorwaarden leg je vast wat de rechten en plichten zijn van jou en je klant. Denk hierbij aan:

  • Offerte
    Is deze vrijblijvend of niet? En wat is de geldigheid van de offerte?
  • Transport
    Wie betaalt de transportkosten? Is het transport verzekerd en door wie? En heb je te maken met invoerrechten?
  • Levertijd
    Wat is de levertijd? En wat te doen bij overmacht?
  • Betaling
    Wat is de betalingstermijn? Wat zijn de incassokosten? En moet er rente betaald worden bij het uitblijven van betaling?
  • Eigendomsvoorbehoud
    Gaat het eigendom pas over na betaling?
  • Garantie
    Wat zijn de voorwaarden voor het geven van garantie?
  • Geschillen
    Wat gebeurt er als je het niet met je opdrachtgever of klant eens bent? 
  • Aansprakelijkheid
    In hoeverre kun je die beperken?

Algemene voorwaarden zijn niet verplicht. Maar wel handig. Zorg er wel voor dat je klant vooraf je algemene voorwaarden heeft. Je kunt ze eventueel vast laten leggen bij KVK of bij de Rechtbank

Verzekeringen voor je bedrijf

Als je een bedrijf start, wil je je risico’s zoveel mogelijk beperken. Het afsluiten van verzekeringen helpt daarbij. Welke verzekeringen heb jij nodig in je bedrijf? De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van je verzekeringen. 

Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig. Je wilt als ondernemer niet persoonlijk aansprakelijk gesteld worden na een ongeval of schade. Bekijk hier de tien belangrijkste verzekeringen voor bedrijven.

Goed om te weten: privé-verzekeringen, zoals je aansprakelijkheidsverzekering, dekken je zakelijke risico’s niet.  

Regel je pensioen

Regel je niets voor je pensioen? Dan ontvang je op je pensioengerechtigde leeftijd alleen AOW. Wil je pensioen opbouwen naast je AOW? Er zijn verschillende opties. Je kunt banksparen, een lijfrente afsluiten of zelf sparen of beleggen. Daarnaast zijn er collectieve pensioenfondsen voor zzp’ers. Een pensioenplan maken is lastig. Laat je adviseren door een specialist zodat je pensioen aansluit bij je wensen.

Wetten en regels

Door je aan de wet te houden, beperk je je bedrijfsrisico’s. Overtreed je de wet, dan kun je bijvoorbeeld een boete krijgen. Kijk daarom goed welke wetten en regels voor ondernemers gelden. Download de Nieuwe Wetten App om altijd op de hoogte te blijven van wetswijzigingen en nieuwe wetten.

Check ook je werkrelatie en of je volgens het juiste contract werkt. Samen met je opdrachtgevers ben je verantwoordelijk voor de werkrelatie die jullie aangaan. Zorg er hierbij voor dat je schijnzelfstandigheid voorkomt en houd je aan de wet DBA.

Webinar

Hoe beperk je als ondernemer je zakelijke risico's? Bekijk dit webinar en krijg informatie over verzekeringen, aansprakelijkheid en andere aandachtspunten.