Ondernemen

Data Dinsdag: Slijters staan niet droog tijdens Dry January

Dry January: na de feestdagen een maand geen alcohol nuttigen. Ook in Nederland is dit initiatief binnengedruppeld. Slijterijen in Nederland lijken er niet onder te lijden. In 2016 telde het Handelsregister 2.009 slijterijen, eind 2021 zijn het er 2.063. Bijna de helft van de drankwinkels is gevestigd in de provincies Noord- en Zuid-Holland. Volgens Petra de Boevere, voorzitter van Koninklijke SlijtersUnie, speelt de slijter een belangrijke rol in de samenleving. Bijvoorbeeld tijdens de lockdowns. “Als de horeca dicht moet, maken mensen zelf thuis cocktails. Iets wat ook met minder of zelfs zonder alcohol kan.”

Data Dinsdag 18 januari 2022

Kleine groei aantal slijterijen

Het aantal bij KVK ingeschreven slijters laat sinds 2016 een kleine groei van 3% zien: van 2.009 naar 2.063. Bij de telling van de drankwinkels in het Handelsregister is gekeken naar de winkels die echt als slijterij (Standaard Bedrijfsindeling 4725) ingeschreven staan. Deze winkels hebben de verkoop van drank als hoofdactiviteit. Supermarkten, delicatessewinkels en andere ondernemers die drank verkopen als nevenactiviteit zijn niet meegeteld.

De Koninklijke SlijtersUnie ziet Dry January als een kans. Boevere: “Januari is traditiegetrouw een mindere maand voor de retail. Het is dan zeker niet verkeerd om na te denken over de verkoop van alcohol en mensen kennis te laten maken met nieuwe (alcoholvrije) producten. Er komen steeds meer alternatieven voor de traditionele alcoholische dranken. In het verleden moesten zwangeren, mensen die moeten rijden of om medische redenen geen alcohol mogen nuttigen het doen met een cola, jus d’orange of glas water. Tegenwoordig zijn er steeds meer, verrassend goede, alcoholvrije varianten beschikbaar.” Boevere geeft daarbij aan dat de slijter niet alleen alcoholische dranken verkoopt. “De slijter verkoopt ook gezelligheid en wil mensen laten genieten. Met de tips en adviezen van de slijter kunnen mensen thuis genieten van lekkere cocktails en de alcoholvrije variant: de mocktail.”

Aantal slijterijen in Nederland (2016-2021)

Aantal slijters in Nederland (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Meeste slijters in Noord- en Zuid-Holland

Bijna de helft van de drankwinkels is gevestigd in Noord- en Zuid-Holland. In deze provincies zijn samen 926 slijterijen gevestigd. In Flevoland vind je slechts 35 gespecialiseerde winkels in drank.

Aantal slijters per provincie (2016 vs. 2021)

Aantal slijters per provincie (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Als je kijkt naar het aantal drankwinkels per 100.000 inwoners ziet de top 3 er niet veel anders uit. In de Randstad vind je per inwoner de meeste slijterijen. Noord-Holland staat bovenaan met 16 drankwinkels per 100.000 inwoners. Op de tweede plaats Utrecht met 12,6 en als derde Zuid-Holland met 12,3 drankwinkels per 100.000 inwoners.

Kansen en bedreigingen voor slijterijen

De slijter mag als essentiële winkel tijdens lockdowns openblijven. “Door de internationale verschillen in regelgeving omtrent corona hebben slijters in de grensregio’s het toch lastig”, zegt De Boevere. “Nederlandse klanten trekken massaal de grens over om in België en Duitsland te winkelen en kopen als ze daar dan toch zijn drank. Ook buitenlandse klanten komen geen inkopen doen.”

In andere delen van het land hebben slijters juist weer geplust doordat de horeca dicht ging en mensen thuis gingen drinken. De Boevere: “Een trend die wellicht blijft. Mensen hebben ontdekt dat ze zelf cocktails kunnen maken. Ook nog eens veel goedkoper.” Daarnaast ziet de voorzitter ook qua drankgebruik verschillen. “Verschillende regio’s, met andere culturen. In de Randstad lopen ze meer voorop met nieuwe dingen uitproberen, cocktailbars etc. In de regio’s is men veel traditioneler met bier en shotjes.”

Boevere geeft aan dat de gespecialiseerde drankenwinkel daarbij concurrentie heeft van andere winkels die alcoholische drank verkopen. Zoals supermarkten, die niet alleen laag alcoholische dranken als bier en wijn verkopen, maar steeds vaker een deel van de winkel inrichten als slijterij. “De verkoop van alcoholische dranken is meer dan omzet maken. De verkoper van alcoholische drank heeft ook een grote maatschappelijk verantwoordelijkheid, zoals jongeren voorlichten. Daarnaast onderscheiden wij ons als slijters met uitgebreide kennis, voorlichting en advies over bestaande en nieuwe producten.”

Lees hier verder als je meer wilt weten over starten met het verkopen van alcohol.

 

Data Dinsdag 14 december 2021

Aantal vloggers en influencers groeit explosief

Het aantal influencers en vloggers is in 5 jaar tijd met 989 gestegen. Bedrijven werken graag samen met influencers ter promotie van hun producten of diensten. Als een influencer iets aanprijst, gaan volgers er vaak vanuit dat het de moeite waard is.

Lang niet alle influencers staan als zodanig ingeschreven in het Handelsregister. Dat heeft verschillende redenen. Zo is er bijvoorbeeld nog geen SBI-code voor influencers en vloggers. Het beroep is daarvoor te nieuw.

Koen Dulfer maakte zelf jarenlang video’s voor YouTube. Sinds 2018 is hij mede-eigenaar van het bureau #spon Influencer Marketing: “Ik denk ook dat er een groot aantal kleine influencers is die geen samenwerkingen doen. Of ze doen dit alleen op basis van barterdeals (een product in ruil voor reclame) of ze sturen privé een kwitantie.”

