Verplichting energielabel C: voorkom boete

Ben je eigenaar van een kantoorpand dat groter is dan 100 vierkante meter? Dan moet je waarschijnlijk minimaal energielabel C hebben. Voor wie geldt deze verplichting? En welke acties moet je ondernemen om eraan te voldoen? Volg de vijf stappen uit dit stappenplan en voorkom boete of sluiting van je kantoor.

Advies op maat?

Met de MKB Diagnosetool zie je hoe jouw bedrijf ervoor staat

Vul de tool in

Sinds 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen van 100 vierkante meter of groter minimaal energielabel C hebben. Gebruik je minder dan 50 procent van je pand als kantoor? Dan geldt de verplichting niet voor jou. Er zijn meer uitzonderingen. Voor rijksmonumenten en kantoorpanden die binnen twee jaar gesloopt worden is energielabel C ook niet nodig. Bekijk hier alle uitzonderingen.

Moet je kantoorpand energielabel C hebben? Volg het stappenplan en voorkom boete of sluiting.

Stap 1. Controleer je energielabel

Controleer eerst via EP-Online welk energielabel je kantoorpand op dit moment heeft. Bij energielabel A, B of C hoef je niks te doen. Je pand voldoet aan alle eisen en richtlijnen. Heeft je kantoor energielabel D tot en met G, dan moet je aan het werk. Je moet energiebesparende maatregelen uitvoeren en daarna een nieuw energielabel registreren via een gecertificeerd energieadviseur. Heeft je pand op dit moment nog geen energielabel? Schakel een energieadviseur in. Die bekijkt hoe energiezuinig je kantoor is en berekent je huidige energielabel.

Wetchecker energiebesparing

Met de Wetchecker energiebesparing check je welke wettelijke verplichting er allemaal gelden voor je bedrijf of pand.

Stap 2. Schakel een energieadviseur in

Heeft je pand energielabel D tot en met G? Vraag dan hulp aan een energieadviseur. Diegene bekijkt je pand van binnen en buiten en brengt alle mogelijkheden voor verduurzaming in kaart. Het advies kan bijvoorbeeld zijn om wanden en vloer te isoleren. Of om je dubbel glas te vervangen door driedubbel glas. De energieadviseur maakt een energierapport waarin staat wat het kost om het advies te uit te voeren. Beslis op basis daarvan wat je in je pand wil (laten) aanpassen en in welke volgorde je dat doet. De energieadviseur kan je hierbij helpen.

Stap 3. Subsidies en fiscale regelingen

Als je gaat verduurzamen, zijn er verschillende subsdies en fiscale regelingen waar je gebruik van kunt maken. Onderzoek goed welke subsidies en regelingen je kunt inzetten om energielabel C te krijgen. Ook hier kan een energieadviseur je bij helpen. Houd er rekening mee dat je niet alle regelingen met elkaar kunt combineren. Informatie daarover vind je op de subsidiepagina’s van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De belangrijkste subsidies en regelingen op een rij:

 • Milieu investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investering (VAMIL)

  Met de MIA en VAMIL investeer je voordelig in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Dankzij de MIA profiteer je van een investeringsaftrek tot 45 procent van je investering. Met de VAMIL schrijf je in een willekeurig jaar een willekeurig percentage van je milieu-investeringen af. Hierdoor betaal je minder belasting.

 • Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

  Maak gebruik van de ISDE en ontvang een geldbedrag voor je investering in zonnepanelen, een warmtepomp, zonneboiler of windturbine. Hoeveel je ontvangt is afhankelijk van het specifieke product dat je koopt.

 • Energie investeringsaftrek (EIA)

  Investeer je in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot, energiezuinig is of duurzame energie verbruikt? Maak dan gebruik van de EIA. Je mag hiermee 40 procent van je investeringskosten aftrekken van de winst van je bedrijf. Je verlaagt hiermee het winstbedrag van je onderneming waarover je belasting betaalt.

 • Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-Groen)

  Heb je financiering nodig om te zorgen dat je kantoorpand energielabel C krijgt? De regeling BMKB-Groen helpt je daarbij. De overheid staat bij deze regeling garant als je financier het geld van de lening niet terugkrijgt. Hierdoor is het risico voor je financier lager en krijg je makkelijker een lening.

Gratis hulp voor Amsterdamse ondernemers

Ben je ondernemer in Amsterdam en heb je een kantoorpand met een laag energielabel? Dan kun je gebruikmaken van een gratis energielabel- en maatwerkadviestraject, aangeboden door de gemeente.

Stap 4. Voer energiebesparende maatregelen uit

Zorg dat je alle benodigde aanpassingen zo snel mogelijk uitvoert. Houd daarbij rekening met lange wachttijden door personeelstekorten en materiaalschaarste. Als je maatregelen gaat nemen, bekijk dan of het loont om voor een nog beter energielabel te gaan, zoals B of A. Bijvoorbeeld door van het gas af te gaan en duurzame energie te gebruiken. Voldoe je niet aan de energielabel C verplichting, dan riskeer je een boete. Na meerdere waaschuwingen kan de gemeente je pand zelfs sluiten.

Hernieuwbare energie verplicht bij grote verbouwing

Als je grote aanpassingen doet aan je gebouw gelden er regels voor hernieuwbare energie. Je moet bijvoorbeeld je bedrijf op een warmtenet aansluiten.

Stap 5. Vraag nieuw energielabel aan

Laat de energieadviseur weer door je pand lopen als je de aanpassingen hebt gedaan. De adviseur bekijkt de uitgevoerde maatregelen en bepaalt het nieuwe label. Vergeet niet het energielabel te laten registreren door de adviseur.

Heb je alle energiebesparende maatregelen genomen die je binnen tien jaar terugverdient, maar is je energielabel nog steeds D of lager? Dan hoef je niet nog meer actie te ondernemen. Zorg wel dat je kunt aantonen dat je alle benodigde aanpassingen aan je pand hebt gedaan.

Veelgestelde vragen over de energielabel-C-verplichting

Ja, een energielabel is verplicht voor de meeste kantoorpanden. Is jouw kantoorpand een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument? Dan is een energielabel niet verplicht.

Je moet aan deze verplichting voldoen als alle onderstaande punten voor jou en je kantoorruimte gelden:

 • Je bent eigenaar van het pand;
 • Minimaal 50% van de totale gebruiksoppervlakte van het pand wordt gebruikt voor kantoorfuncties;
 • De kantoorruimte is minimaal 100 m2
Ja, een energieadviseur is verplicht voor het bepalen van het energielabel van je pand. Alle stappen daarvoor kun je ook zonder hulp van een energieadviseur doen.
Nee, als huurder hoef je niet aan deze verplichting te voldoen. De verantwoordelijkheid ligt volledig bij de eigenaar die de kantoorruimte verhuurt.

Ja, je moet als eigenaar van een kantoorgebouw aan de energielabel C verplichting voldoen. Die verantwoordelijkheid ligt volledig bij jou en dus niet bij je huurders. 

Nee, je kantoorpand valt niet onder deze verplichting als het een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument is. Dit geldt ook als maar een deel van je pand een monument is.

Nee, je kantoor hoeft geen energielabel C te hebben.