Bedrijf starten

Menukaart Bedrijf starten

Een bedrijf starten is net als het maken van een goed gerecht. Je zoekt uit welk recept en welke ingrediënten je nodig hebt. Ook heb je te maken met budget, risico’s en klanten met verschillende smaken. Deze menukaart helpt je om van jouw idee stap voor stap een succesvolle zaak te maken. Ga aan de slag en word de chef-kok van je eigen bedrijf.
  1. Chef-kok word je niet zomaar
  2. Het recept voor succes
  3. De regels in jouw keuken
  4. Je budget
  5. De Belastingdienst eet mee
  6. Vlam in de pan
  7. De vlag uit: de opening van je bedrijf
  8. Is er nog een tafeltje vrij?
  9. 3-sterren recensies

1. Chef-kok word je niet zomaar

Afbeelding chef-kok

De eerste stap begint bij jezelf. Welke vaardigheden heb jij nodig om een succesvol bedrijf te starten? De ingrediënten zijn onder andere creativiteit, passie, doorzettingsvermogen en verstand van zaken. Dit is de basis voor een goed recept.

Ben je naast een goede kok ook een ondernemer? Ontdek het met de KVK Krachtmeting.

2. Het recept voor succes

Afbeelding recept

Zonder een goed recept, in dit geval je ondernemingsplan, zul je nooit een topgerecht serveren aan je klanten. Proef de verschillende smaken, test je recepten en stel je menukaart samen. Zorg ervoor dat de gerechten aansluiten bij de wensen van je gasten.

Wat is je doelgroep, wat willen ze besteden en hoe ga je je plannen financieren?

3. De regels in jouw keuken

Afbeelding keukengereedschap

In een professionele keuken gelden regels. Je zaak is gevestigd op een plek die past in het bestemmingsplan. Je keuken voldoet aan brandveiligheidseisen en je weet hoe je de hygiëneregels moet toepassen.

Welke regels gelden voor je bedrijf en welke vergunningen heb je nodig?

4. Je budget

Afbeelding boodschappen

Je zult investeringen in je restaurant moeten doen. Van keukenapparatuur, tafels en stoelen tot een verbouwing. Kun je dit met eigen geld doen of heb je geld nodig van een bank of andere geldverstrekker?

Wat staat er op jouw boodschappenlijst en hoeveel geld heb je hiervoor nodig?

5. De Belastingdienst eet mee

Afbeelding rekening

Jouw gasten krijgen na het eten de rekening geserveerd. De rekeningen verwerk je in je administratie. Ook moet je btw-aangifte doen en belasting afdragen over je winst. En heb je personeel? Dan zullen zij op tijd hun salaris willen ontvangen.

Je administratie, kun jij dit zelf of heb je de hulp nodig van een boekhouder of accountant?

6. Vlam in de pan

Afbeelding brandblusser

Je klant is niet tevreden over het menu. Tijdens het maken van een dessert slaat letterlijk de vlam in de pan. Je afzuigkap is beschadigd en ook je kok heeft brandwonden. Door alle stress word je zelf overspannen en ziek. Ondernemen is risico’s nemen.

Hoe weet je welke risico’s jij loopt en hoe kun je deze risico’s beperken of afdekken?

7. De vlag uit: de opening van je bedrijf

Afbeelding opening restaurant

De opening van je eigen zaak is een feit. Je hebt veel geregeld en uitgezocht. Je hebt een concept bedacht voor je bedrijf en een bedrijfsnaam die daarbij past. Je gaat langs bij de KVK voor je inschrijving. Nu kan je eindelijk van start.

Heb je een passende bedrijfsnaam bedacht? En welke rechtsvorm is geschikt voor jouw bedrijf?

8. Is er nog een tafeltje vrij?

Afbeelding klanten in restaurant

Je zaak ziet er piekfijn uit. De tafels zijn gedekt. Nu nog gasten aan tafel. Hoe pak je dat aan? Je zet bijvoorbeeld maximaal in op social media, tipt de lokale krant, zorgt voor een website die er gelikt uitziet en maakt een acquisitieplan.

Hoe ziet jouw marketingplan eruit?

9. 3-sterren recensies

Afbeelding restaurant ontvangt Michelinsterren

Je klanten zijn tevreden. Je krijgt goede recensies en feedback. Hierdoor krijg je steeds meer vaste en nieuwe klanten. Ga jij voor een sterrengerecht?

Hoe bind je bestaande klanten en vind je nieuwe klanten?

Deze menukaart is een metafoor. Je kunt deze stappen op ieder bedrijfsidee toepassen.

Wil je weten welke specifieke voorwaarden gelden voor jouw situatie of branche? Bekijk dit overzicht met startsituaties.
Willeke Leensma

Als KVK-adviseur Start help ik startende ondernemers graag verder. Mijn specialismen zijn starten vanuit een uitkering, zzp en verzekeringen. Actualiteiten deel ik via het KVK Startersmagazine, nieuwsbrieven, social media en artikelen op KVK.nl.

InspiratiePage