Daarnaast start lang niet iedereen zijn carrière met de bedoeling influencer te worden. Zo zijn veel bloggers uitgegroeid tot influencer. Zij zijn in het Handelsregister terug te vinden onder SBI-code 9003 ‘Schrijven en overige scheppende kunst’. Vloggers staan vaak ingeschreven onder code 59111 ‘Productie van films (geen televisiefilms)’.

Aantal vloggers en influencers in Nederland (2016-2021)

Aantal vloggers en influencers in Nederland (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Meeste vloggers en influencers in Noord-Holland

Zo’n een derde van de vloggers en influencers woont in Noord-Holland. In deze provincie zijn 336 vloggers en influencers gevestigd. Daarna volgen Zuid-Holland met 232 en Noord-Brabant met 106. Zeeland telt de minste: slechts 11 influencers en vloggers wonen in die provincie.

Aantal vloggers en influencers per provincie (2016-2021)

Aantal vloggers en influencers per provincie (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Als je kijkt naar het aantal vloggers en influencers per 100.000 inwoners ziet de top 3 er iets anders uit. Noord-Holland staat nog steeds bovenaan met 9,4 op 100.000. Op de tweede plaats vinden we Flevoland met 6,1 en op de derde plaats Zuid-Holland met 4,7 vloggers en influencers per 100.000 inwoners.

Kansen voor influencers

Dulfer: “Steeds meer mensen willen influencer worden, maar ik denk dat maar een X-aantal influencers succesvol kan zijn. Hier zit een natuurlijk verloop in: veel influencers stoppen en er komen weer nieuwe bij.” Wel verwacht hij een grote groei in de budgetten die bedrijven besteden aan influencer marketing. “Er komen steeds meer bedrijven zoals wij, die bedrijven helpen bij het opzetten van succesvolle campagnes. Hierdoor gaat de professionaliteit omhoog.”

Daarnaast ziet Dulfer dat veel influencers zich na verloop van tijd verder ontwikkelen. “Ze gaan op theatertour, schrijven boeken of gaan aan het werk in de (influencer) marketing.”

Lees hier verder als je meer wilt weten over het starten als professioneel vlogger. Of bekijk deze 10 ondernemerstips van social influencers.

Benieuwd naar het aantal concurrenten in jouw regio? Met de KVK Bedrijventeller check je snel en eenvoudig hoeveel bedrijven er in een bepaalde branche en bepaald gebied gevestigd zijn.

 

Data Dinsdag 16 november 2021

Aantal schoorsteenveegbedrijven stabiel

Het aantal bij KVK ingeschreven schoorsteenveegbedrijven in Nederland laat sinds 2016 een kleine afname van 2% zien: van 256 naar 251. Al denkt verenigingsmanager Johan Schouten van de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond dat het daadwerkelijk aantal schoorsteenvegers tussen de 350 en 400 ligt. “Er zijn ook bedrijven actief als schoorsteenveger die niet als zodanig ingeschreven staan in het Handelsregister. Neem bijvoorbeeld schoonmaak- of installatiebedrijven.”

Schouten vertelt dat technische ontwikkelingen, nieuwe wet- en regelgeving en een verschuiving in stookgedrag van de consument dit ambacht ingrijpend veranderd hebben. Daarnaast voerde de overheid een ontmoedigingsbeleid voor het gebruik van open haarden. De meer milieuvriendelijke pelletkachels komen ervoor in de plaats. Toch komen er volgens ASPB nog jaarlijks ruim 2.000 branden voor door vervuilde of verstopte schoorsteenkanalen. “Schoorsteenvegen is niet meer het gevaarlijke en ongezonde beroep van vroeger en voor de samenleving anno 2021 misschien wel onmisbaarder dan ooit. Schoorsteenvegers gebruiken de nieuwste elektrische vegers om rookkanalen te vegen en de modernste camera’s en drones voor inspecties. Hout stoken wordt vaak geassocieerd met milieuvervuiling, maar wanneer dit op de juiste wijze gebeurt hoeft dit niet schadelijk te zijn voor het milieu.”

Aantal schoorsteenveegbedrijven in Nederland (2016-2021)

Aantal schoorsteenveegbedrijven in Nederland (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Ruim kwart aantal schoorsteenveegbedrijven in Noord-Brabant

Noord-Brabant heeft met een aantal van 66 de meeste schoorsteenveegbedrijven. Zuid-Holland volgt met 42. De minste schoorsteenveegbedrijven zien we in Flevoland (1) en Utrecht (7).

Ondanks een lichte landelijke daling in het aantal schoorsteenveegbedrijven de afgelopen 5 jaar, kent Zeeland een groei van 60%: van 5 schoorsteenveegbedrijven in 2016 naar 8 in 2021. Ook Limburg kent een behoorlijke stijging van 50%: van 10 schoorsteenvegers in 2016 naar 15 in 2021.

Aantal schoorsteenveegbedrijven per provincie (2016-2021)

Aantal schoorsteenveegbedrijven per provincie (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Schoorsteenveegbedrijven zien mogelijkheden

Schouten bevestigt het grote aantal schoorsteenveegbedrijven in Noord-Brabant. “Vooral rondom Den Bosch zitten veel schoorsteenvegers.” Een echte verklaring hiervoor kan hij niet geven, maar hij vermoedt dat het ambacht overgaat binnen de familie. “Voor het werk waaieren ze uit over het hele land. Vooral in de maanden september tot en met april hebben schoorsteenveegbedrijven volle agenda’s. Al kun je het hele jaar je schoorsteen vegen.”

Zo’n anderhalf miljoen huishoudens in Nederland beschikken volgens ASPB over een open haard, hout- of pelletkachel. “De toenemende populariteit van hout- en pelletkachels bewijst dat de samenleving behoefte heeft aan schoorsteenvegers”, aldus Schouten. “Leden van de ASPB hebben allemaal de verplichte opleiding Gezel Schoorsteenveger gevolgd. De schoorsteenveger van nu is een moderne professional die niet alleen de schoorsteen veilig en effectief veegt, maar ook de aangewezen persoon om consumenten te adviseren over alle aspecten van goed stoken, de werking van kachels, veiligheidseisen en bouwnormen. Met name daarin liggen kansen.”

