Nieuwe wetgeving voor beleggers

Op 3 januari 2018 wijzigt de wetgeving voor beleggingsondernemingen (MiFID II). Dit betekent dat elke onderneming of rechtspersoon een Legal Entity Identifier (LEI) moet hebben voor het doen van aan- en verkooptransacties op de beurs. Een LEI is een uniek nummer waarmee financiële toezichthouders (zoals de Autoriteit Financiële Markten) transacties wereldwijd kunnen volgen en ingrijpen wanneer zij dat nodig achten. Het uiteindelijk doel is om de financiële markten transparanter te maken, risico's beter te beheersen en beleggers te beschermen.

Een LEI kost € 65,- ex. btw.

Wie heeft een LEI nodig?

Ondernemers of rechtspersonen die aandelen, obligaties of derivaten bezitten moeten vanaf 3 januari 2018 in het bezit zijn van een LEI. Wanneer u geen LEI heeft kunt u mogelijk niet langer aan- of verkopen op de beurs. Neem contact op met uw bank of vermogensbeheerder om te bepalen of u een LEI nodig heeft.

Aanvraag en kosten via de KvK

U kunt een LEI in enkele eenvoudige stappen aanvragen via onderstaand formulier. Wij koppelen uw gegevens uit het Handelsregister al aan uw aanvraag. Dat scheelt werk.

Het eenmalige registratietarief van een LEI bedraagt € 65,- excl. BTW. Na betaling aan de KvK ontvangt u de LEI binnen 10 dagen. De LEI is vanaf de dag van uitgifte één jaar geldig. De bijdrage voor de jaarlijkse verlenging van de LEI bedraagt € 40,- exclusief BTW. We hanteren - internationaal gezien - een gunstig, kostendekkend tarief. Daarin is ook de afdracht aan de internationale toezichthouder op de LEI opgenomen. Het tarief is vastgesteld in overleg met het Ministerie van Economische Zaken.

Aanvraag van een LEI

U vraagt een LEI aan door het LEI-aanvraagformulier in te vullen.

Algemene voorwaarden

Per 5 september 2017 zijn de algemene voorwaarden voor de LEI gewijzigd.

KvK officieel gecertificeerd

Het LEI-Register van de KvK is door de Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) officieel gecertificeerd. Bekijk het officiële Accreditatie Certificaat. Meer informatie over de GLEIF vindt u op hun website

gleif-logo-205x100
Gleif-Accredited-90