Zo gebruik je je airco energiezuinig

Ook op zomerse dagen wil je graag een comfortabele temperatuur in je bedrijf voor je personeel, je klanten en jezelf. Een airco biedt verkoeling, maar verbruikt ook veel stroom. En dat zie je terug in je energieverbruik. Met deze acht tips zorg je voor een lagere temperatuur én een lagere energierekening.

Advies op maat?

Met de MKB Diagnosetool zie je hoe jouw bedrijf ervoor staat

Vul de tool in

In 2023 breidt de overheid de energiebesparingsplicht uit. Dat betekent dat veel ondernemers alle energiebesparende maatregelen moeten nemen die ze binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Ook door slim en zuinig met je airco om te gaan kun je energie en dus geld besparen. De volgende tips helpen daarbij.

1. Lucht je pand op koele momenten 

Joanneke de Jongh, communicatieadviseur Energiezuinig en duurzaam wonen bij Milieu Centraal, vertelt hoe je je bedrijfspand zo koel mogelijk houdt. “Zet vroeg in de ochtend, of als het veilig kan ’s nachts, alle ramen of deuren tegen elkaar open. Zo kan het lekker doorwaaien.” Sluit ramen en deuren weer wanneer de temperatuur buiten stijgt. Op zomerse dagen is dat vaak al voor tien uur ’s ochtends.

2. Zorg voor goede zonwering 

“Zonwering aan de buitenzijde van het pand werkt twee keer zo goed als zonwering aan de binnenzijde”, legt de Jongh uit. Markiezen, luifels, rolluiken en zonneschermen houden de warmte buiten. Als je bij je pand geen zonwering aan de buitenkant kunt plaatsen, gebruik dan jaloezieën of (rol)gordijnen aan de binnenzijde van de ramen. 

3. Schakel slapende apparatuur uit 

Elektrische apparatuur geeft warmte af tijdens gebruik. Schakel elektrische apparaten zoals beeldschermen, computers en kopieermachines daarom uit als deze niet worden gebruikt. Verlicht je pand met ledverlichting. Ledlampen geven nauwelijks warmte af. 

4. Houd ramen en deuren gesloten 

Veel winkeliers hanteren een opendeurbeleid, ook op warme dagen. Toch houdt een dichte deur veel beter de warmte buiten. En uit verschillende tests van brancheorganisatie INretail blijkt dat een dichte deur niet resulteert in minder klanten. 

5. Koop geen mobiele airco 

“Zodra het tropisch warm wordt, kopen veel mensen spontaan een mobiele airco”, vertelt de Jongh. “Maar juist dat type airco verbruikt veel energie. De afvoerslang van het apparaat gaat vaak ook door een open deur of raam naar buiten. Zo kan de warmte ook weer terug naar binnen. Het helpt weinig en kost veel extra stroom.” 

6. Maak bewust gebruik van de airco 

Het energieverbruik van een airco is erg hoog. Spreek daarom bijvoorbeeld met collega's af dat de airco alleen aan gaat als de buitentemperatuur boven de 25 graden stijgt. “Een vaste airco waarmee je één kamer koelt (single split) en die je 200 uur gebruikt, verbruikt 150 kWh aan stroom. Dat is 15 keer zoveel als een ventilator die 200 uur aanstaat: die verbruikt maar 10 kWh aan stroom”, benadrukt de Jongh.

Verwarmen met airco in de winter? 

Tegenwoordig kunnen de meeste airco's naast koelen ook verwarmen. Volgens brancheorganisatie Techniek NL kan verwarmen met een airco goedkoper en ook duurzamer zijn. Maar alleen in het geval van een of twee kamers, waar je anders de hele centrale verwarming voor zou aanzetten. Of je hiermee goedkoper uit bent, hangt af van het energietarief en de oppervlakte van je pand. Twijfel je of verwarmen met een airco voor jouw bedrijf geschikt is? Schakel dan een ener gieadviseur in en laat je goed informeren

7. Onderhoud de airco regelmatig 

Volgens Europese wetgeving moeten bedrijven hun airco regelmatig onderhouden. “Toch schiet dat er bij ondernemers soms bij in”, zegt Marnix Balke, adviseur energiebesparing en kostenreductie bij CFP Green Buildings. “Maar zorg dat je die onderhoudsafspraken maakt en nakomt. Daarmee voorkom je lekkages van (oude) en slechte koelmiddelen die het milieu aantasten. Ook kun je de koelleidingen tussen de koelmotor en de airconditioning isoleren. Zorg daarnaast dat de airco – zowel binnen als buiten – niet vervuilt. Vervuiling maakt je airco minder effectief.” 

8. Koel de airco zelf 

Als je airco daarvoor geschikt is, kun je deze aan de buitenzijde nat houden om het koelvermogen te vergroten. Balke waarschuwt: “Overleg dit wel altijd met de monteur of fabrikant van de airco. Niet alle elektronica mag nat worden. Er bestaan ook geautomatiseerde vernevelingsystemen voor airco’s.”