Lees hier verder als je meer wilt weten over het starten van een bedrijf?

 

Data Dinsdag 19 oktober 2021

Aantal sushibedrijven ruim verdubbeld

Het aantal bij KVK ingeschreven ondernemingen in Nederland dat zich richt op de verkoop van sushi, is sinds 2016 met 162% gestegen: van 349 naar 914.

Ferry Slijpen van Eddy’s Sushi in Venlo is een van de ondernemers in Nederland die de groeiende vraag naar sushi heeft meegemaakt. Dat sushi behoorlijk geliefd is bij het publiek, verbaast hem niet. “De verse, frisse producten worden geassocieerd met gezond eten en de consument omarmt al jaren het all-you-can-eat-concept.” Ook het gunstige transport is volgens de Limburgse ondernemer belangrijk bij het succes. “Het is een heel gemakkelijk product om te bezorgen, omdat het koud vervoerd kan worden.”

Aantal sushi-ondernemingen in Nederland (2016-2021)

Aantal sushi-ondernemingen in Nederland (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Slijpen ziet de groei de komende jaren nog wel even doorgaan. “Daarna zal het stagneren en uiteindelijk afnemen, waarna alleen de zaken die kwalitatief goede sushi leveren overleven. De prijsvechters zullen afhaken.”

Bijna de helft van het aantal sushi-ondernemingen in Randstad

Noord-Holland heeft met een aantal van 227 de meeste sushi-ondernemingen. Zuid-Holland volgt met 199. De minste sushi-zaken zien we in Groningen (13) en Drenthe (13).
De toename van het aantal sushileveranciers is sinds 2016 het grootst in Drenthe. Het aantal sushi-ondernemingen kent daar een stijging van 550%: van 2 sushi-aanbieders in 2016 naar 13 in 2021.

Aantal sushizaken per provincie (2016-2021)

Aantal sushi-ondernemingen per provincie (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Ook in de provincie Limburg is het aantal sushi-zaken exponentieel gestegen met 206%: van 18 sushi-zaken in 2016 naar 55 in 2021. Slijpen: “Deze sterke groei heeft niet alleen te maken met de groeiende vraag naar sushi. Ook nieuwe of bestaande ondernemers zien hoe populair sushi is en hoe goed de al aanwezige zaken het doen. Zij willen met dit succes meeliften en veranderen hun bedrijfsactiviteit in het maken en leveren van sushi.”

Meeste sushi-aanbod per inwoner in Noord-Holland

Per 100.000 inwoners telt Noord-Holland 7,9 sushi-ondernemingen. Flevoland en Utrecht volgen op afstand met respectievelijk 6,8 en 6 sushi-zaken per 100.000 inwoners. In Groningen (2,2), Drenthe (2,6) en Friesland (2,8) is dit aantal het laagst.

Sushizaken zien mogelijkheden

Slijpen werd in 2013 al door zijn bank gewezen op de opkomst van sushi, destijds vooral in de Randstad. Nadat hij een succesvolle samenwerking aanging met een bevlogen sushi-kok kreeg zijn bedrijf naam als sushirestaurant. Het restaurant was steeds volgeboekt en ook de afhaalsushi was succesvol. Sushi bezorgen vond hij tot dan toe maar niets. Dit veranderde tijdens de coronacrisis.

Door de beperkingen tijdens de coronacrisis moest het roer om. Slijpen: “Welke crisis er ook is, doordraaien, kansen zien en kansen pakken. Van iets negatiefs iets positiefs maken. En daarbij is goed personeel een belangrijk onderdeel voor succes! Ik wilde ze aan het werk houden en ben ze bij alles blijven betrekken.”

De marketingstrategie via social media, gericht op sushi halen en nu inmiddels ook bezorgen, is een daverend succes. Op het moment dat de eerste lockdown begon, had Slijpen 30 mensen in dienst. Nu, anderhalf jaar later, is dit aantal gegroeid naar 90. Het aantal bezorgauto’s groeide van 3 naar 26, waarvan er een aantal op afroep beschikbaar zijn.

“Facebook en Instagram gebruikten we om te vermelden waar we bezorgden. In de wijde omtrek was tijdens de eerste en tweede lockdown vraag naar sushi. En aan deze vraag wilden we voldoen. We bezorgen binnen een straal van ruim 50 km. Binnenkort zelfs in Duitsland. Inmiddels zijn ook in onze omgeving meer concurrenten opgestaan om sushi aan de man te brengen. Qua drukte merken wij hier nog niets van. Er is nog ruimte op de markt voor sushi-aanbieders.”

Wil jij meer weten over starten in de horeca? Lees hier wat er komt kijken bij het starten van een eigen horecazaak.

 

Data Dinsdag 14 september 2021

Aantal druiventelers bijna verdubbeld

Het aantal bij KVK ingeschreven druiventelers, gericht op wijnconsumptie, is sinds 2016 met bijna 82% gestegen: van 94 naar 171.

Op de keuze van druivensoort en bewerking van de grond hebben de druiventelers invloed. Voor wat betreft de belangrijke factor klimaat zit het mee of niet. Deze ‘terroir’ biedt mogelijkheden om overal in Nederland wijngaarden te beginnen en de perfecte druif te telen.

Aantal druiventelers in Nederland (2016-2021)

Aantal druiventelers in Nederland (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Ben je op zoek naar cijfers per gemeente? Maak dan gebruik van de widget Data Dinsdag.

De Vereniging Nederlandse Wijn Producenten behartigt de belangen van druiventelers. In Nederland vind je zo’n 250 hectare wijngaarden. Met de opbrengst hiervan produceren Nederlandse wijnboeren ruim 900.000 liter wijn, goed voor zo’n 1 miljoen flessen wijn. Deze wijnen verkopen zij vooral zelf of via gespecialiseerde wijnwinkels en restaurants.

Internationaal staat Nederlandse wijn goed aangeschreven, maar om internationaal door te breken wordt in Nederland te weinig geproduceerd. Zelfs in het voor druiventelers topjaar 2018, toen maar liefst 950.000 liter Nederlandse wijn is geproduceerd.

