LEI

Een LEI (Legal Entity Identifier) is een code die een organisatie nodig heeft om te mogen handelen op de financiële markten.

Je kunt een LEI aanvragen als je een in het Handelsregister ingeschreven tekenbevoegde van je organisatie bent. Bij de aanvraag moet je digitaal ondertekenen; je hebt daarvoor je DigiD en een persoonlijk Nederlands IBAN nodig. 

Waar kunnen wij je mee helpen?

Wat is een LEI en voor wie is het?

Een LEI is een uniek nummer waarmee financiële toezichthouders (zoals de Autoriteit Financiële Markten) transacties wereldwijd volgen en, wanneer nodig, ingrijpen. Het doel is om de financiële markten transparanter te maken, beleggingsrisico's beter te beheersen en beleggers te beschermen.

Organisaties die aandelen, obligaties of derivaten bezitten moeten een LEI hebben. Wanneer je geen LEI hebt kun je mogelijk niet langer aan- of verkopen op de beurs. Neem contact op met je bank of vermogensbeheerder om te bepalen of jouw organisatie een LEI nodig heeft.

 

Veelgestelde vragen over LEI

Een LEI is na uitgifte of verlenging 1 jaar actief. Als je organisatie de LEI niet verlengt dan krijgt deze de status 'lapsed' (verlopen). Een 'lapsed' status kan ervoor zorgen dat je organisatie de mogelijkheid verliest om bepaalde financiële transacties te doen, of om te worden opgenomen in wettelijke rapportages. Neem voor meer informatie contact op met je bank of vermogensbeheerder.

8 weken voordat je jouw LEI moet verlengen, ontvang je van ons bericht via e-mail. In sommige gevallen vragen wij je, via een link in deze e-mail, om informatie over de (eventuele) moedermaatschappijen aan te leveren met een verlengingsformulier.

4 weken voor de verlenging ontvang je van ons een factuur. Op de dag van de verlenging ontvang je van ons een bevestiging per e-mail, dat wij de LEI hebben verlengd. Je moet dan alsnog de factuur betalen.

Wil je de LEI niet verlengen of de verlenging annuleren? Gebruik dan de link in de e-mail om de LEI inactief te maken of regel het direct.

Iedereen die als functionaris in het Handelsregister ingeschreven staat is bevoegd voor het doen van een LEI-aanvraag. Voor het aanvragen van een LEI heb je wel een DigiD nodig én moet je een 1 cent-betaling kunnen doen met iDEAL. Hiermee checkt KVK of je bevoegd bent om een LEI-aanvraag te doen.
Heb je geen DigiD of weet je niet of je met iDEAL kunt betalen? Je kunt een DigiD aanvragen als je in het buitenland woont. En je kunt controleren welke banken de mogelijkheid bieden om met iDEAL te betalen. Als je liever geen 1 cent-betaling doet kun je de ID-check toevoegen aan de DigiD-app.

Heb je zelf gekozen voor het opzeggen van de actieve status van de LEI (beëindiging)? Dan maak je de LEI weer actief met een nieuwe aanvraag. Is je LEI vervallen omdat je de Level 2 Data niet hebt aangeleverd? Dan maak je de LEI weer actief door het verlengingsformulier in te vullen.

Ja, om de relatie met een directe en/of ultieme moedermaatschappij aan te tonen, vragen wij je om in het formulier documenten toe te voegen. Bijvoorbeeld een geconsolideerde jaarrekening, een instemmingsverklaring, een contract of een ander officieel document.

De LEI van je organisatie wordt inactief als:

  • de rechtsvorm van je organisatie wijzigt en daarmee het KVK-nummer. Een LEI is gekoppeld aan een rechtsvorm. Wil je voor de nieuwe rechtsvorm ook een LEI? Vraag dan een nieuwe LEI aan;
  • je organisatie wordt uitgeschreven uit het Handelsregister;
  • je als medewerker van de organisatie het formulier om een LEI inactief te maken invult. Na versturen van het formulier blijft de LEI nog wel actief tot het einde van de geldigheidsperiode.

Gebruiksvoorwaarden

Lees de gebruikersvoorwaarden van het LEI-register bij KVK.

KVK officieel gecertificeerd

KVK voldoet aan de eisen van de GLEIF om LEI-nummers uit te geven. Meer informatie over de GLEIF vind je op hun website.