Legal Entity Identifier (LEI)

Een LEI is een unieke code waarmee financiële toezichthouders - zoals de Autoriteit Financiële Markten - transacties wereldwijd kunnen volgen en ingrijpen wanneer nodig. Om een LEI aan te vragen heb je het volgende nodig: een in het Handelsregister ingeschreven tekenbevoegde van je organisatie; en DigiD en IBAN op naam van de tekenbevoegde, om de aanvraag digitaal te kunnen ondertekenen.

Vraag een LEI aan

Wat is een LEI?

Een LEI is een uniek nummer waarmee financiële toezichthouders (zoals de Autoriteit Financiële Markten) transacties wereldwijd volgen en, wanneer nodig, ingrijpen. Het doel is om de financiële markten transparanter te maken, beleggingsrisico's beter te beheersen en beleggers te beschermen. De LEI wordt geregeld in de wetgeving voor beleggingsondernemingen. (MiFID II en EMIR). Sinds 1 juli 2021 valt de LEI onder de Handelsregisterwet.

Wie heeft een LEI nodig?

Ondernemers of rechtspersonen die aandelen, obligaties of derivaten bezitten moeten in het bezit zijn van een LEI. Wanneer je geen LEI hebt kun je mogelijk niet langer aan- of verkopen op de beurs. Neem contact op met je bank of vermogensbeheerder om te bepalen of je een actieve LEI nodig hebt.

Voordelen van een LEI-aanvraag bij KVK

  • KVK koppelt gegevens van je organisatie uit het Handelsregister aan je aanvraag. Dat scheelt werk.
  • Gunstig tarief van € 70,45. De jaarlijkse verlenging kost € 43,35.
  • KVK informeert tijdig wanneer het bijna tijd is om te verlengen. Een LEI is vanaf de dag van uitgifte 1 jaar geldig.

Informatie over bestaande LEI-registraties

Overzicht LEI-registraties bij KVK

Zoeken in alle LEI-registraties

Achtergrondinformatie LEI

LEI-verificatie


Je LEI overdragen aan KVK 

KVK is Local Operating Unit (LOU) voor Nederland. Heb je bij een andere LOU een LEI aangevraagd en/of in beheer en wil je deze graag bij KVK onderbrengen, dan is dat mogelijk. Voorwaarde hiervoor is dat je organisatie ingeschreven is in het Nederlandse Handelsregister.

Bij een overdracht hoef je geen nieuwe LEI-aanvraag te doen. KVK neemt je bestaande LEI over.

Als je LEI nog actief is, is de overdracht kosteloos en nemen wij je huidige verlengingsdatum over. Op de verlengingsdatum verlengen wij je LEI tegen het tarief van 43,35 euro. Als de verlenging binnen 8 weken na overdracht plaatsvindt, ontvang je de factuur voor verlenging al bij de overdracht.

Is jouw LEI op het moment van overdracht niet meer actief, dan verlengen wij de LEI op het moment van overdracht direct met een jaar tegen het tarief van 43,35 euro.

Om jouw LEI over te dragen aan KVK vul je het Transferformulier in en stuur je dit naar lei@kvk.nl.

Je actieve LEI-registratie beëindigen

De LEI van je organisatie wordt inactief als:

  • de rechtsvorm van je organisatie wijzigt en daarmee het KVK-nummer. Een LEI is gekoppeld aan een rechtsvorm. Wil je voor de nieuwe rechtsvorm ook een LEI? Vraag dan een nieuwe LEI aan;
  • je organisatie wordt uitgeschreven uit het Handelsregister;
  • je als medewerker van de organisatie onderstaand formulier invult. Na versturen van het formulier blijft de LEI nog wel actief tot het einde van de geldigheidsperiode.

LEI beëindigen

Read this article in English

Gebruikersvoorwaarden

Lees de gebruikersvoorwaarden van het LEI-register bij KVK.

KVK officieel gecertificeerd

KVK is door de GLEIF geaccrediteerd om LEI-nummers uit te geven. Bekijk het officiële Accreditatie Certificaat.

Meer informatie over de GLEIF vind je op hun website.

InfoPage