Dik Beker, woordvoerder van de VNWP: “Wijnboer is een ambachtelijk en arbeidsintensief vak. Naast de groene vingers die je nodig hebt voor een goede teelt, is microbiologische kennis van belang”. Het proces om van druif tot een goede wijn te komen vraagt zorgvuldigheid. Beker vervolgt: “Een klein foutje in bijvoorbeeld het gistingsproces maakt de wijn ondrinkbaar.”

Veel druiventeelt in het zuiden

Gelderland heeft met een aantal van 46 de meeste druiventelers. Limburg volgt met 27. De minste druiventeelt zien we in Groningen (2) en Utrecht (3). Alleen in Groningen daalde het aantal druiventelers: van 5 in 2016 naar 2 in 2021.

De toename van het aantal druiventelers is sinds 2016 het grootst in Zuid-Holland. Door het beschikbaar komen van grond nam het aantal druiventelers toe met 12. Een stijging van 300%.

Aantal druiventelers per provincie (2016-2021)

Aantal druiventelers per provincie (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Druiventeelt breidt zich in bijna heel Nederland uit

“Nieuwe druivenrassen, die beter passen bij het Nederlandse klimaat, maken dat druiventeelt in Nederland mogelijk is”, aldus Beker. Een hectare druiven kost 500/600 uur arbeid en levert ruim 3500 liter wijn op. De prijs van een fles wijn komt dan al gauw uit op 15 euro. Voor de meeste wijnboeren is de opbrengst onvoldoende om van te leven. Daarom combineren zij de wijngaard vaak met andere bronnen van inkomsten, zoals agrotoerisme en zorgboerderijen.

Beker verwacht de komende jaren nog een kleine groei in het aantal wijngaarden. “Maar de grote groei is geweest. De nadruk in de wijnbouw zal de komende jaren liggen op duurzaamheid en producten uit eigen streek.”

Dat er naast commerciële druiventeelt veel interesse is voor wijnbouw vertelt Peter Siebrands van Wijnbouwers der Lage Landen: “In Nederland telen ongeveer 675 hobbyisten druiven om wijn van te maken voor eigen consumptie. Voor een enkeling is het een opstap naar professionele wijnboer”. Hij benadrukt enkeling. Omdat voldoende grond ontbreekt, blijft het voor de meesten een hobby.”

Wil jij meer weten over een Nederlandse wijngaard? Lees dan het verhaal: De proefstrategie van een wijnkampioen.

 

Data Dinsdag 17 augustus 2021

Aantal buitenlandse supermarkten groeit

Consumenten hebben steeds meer mogelijkheden thuis een traditioneel buitenlands gerecht op tafel te zetten. De authentieke ingrediënten zijn op meer plekken verkrijgbaar. Volgens het KVK Handelsregister is het aantal buitenlandse supermarkten sinds 2016 met bijna 11% gegroeid. Van 740 naar 819 supermarkten.

Aantal buitenlandse supermarkten in Nederland (2016-2021)

Aantal buitenlandse supermarkten in Nederland (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Het Vakcentrum voor zelfstandig retailondernemers is belangenbehartiger van zelfstandig detaillisten in onder andere food en non-food. Woordvoerder Theo Urselmann vertelt dat niet alleen mensen met een migratie-achtergrond, maar ook meer en meer Nederlanders hun weg naar de buitenlandse supermarkt weten te vinden. Buitenlandse supermarkten onderscheiden zich door het aanbieden van niche-producten. “Klanten zijn echt specifiek op zoek naar producten die in standaardsupermarkten niet of moeilijk verkrijgbaar zijn.”

Een ander belangrijk kenmerk is dat deze winkels vaak kleiner zijn dan de gemiddelde standaardsupermarkten in Nederland. Ook aan de locatie stellen buitenlandse supermarkten minder eisen, hun doelgroep komt ook wel als ze de auto niet voor de deur kunnen parkeren. Urselmann: “Hierdoor is de investering voor de ondernemer relatief laag.”

Ruim helft buitenlandse supermarkten in Randstad

Zuid-Holland heeft met een aantal van 211 de meeste buitenlandse levensmiddelenwinkels. Dat is ruim een kwart van het totaal. Noord-Holland volgt op de voet met 207. De minste buitenlandse supermarkten vind je in Drenthe (14) en in Friesland (17) en Zeeland (17).

De groei van het aantal buitenlandse supermarkten is met 68% het grootst in Zeeland. Ook Flevoland kende een grote groei van 57%. Opvallend is dat Overijssel de enige provincie is met een afname in het aantal buitenlandse supermarkten, namelijk 30%. In Friesland bleef het aantal buitenlandse supermarkten gelijk.

Meeste buitenlandse supers per inwoner in Noord-Holland

In heel Nederland is het aantal buitenlandse supermarkten per 100.000 inwoners gestegen van 4,4 in 2016 naar 4,7 in 2021. Noord-Holland kent daarbij de meeste buitenlandse supermarkten: 7,2 per 100.000 inwoners. Zuid-Holland volgt met 5,7.
Friesland (2,6), Utrecht (2,8) en Drenthe (2,8) en Zeeland (2,6) kennen de minste buitenlandse winkels per 100.000 inwoners.

Aantal buitenlandse supermarkten per provincie per 100.000 inwoners (2016-2021)

Aantal buitenlandse supermarkten per provincie per 100.000 inwoners (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Meer buitenlandse supermarkten met meer keus

Het verbaast Urselmann niet dat er zoveel buitenlandse supermarkten in de Randstad zijn. “Niet alleen omdat daar de meeste mensen wonen, maar ook omdat meer mensen daar een migratieachtergrond hebben.” Verder constateert hij dat spreiding van doelgroep, spreiding van aanbod brengt. Poolse supermarkten zitten bijvoorbeeld redelijk verspreid over het land, aangepast aan de spreiding van mensen met een Poolse afkomst. Een voorbeeld hiervan is de inzet van seizoenarbeiders in de Flevopolders voor de bollen- en akkerbouw. Dit kan een reden zijn dat het aanbod in Flevoland gegroeid is.”

