UBO-opgave

Met de UBO-opgave kun je de UBO's (uiteindelijk belanghebbenden) van je organisatie inschrijven, wijzigen of uitschrijven.

Waar kunnen wij je mee helpen?

Het UBO-register: wat en waarom?

UBO's (Ultimate Beneficial Owners, oftewel uiteindelijk belanghebbenden) zijn de mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van of zeggenschap hebben over een organisatie. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met meer dan 25% van de aandelen in een bv. Of mensen die meer dan 25% eigendomsbelang hebben in een vof. Een organisatie kan 1 of meer UBO's hebben.

Organisaties die opgericht waren op of voor 27 september 2020 moesten vóór 27 maart 2022 hun UBO's ingeschreven hebben. Met jouw inschrijving help je mee aan veiliger zakendoen in Nederland en Europa.

De gegevens van UBO's in het UBO-register zijn niet openbaar.

UBO-opgave doen: zo werkt het

 • Stap 1

  Selecteer je organisatie en log in met je DigiD

 • Stap 2

  Vul de persoonsgegevens van de UBO in

 • Stap 3

  Geef door welk belang de UBO in je organisatie heeft

 • Stap 4

  Meer dan 1 UBO? Herhaal stap 2 en 3

 • Stap 5

  Upload de benodigde documenten

 • Stap 6

  Vul je gegevens in en onderteken de opgave

Wat moet je doen voordat je UBO's kunt inschrijven?

In de voorbereiding kun je zien of jouw organisatie ook UBO's moet inschrijven. En je vindt er informatie over welke gegevens en documenten je nodig hebt voor de opgave.

UBO's wijzigen

Je kunt in de UBO-opgave wijzigingen doorgeven over het belang dat UBO's in je organisatie hebben, en over het afschermen van persoonsgegevens van UBO's.

Let op: Wijzigingen in UBO-gegevens moet je doorgeven in een UBO-opgave, binnen 7 dagen nadat ze geldig geworden zijn.

UBO's wijzigen

UBO's uitschrijven

Je kunt in de UBO-opgave ook personen uitschrijven omdat ze geen UBO meer zijn.

Let op: Als een persoon geen UBO meer is moet je dit binnen 7 dagen doorgeven in een UBO-opgave. Let er daarom bij het uitschrijven van UBO’s op of je andere UBO’s moet inschrijven in het UBO-register.

UBO's uitschrijven

Veelgestelde vragen

Je kunt nog steeds UBO-opgave doen. 

Over welke consequenties later indienen heeft, kunnen wij geen uitspraak doen. Bureau Economische Handhaving van de Belastingdienst is verantwoordelijk voor de handhaving.

KVK stuurt je per post een bevestiging van de UBO-registratie aan de organisatie en aan de geregistreerde UBO('s).

De verwerkingstijd van UBO-opgaven is ongeveer 4 weken. We werken hard om alle opgaves te verwerken. Zodra je opgave is verwerkt krijg je hierover bericht van ons.

KVK kan niet bepalen of vaststellen wie de UBO’s van je organisatie zijn. KVK moet daarom de identiteit van de tekenbevoegde vaststellen, en je moet zelf bepalen en invullen wie de UBO’s van je organisatie zijn. KVK is dus wettelijk verplicht om informatie te vragen die je mogelijk al bij het inschrijven van je organisatie in het Handelsregister hebt gegeven.

De wettelijke grondslag voor het controleren van de identiteit van de tekenbevoegde staat in artikel 5 lid 1 van het Handelsregisterbesluit. Het controleren van de identiteit van de UBO staat in artikel 15a lid 3 van de Handelsregisterwet.

Dan moet je een nieuwe UBO-opgave doen en de vergeten UBO alsnog inschrijven.

Alle EU-landen hebben een eigen UBO-register omdat dit verplicht is vanuit Europese regelgeving: de vierde anti-witwasrichtlijn (Richtlijn EU) 2015/849). In Nederland is het UBO-register wettelijk geregeld in het Uitvoeringsbesluit Wwft 2018, de Handelsregisterwet 2007 en het Handelsregisterbesluit 2008. Het UBO-register is onderdeel van het Handelsregister.

Lees meer over het register en de rol van KVK.

Ja, KVK stuurt een bevestiging van de UBO-registratie aan de organisatie en aan de geregistreerde UBO(’s).

Om de identiteit van de tekenbevoegde te controleren. De 1 cent-betaling is, naast het inloggen met DigiD, belangrijk voor de betrouwbaarheid van het UBO-register. Als je liever geen 1 cent-betaling doet, kun je inloggen met DigiD met ID-check.

Bevoegde autoriteiten zoals opsporingsinstanties kunnen een kopie identiteitsbewijs van een UBO gebruiken voor opsporingsdoeleinden, als daar aanleiding voor is. De wettelijke grondslag staat in art. 15a lid 3 sub a van de Handelsregisterwet 2007.

KVK controleert het BSN dat je in de UBO-opgave invult aan de hand van het kopie identiteitsbewijs.

Nee, KVK heeft wettelijk gezien geen mogelijkheid om je uitstel te verlenen. Zelfs niet voor uitzonderlijke gevallen. Dat geldt ook voor Bureau Economische Handhaving van de Belastingdienst die verantwoordelijk is voor de handhaving.