Digitaal ondernemen

QR-codes maken doe je zelf

QR-codes: je kent ze misschien van het coronatoegangsbewijs. Maar ze worden al veel langer ingezet om extra gemak aan klanten te bieden. Bijvoorbeeld zodat mensen makkelijk en snel mobiel kunnen bestellen of betalen. Of om mensen direct naar een website te verwijzen zonder dat ze een internetadres hoeven in te typen. Maak eenvoudig en veilig zelf een QR-code met deze tips.

Wil jij gebruik maken van QR-codes? Expert Frans Hendrikx legt uit waar je op moet letten en security-expert Jeroen Klaver vertelt hoe je ze veilig gebruikt.

Zelf een QR-code maken

Heb jij een QR-code nodig? Deze maak je zelf, bijvoorbeeld met hulp van een website. Let hierbij op de volgende zaken.

Kies een QR-code generator

Bepaal welke QR-code generator voor jou het beste is. Stel daarbij de volgende vragen:

  • Zijn de gemaakte QR-codes onbeperkt geldig? Soms verloopt de code na een tijdje en werkt deze niet meer.
  • Is het scannen van de QR-code gratis? Soms zijn de eerste scans gratis en moet je daarna per scan betalen.
  • Heb je toegang tot informatie over het gebruik van je QR-code? Zoals hoe vaak, waar, wanneer en met welke apparaat je QR-code wordt gescand? Zo zie je of een QR-code effect heeft.

Heb jij duidelijkheid over de vragen hierboven? Zoek dan via een zoekmachine welke websites die QR-codes maakt het beste bij jouw wensen past. Geef aan welk type informatie achter de QR-code zit, bijvoorbeeld een website, telefoonnummer of sms. Pas eventueel de kleur aan of zet je logo in het midden en je QR-code is klaar voor gebruik.

Aandachtspunten

Frans Hendrikx, eigenaar van Omnisense Communicatie & Marketing, noemt enkele aandachtspunten bij het maken van een QR-code.

Doel

Waarom gebruik je de QR-code? Welke boodschap wil je overbrengen? Van een QR-code bij een product in je winkel verwacht een klant bijvoorbeeld meer productinformatie. Maar een QR-code op je visitekaartje verwijst misschien naar een Twitter- of LinkedIn-account.

Doelgroep

Voor wie zet je de QR-code in? Verplaats je in je doelgroep. Gaan zij de code scannen? Een QR-code op een poster op straat bereikt bijvoorbeeld een andere doelgroep dan een flyer die je huis-aan-huis verspreidt.

Mobiele website

Gebruikers scannen de QR-code met hun smartphone. Verwijs dus altijd naar een mobiele website die geschikt is voor het kleine scherm van een smartphone.

Aantrekkelijk

Maak de QR-code aantrekkelijk om te scannen. Plaats bijvoorbeeld je eigen logo in het midden van de QR-code. Zet er ook een tekst bij die aanzet tot actie, zoals ‘Bekijk de instructievideo’.

Veilig gebruik van QR-codes

Hoe weet je of de QR-code die je inzet veilig is? “Het is belangrijk om te onthouden dat de zwart-witte blokjes in een QR-code zelf niet goed of slecht zijn”, zegt Jeroen Klaver, security expert bij KPN Security. Het gaat om waar de QR-code naar verwijst. “Als jij een eerlijk doel hebt met je QR-code, is het in principe veilig. De code verwijst de gebruiker alleen maar naar een plek. Of je een betaalde of gratis dienst gebruikt om je QR-codes te maken, maakt niet uit. Er zit dezelfde technologie achter.”

Waar het mis kan gaan is als fraudeurs jouw QR-codes misbruiken. Klaver: “Als jij in je winkel of op je terras een QR-code hebt hangen, kan iemand daar een sticker met een andere code overheen plakken. Dan komen je klanten na het scannen online op een onveilige plek terecht. Controleer dus regelmatig of er geen sticker over jouw QR-code is geplakt." Scan je zelf een QR-code? Controleer altijd de link die je te zien krijgt. Is die verdacht of anders dan je verwacht? Klik dan niet door.

Online geld verdienen? Check hier met welke bedrijfsmodellen je dat doet.

Amber Kuipers

Ik schrijf over marketing, personeel en digitalisering. Van marketing met een klein budget tot aan het gelukkig houden van je personeel: ik leg je graag uit hoe je dat doet en hoe je het inzet voor de groei van je bedrijf.

InspiratiePage
Marketing en personeel