Hij denkt niet dat buitenlandse supermarkten een bedreiging voor de reguliere supermarkten vormen. “Het vaak specifieke aanbod van producten in de buitenlandse supermarkt wijkt af van wat we in Nederland gewend zijn. En zodra er hardlopers onder de buitenlandse producten zijn, pikken de Nederlandse supermarkten dit vaak snel op.”

Extra klanten dankzij corona

Urselmann ziet ook dat corona deze groep ondernemers geen windeieren gelegd heeft. “Acties als ‘Koop Lokaal’ hebben voor extra klanten gezorgd.”

Wil jij weten hoe je een supermarkt begint? Dit moet je regelen.

 

Data Dinsdag 20 juli 2021

Aantal dierenopvangmogelijkheden groeit

Dibevo geeft aan dat Nederland bijna 27 miljoen huisdieren telt, waaronder 1,9 miljoen honden en 3,1 miljoen katten. De overige dieren zijn onder andere vissen, konijnen, knaagdieren, vogels, paarden en reptielen. Voor een klein deel, zoals honden en katten, hebben sommige huisdierbezitters tijdelijke opvang nodig. Het aantal in het Handelsregister geregistreerde dierenopvangmogelijkheden is sinds 2016 met 23% gestegen. Met de kanttekening dat dierenopvang deels een seizoensactiviteit is die niet altijd bij KVK bekend is.

Aantal dierenopvangmogelijkheden in Nederland (2016-2021)

Aantal dierenopvangbedrijven in Nederland van 2016 tot en met 2021(Bron: KVK Handelsregister)

Is alle beschikbare dierenopvang voldoende om aan de vraag te voldoen? Van Houwelingen voorziet nog geen problemen. Hij denkt dat de bestaande dierenopvang kan voldoen aan de vraag voor tijdelijke opvang in verband met vakanties, veranderende privésituaties en dagopvang van huisdieren in verband met werk. “Dibevo heeft op de website een pagina waarop leden de beschikbaarheid in hun dierenopvang kunnen aangeven. Er is nog wel ruimte, al begint deze wel schaarser te worden. Mensen zullen wat verder moeten rijden voor een plek in de opvang”.

Het aantal dierenopvangbedrijven is gestegen, maar de branche heeft het door corona wel moeilijk. “Dierenopvang betreft veel seizoenswerk en daardoor komen veel bedrijven niet volledig in aanmerking voor coronaregelingen. Een aantal dierenopvangbedrijven zullen daardoor de crisis misschien niet overleven”, licht de secretaris van Dibevo toe. “Maar als het blijft gaan zoals nu, dan hebben wij goede hoop en zit er de komende jaren groei in de branche.”

Veel dierenopvang in Noord-Brabant

Noord-Brabant heeft de meeste dierenopvangcentra, namelijk 239. Gelderland volgt op enige afstand met 180. De minste opvangmogelijkheden voor huisdieren zijn er in Groningen (28) en Zeeland (30). De groei in dierenopvang is sinds 2016 het grootst in Noord-Holland. Daar nam het aantal opvangmogelijkheden voor dieren met 57% toe. Met een daling van 10% is Groningen de enige provincie waar het aantal opvangmogelijkheden afnam.

Noord-Brabant meeste dierenopvang per 100.000 inwoners

In heel Nederland is het aantal dierenopvangmogelijkheden per 100.000 inwoners gestegen van 5,4 in 2016 naar 6,4 in 2021. Noord-Brabant kent daarbij de meeste gastverblijven voor dieren: 9,3 per 100.000 inwoners. De provincies waar de meeste mensen wonen, Noord-Holland (4,5) en Zuid-Holland (4,6), kennen de minste opvangmogelijkheden per 100.000 inwoners.

Aantal dierenopvangcentra per provincie per 100.000 inwoners (2016-2021)

Aantal dierenopvangbedrijven in Nederland per provincie van 2016 tot en met 2021(Bron: KVK Handelsregister)

Volop kansen voor dierenopvang in toekomst

Van Houwelingen verwacht dat er in de toekomst volop mogelijkheden zullen zijn voor dierenopvang. “In de dichtbevolkte provincies zoals in de Randstad geven gemeenten moeilijker omgevingsvergunningen af voor het starten van een dierenopvang. In de dunbevolkte provincies is de kans groter dat je zo’n vergunning krijgt. Dus dat biedt mogelijkheden. Dat provincies als Groningen en Zeeland minder scoren, komt omdat men daar de opvang vaak zelf oplost. Daarnaast besteden ze in deze provincies gemiddeld minder geld aan huisdieren.”

Wil jij ook een opvang voor huisdieren beginnen? Dit moet je regelen.

 

Data Dinsdag 15 juni 2021

Aantal voetbalclubs daalt

Volgens een telling uit het Handelsregister is het aantal voetbalclubs sinds 2016 met bijna 10% gedaald. Van 3.235 naar 2.915 voetbalclubs. Fusies zijn de belangrijkste reden dat clubs verdwijnen, maar waardoor ook nieuwe clubs ontstaan.

De KNVB is met bijna 1,2 miljoen leden de grootste sportbond van Nederland. Guus Posthumus, hoofd verenigingsadvies van de KNVB, herkent de krimp. “Kleinere clubs bundelen hun krachten waardoor grotere en sterkere verenigingen ontstaan.” Volgens Posthumus is een voordeel van deze fusies dat het de kwaliteit van de besturen vergroot. “De mensen die voorheen bestuurder waren, maar eigenlijk niet over de competenties beschikten, komen veelal in coördinerende, meer uitvoerende rollen terecht. De strategen, de echte bestuurders, blijven vaak over. Het aansturen van de verenigingen wordt zo in alle geledingen professioneler. De KNVB ziet het liefst dat verenigingen een zo groot mogelijk publiek bedienen, zoals jeugd- en seniorenvoetbal, meisjes- en vrouwenvoetbal, voetbal voor mensen met een beperking, 45+ en 60+ voetbal. De kans dat grotere verenigingen deze diversiteit aan kunnen bieden en dat deze kans van slagen heeft, is groter.”

