LEI

Een LEI (Legal Entity Identifier) is een code die een organisatie nodig heeft om te mogen handelen op de financiële markten.

Je kunt een LEI aanvragen als je bent ingeschreven in het Handelsregister als tekenbevoegde van je organisatie. Bij de aanvraag moet je digitaal ondertekenen. Daarvoor heb je je DigiD nodig. 

Wat is een LEI en voor wie is het?

Een LEI is een uniek nummer waarmee financiële toezichthouders (zoals de Autoriteit Financiële Markten) transacties wereldwijd volgen en, wanneer nodig, ingrijpen. Het doel is om de financiële markten transparanter te maken, beleggingsrisico's beter te beheersen en beleggers te beschermen.

Organisaties die aandelen, obligaties of derivaten bezitten moeten een LEI hebben. Wanneer je geen LEI hebt kun je mogelijk niet langer aan- of verkopen op de beurs. Neem contact op met je bank of vermogensbeheerder om te bepalen of jouw organisatie een LEI nodig heeft.

 

Veelgestelde vragen over LEI

Een LEI is na uitgifte of verlenging 1 jaar actief. Als je organisatie de LEI niet verlengt dan krijgt deze de status 'lapsed' (verlopen). Een 'lapsed' status kan ervoor zorgen dat je organisatie de mogelijkheid verliest om bepaalde financiële transacties te doen, of om te worden opgenomen in wettelijke rapportages. Neem voor meer informatie contact op met je bank of vermogensbeheerder.

8 weken voordat je jouw LEI moet verlengen, ontvang je van ons bericht via e-mail. In sommige gevallen vragen wij je, via een link in deze e-mail, om informatie over de (eventuele) moedermaatschappijen aan te leveren met een verlengingsformulier.

4 weken voor de verlenging ontvang je van ons een factuur. Op de dag van de verlenging ontvang je van ons een bevestiging per e-mail, dat wij de LEI hebben verlengd. Je moet dan alsnog de factuur betalen.

Wil je de LEI niet verlengen of de verlenging annuleren? Gebruik dan de link in de e-mail om de LEI inactief te maken of regel het direct.

De Regulatory Oversight Committee (ROC), de organisatie die toezicht houdt op het wereldwijde LEI-systeem introduceert een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat financiële markten transparanter worden en het risico op fraude zo klein mogelijk is. Dit hulpmiddel is de zogenaamde ‘Conformity Flag’. Een LEI krijgt de status ‘conform’ als het voldoet aan deze voorwaarden:

1.            De LEI-registratie is actueel.
2.            Als de organisatie een moedermaatschappij heeft: de organisatie heeft in de LEI-aanvraag alle gegevens ingevuld over de directe en uiteindelijke moedermaatschappij, of een goede reden gegeven om deze gegevens niet in te vullen. 
 

Vraag een DigiD aan op de website www.digid.nl. Hiervoor heb je een burgerservicenummer (BSN) nodig.

Woon je buiten Nederland en heb je geen DigiD? Bekijk welke situatie voor jou van toepassing is.

  • Heb je de Nederlandse nationaliteit? Je kan een DigiD aanvragen. Op de website van DigiD staat hoe dit moet.
  • Heb je niet de Nederlandse nationaliteit maar wel de nationaliteit van een land binnen de Europese Economische Ruimte (EER)? Schrijf je eerst in bij de Registratie Niet-ingezetenen (RNI). Na inschrijving bij de RNI krijg je meteen een Burgerservicenummer (BSN) en kan je een DigiD aanvragen. Op de website van DigiD staat hoe dit moet.
  • Heb je een nationaliteit van buiten de Europese Economische Ruimte (EER)? Dan kun je geen gebruik maken van DigiD. Heb je een DigiD nodig om een afspraak te maken om je eenmanszaak of vof in te schrijven? Neem dan contact op met 088-585 15  85.

Heb je zelf gekozen voor het opzeggen van de actieve status van de LEI (beëindiging)? Dan maak je de LEI weer actief met een nieuwe aanvraag. Is je LEI vervallen omdat je de Level 2 Data niet hebt aangeleverd? Dan maak je de LEI weer actief door het verlengingsformulier in te vullen.

Ja, om de relatie met een directe en/of ultieme moedermaatschappij aan te tonen, vragen wij je om in het formulier documenten toe te voegen. Bijvoorbeeld een geconsolideerde jaarrekening, een instemmingsverklaring, een contract of een ander officieel document.

De LEI van je organisatie wordt inactief als:

  • de rechtsvorm van je organisatie wijzigt en daarmee het KVK-nummer. Een LEI is gekoppeld aan een rechtsvorm. Wil je voor de nieuwe rechtsvorm ook een LEI? Vraag dan een nieuwe LEI aan;
  • je organisatie wordt uitgeschreven uit het Handelsregister;
  • je als medewerker van de organisatie het formulier om een LEI inactief te maken invult. Na versturen van het formulier blijft de LEI nog wel actief tot het einde van de geldigheidsperiode.

Gebruiksvoorwaarden

Lees de gebruikersvoorwaarden van het LEI-register bij KVK.

KVK officieel gecertificeerd

KVK voldoet aan de eisen van de GLEIF om LEI-nummers uit te geven. Meer informatie over de GLEIF vind je op hun website.