Veel voetbalclubs in Noord-Brabant

Noord-Brabant heeft met een aantal van 464 de meeste voetbalclubs. Zuid-Holland volgt op de voet met 432. De minste clubs zien we in Flevoland (25) en Zeeland (113). Opvallend is dat Flevoland de enige provincie is waar het aantal voetbalclubs niet daalt. Daar is het aantal met 25 clubs gelijk gebleven.

De afname van aantal clubs is sinds 2016 het grootst in Limburg. Daar nam het aantal clubs af met bijna 21%. In Noord-Brabant verdween bijna 10% van de clubs. De afname is in Zuid-Holland, Overijssel en Groningen met 7% het minste.

Zeeland en Friesland meeste clubs per inwoner

In heel Nederland is het aantal voetbalclubs per 100.000 inwoners afgenomen van 19 clubs in 2016 naar 17 clubs in 2021. Zeeland en Friesland hebben met allebei 29 clubs per 100.000 inwoners de meeste voetbalclubs. In Flevoland is dit aantal het minste, namelijk 6.

Aantal voetbalclubs per provincie per 100.000 inwoners (2016-2021)

Aantal voetbalclubs in Nederland per provincie per 100.000 inwoners van 2016 tot en met 2021(Bron: KVK Handelsregister)

Schaalvergroting: grotere clubs met meer mogelijkheden

Posthumus is niet verbaasd over het grotere aantal clubs per 100.000 inwoners in kleinere provincies. “Elke plaats heeft uiteraard wel een eigen voetbalclub. In de grote steden zie je vooral dat kleinere clubs, die toch al vaak naast elkaar liggen, fuseren.” Maar, zegt Posthumus: “Ook in de kleinere plaatsen fuseren clubs. Waar vroeger katholieke-, protestantse- en personeelsvoetbalverenigingen ontstonden, speelt dit nu bijna geen rol meer, waardoor de clubs het eigenlijke doel nastreven: samen lekker voetballen.”

Wil jij weten hoe je een voetbalvereniging organiseert? Dit moet je regelen.

 

Data Dinsdag 18 mei 2021

Aantal vocalisten groeit sterk

Het aantal zangers en zangeressen is sinds 2016 met bijna 50% gestegen. Ruim 80% van deze vocalisten staat als zangkunstenaar ingeschreven in het KVK Handelsregister. Voor de overige 20% is zingen een nevenactiviteit.

Aantal vocalisten in Nederland (2016-2021)

Aantal vocalisten in Nederland sinds 2016(Bron: KVK Handelsregister)

De NTB, onderdeel van de Kunstenbond, ondersteunt artiesten op bijvoorbeeld juridisch vlak. Voorzitter Maas herkent de groei van het aantal ondernemende zangers. “Bekende tv-programma’s als The Voice of Holland, X-Factor en Idols hebben de interesse gewekt van amateurzangers waardoor het aantal vocalisten stijgt. Maar ook de verplichting vanwege bezuinigingen in de kunstsector, om je te laten registreren als ondernemend uitvoerend artiest, heeft de aantallen laten groeien. Mensen zien Duncan Laurence het Songfestival winnen en willen dit ook. Het heeft een zuigende werking. En als maar genoeg mensen meedoen, komen er zeker pareltjes boven drijven.”

Veel zangers in Noord-Holland

Ruim 31% van alle zangers (1292) woont in Noord-Holland. Zuid-Holland zingt op gepaste afstand mee met 834 vocalisten. In Zeeland (30) en Drenthe (62) wonen de minste zangers.
De groei is het sterkst in Zeeland; 128% in de afgelopen 5 jaar. Met 26% is de groei het minst in Friesland.

Aantal vocalisten per provincie, per 100.000 inwoners (2016-2021)

Aantal vocalisten per provincie sinds 2016(Bron: KVK Handelsregister)

Dichtbij de events

Maas is niet verbaasd over het grote aantal zangers in Noord-Holland. “Met name in Amsterdam en omgeving zijn veel events en gelegenheden om op te treden. Je zit daar overal dichtbij. Datzelfde zie je in Rotterdam en Utrecht. Ook in de plaatsten waar de muziekopleidingen gevestigd zijn, zie je een groot aantal artiesten. Jong talent of artiesten die daar opgeleid zijn en in het sociale leven blijven hangen. Ze reizen wat meer naar de optredens.”

Dat veel festivals en evenementen niet doorgingen door coronamaatregelen heeft zangers het afgelopen jaar minder inkomsten opgeleverd. Maas: “Artiesten hebben op reserves ingeteerd en hun spaarpotjes aangesproken. Ook hebben we artiesten hele andere dingen zien doen, bijvoorbeeld als medewerkers in de zorg en bij de GGD. Alle artiesten staan inmiddels te springen om het podium weer op te mogen! Deze groep heeft een grote ader moeten laten, maar hoopt dat de grote gunfactor hen er snel weer bovenop helpt.”

Wil jij als zanger of zangeres aan de slag? Dit moet je regelen.

 

Data Dinsdag 20 april 2021

Aantal bierbrouwerijen groeit sterk

Sinds 2016 is het aantal bierbrouwende bedrijven met maar liefst 126% gestegen. Het merendeel van de brouwers, ruim 72%, staat als bierbrouwerij ingeschreven in het KVK Handelsregister. Voor de overige 28% is bierbrouwen een nevenactiviteit.

Aantal bierbrouwers in Nederland (2016-2021)

Aantal bierbrouwerijen in Nederland sinds 2016(Bron: KVK Handelsregister)

Jitze Vellenga, verenigingsmanager van Craft Brouwers Nederland, herkent deze groei. “Door de toenemende vraag naar lokale producten is het aantal brouwerijen enorm gestegen. Veel brouwerijen halen het overgrote deel van hun omzet dan ook in een straal van 25 kilometer van het bedrijf. Waar de biermarkt gedomineerd werd door pils, zie je nu steeds vaker een bierkaart met volop keus voor de klant. De consumptie van de speciaalbieren gaat echter niet ten koste van het ‘gewone’ bier, maar van andere dranken.”

Veel brouwers in Noord-Brabant

Ruim 21% van alle brouwerijen (208) vinden we in Noord-Brabant. Noord-Holland volgt met 188 bierbrouwerijen. In Flevoland (18) en Drenthe (22) vind je er een stuk minder.

De groei is het sterkst in Zuid-Holland, namelijk 194% in de afgelopen 5 jaar. Met 56% is de groei het minst in Groningen.

Per 100.000 inwoners zijn in Noord-Brabant de meeste bierbrouwerijen (8,1) te vinden. Noord-Holland en Zeeland delen de tweede plek (6,5). In Zuid-Holland (4) en Flevoland (4,2) zijn de minste brouwers per 100.000 inwoners actief.

Aantal bierbrouwers per provincie, per 100.000 inwoners (2016-2021)

Aantal bierbrouwerijen per provincie per 100.000 inwoners sinds 2016(Bron: KVK Handelsregister)

“Er is nog meer groei mogelijk”

Vellenga geeft aan dat het grote aantal brouwerijen in Brabant te maken kan hebben met de bourgondische levensstijl. Maar ook omdat de ‘pilscultuur’ in het van oorsprong katholieke zuiden minder voet aan de grond gekregen heeft. Het grote aantal hipsters in Amsterdam, dat hun eigen biertje willen drinken, krikt het aantal bierbrouwerijen in Noord-Holland flink omhoog. Vellenga: “De handel in lokale bieren zou veel groter kunnen zijn. Daar is nog veel winst te behalen. Vanwege regelgeving is het voor kleine brouwerijen vaak niet te doen om naar bijvoorbeeld Duitsland te exporteren. Europese regelgeving zou kunnen helpen.”
Dat de horeca gesloten is door corona-maatregelen heeft veel omzet gekost. “Maar supermarkten, slijterijen en webshops hebben de afzet voor een groot deel goedgemaakt. Daar is namelijk een grote groei gerealiseerd.”

Wil jij je eigen bierbrouwerij beginnen? Dit moet je regelen.

 

Data Dinsdag 16 maart 2021

Aantal groenvoorzieningsbedrijven groeit

Sinds 2016 is het aantal landschapsverzorgers, zoals de branche in het KVK Handelsregister genoemd wordt, met maar liefst 29% gestegen. Daarnaast blijkt dat bij ruim 6.300 ingeschreven ondernemingen het groenvak slechts een onderdeel vormt van de bedrijfsactiviteiten, maar niet de voornaamste (hoofdactiviteit) is.

Aantal groenbedrijven in Nederland (2016-2021)

Aantal groenbedrijven in Nederland sinds 2016(Bron: KVK Handelsregister)

Richard Maaskant, Hoofd Ondernemershelpdesk van Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) stelt dat met name het aantal zzp’ers is toegenomen. “De vraag naar vakmensen is enorm, maar het aanbod zeer gering. Binnen de groene sector hebben de meeste bedrijven blijvende hinder van de krapte op de arbeidsmarkt.” Afhankelijk van specialismen en type opdrachtgevers ziet Maaskant wel verschillen. “De interieurbeplanters hebben in 2020 een veel minder jaar gehad dan de hoveniers.”

Veel keus in Zuid-Holland

Zuid-Holland heeft verreweg de meeste groenbedrijven. 4.140 om precies te zijn. Ook in Gelderland (2.949) en Noord-Brabant (2.706) zijn veel bedrijven in de groene sector actief. In deze 3 provincies zijn het aantal huishoudens die een beroep kunnen doen op de expertise van een hovenier ook relatief hoog. De minste hoveniersbedrijven vind je in Flevoland (480).

Aantal groenbedrijven per provincie (2016-2021)

Aantal groenbedrijven per provincie sinds 2016(Bron: KVK Handelsregister)

Meeste groenbedrijven per huishouden in Gelderland

Per 10.000 huishoudens zijn in Gelderland de meeste groenbedrijven (21,9) te vinden. Drenthe is een goede tweede (20,4). In Noord-Holland (12,3) en Groningen (13,8) zijn verreweg de minste hoveniersbedrijven beschikbaar per 10.000 huishoudens.

“Een sector met een kansrijke toekomst”

Maaskant geeft aan dat Koninklijke VHG, met het oog op de woningbouwopgave voor de bedrijven in de groene sector, volop kansen ziet om steden en dorpen te vergroenen.

“Corona heeft mensen nog meer doen beseffen hoe belangrijk de natuur dichtbij huis is. Maar helaas ontstaat er voor steeds meer dieren en planten gebrek aan ruimte en voedsel in steden. Door vanaf nu binnen ieder bouwproject de 3 bouwstenen ‘natuur in de woning, natuur rond de woning en natuur in de buurt’ een plek te geven kan het verlies aan biodiversiteit worden tegengegaan.
Het is een sector met een kansrijke toekomst. De behoefte aan creatieve, technische en professionele vakmensen zal met het oog op natuur-inclusief bouwen naar verwachting aanhouden.”

Wil jij je eigen hoveniersbedrijf beginnen? Dit moet je regelen.

 

Data Dinsdag 16 februari 2021

Flinke toename aantal uitlaatservices

Sinds 2016 is het aantal hondenuitlaatservices in Nederland gegroeid van 941 naar 1428 . Zal dit aantal de coronacrisis overleven? Harold Meinders van Kwispel Hondenuitlaatdienst in Almere geeft aan dat het ook nu tijdens de coronacrisis erg druk is. “Ondanks dat mensen veel thuiswerken is er onvoldoende tijd de hond uit te laten en te werken.”

Aantal hondenuitlaatservices in Nederland (2016-2021)

Aantal hondenuitlaatservices in Nederland sinds 2016(Bron: KVK Handelsregister)

Veel keus in Zuid-Holland

Zuid- en Noord-Holland hebben de meeste uitlaatservices. Respectievelijk 379 en 299 ondernemingen staan daar klaar om de hond uit te laten. In deze provincies is het aantal huishoudens ook het grootst. Voor de inwoners van Zeeland (26) en Groningen (27) is de kans het grootst dat ze de hond zelf moet uitlaten.

Meeste mogelijkheden per huishouden in Flevoland

Per 100.000 huishoudens zijn in Flevoland de meeste hondenuitlaatservices te vinden. Per 100.000 huishoudens zijn ruim 24 uitlaatservices beschikbaar. In Limburg (7) en Groningen (9) is dat aantal een stuk kleiner.

Meinders: “In Flevoland is voldoende vraag naar uitlaatservices. Klanten die in Amsterdam werken, mensen met wisselende diensten in bijvoorbeeld de zorg of mensen op leeftijd. Weer of geen weer, de honden moeten uitgelaten worden, dus dat gaat door.”

Mensen die kansen zien in deze branche, doen er volgens Meinders goed aan vooraf te informeren waar ze grotere groepen honden kunnen of mogen uitlaten. Natuurgebieden zijn namelijk niet altijd geschikt, omdat daar wilde dieren leven. “Kijk of er een terrein beschikbaar is waar je een groot aantal honden tegelijk kunt uitlaten en laten spelen. Met 2 of 3 hondjes aan de lijn lopen levert niet genoeg op.”

Aantal uitlaatservices per 100.000 huishoudens (2016-2021)

Aantal hondenuitlaatservices per 100.000 huishoudens per provincie sinds 2016(Bron: KVK Handelsregister)

Wil jij je eigen hondenuitlaatdienst beginnen? Dit moet je ook regelen.

 

Data Dinsdag 19 januari 2021

Steeds meer uitvaartondernemingen

Waren er in 2015 nog 2034 ondernemingen in de uitvaartbranche, op 1 januari 2021 is dit aantal gegroeid naar 2773. Hieronder vallen niet alleen uitvaartverzorgers, maar ook sprekers, ritueel begeleiders, muzikanten en vervoerders.

Aantal uitvaartondernemingen in Nederland (2015-2021)

Aantal uitvaartondernemingen in Nederland sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

Heidi van Haastert, directeur van Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU) bevestigt de groei van het aantal startende uitvaartondernemingen, maar zet daar ook een kanttekening bij. “Deze groei lijkt niet in verhouding met het aanbod.” Iets wat volgens haar onder andere komt door de groep mensen die, nadat ze zelf iemand verliezen, voor anderen van betekenis wil zijn bij een waardig afscheid van een dierbare.

20% in Zuid-Holland

Zuid-Holland telt de meeste ondernemingen in de uitvaartbranche. Met 546 uitvaartondernemingen zelfs bijna 20% van het totaal. Deze provincie heeft dan ook de meeste inwoners.

De minste uitvaartondernemingen zijn gevestigd in Flevoland. Bijna 2% van de uitvaartondernemers is hier gevestigd. De groei in deze provincie is wel het grootst, namelijk 44%.
Met slechts 4% groei in 6 jaar tijd, vind je het minst aantal nieuwe ondernemers in de uitvaartbranche in Groningen.

Meeste uitvaartondernemingen per inwoner in Zeeland

Per 100.000 inwoners vind je in Zeeland ruim 20 uitvaartondernemingen om invulling te geven aan een uitvaart. In Flevoland en Noord-Holland is de keuze een stuk minder met 12 en 13 per 100.000 inwoners.

Aantal per 100.000 inwoners per provincie (2021)

Aantal uitvaartondernemingen per 100.000 inwoners per provincie sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

Kansen in de uitvaartbranche

“Het aantal overlijdens groeit de komende jaren gestaag van 152.000 naar rond de 200.000 in 2040. Daarna zal dit aantal naar verwachting weer gaan dalen en is er dus minder werk”, zegt Van Haastert. Of het groeiend aantal uitvaarten ook volop kansen biedt voor startende uitvaartondernemers betwijfelt ze. “In de branche is al een behoorlijk surplus aan menskracht.”

Wil jij het toch proberen? Dit moet je regelen als je voor jezelf begint.

 

Data Dinsdag 15 december 2020

Aantal oliebollenkramen groeit

Het aantal ondernemingen met 1 of meer oliebollenkramen is gegroeid van 453 in 2015 naar 512 in 2020. Volgens Atze Lubach, voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK) ligt het aantal oliebollenkramen in Nederland rond de 1700. “Veel ondernemingen hebben meerdere kramen die op verschillenden plekken staan. Niet alleen op kermissen, maar ook bij winkelcentra en OV-gerelateerde locaties zijn de bollen populair.”
Ook met Nieuwjaar eten mensen graag een oliebol. Omdat de kramen levensmiddelen verkopen en een afhaalmogelijkheid hebben, mogen ze tijdens de lockdown open blijven.

Aantal ondernemingen met oliebollenkramen (2015-2020)

Aantal ondernemingen met oliebollenkraam in Nederland sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

Meeste oliebollenkramen in Gelderland

Gelderland is koploper met 121 ondernemingen met een oliebollenkraam*. Noord-Brabant is een goede tweede met 105 ondernemingen met een of meerdere oliebollententen. De minste oliebollenbakkers treffen we in Flevoland (3), Zeeland (7) en Drenthe (8). Al zijn ze in Zeeland wel aan een opmars bezig. De groei is daar in 2020 75% ten opzichte van 2015. Ook Flevoland is aan een inhaalrace bezig. Daar is de groei 50%.
In Overijssel neemt het aantal olliebakkers af met 13%.

Lubach bevestigt dat Gelderland een topper is. Apeldoorn is de kermisexploitatiestad van het land. “Waar men vroeger van kermis naar kermis trok met de oliebollenkraam, wordt tegenwoordig meer vanuit een centrale plek in het land aangereden. Privé en gezin zijn belangrijk. Een stabiele thuissituatie wordt gecombineerd met het bakken van oliebollen.”

*Het aantal oliebollenkramen is groter dan het aantal ondernemingen dat is ingeschreven in het KVK Handelsregister, omdat veel bedrijven meerdere kramen hebben. Bovendien staan ze vaak op locaties in andere provincies dan waar ze zijn gevestigd.

Toename per provincie (2015-2020)

Ondernemingen met oliebollenkraam per provincie in 2015 en 2020(Bron: KVK Handelsregister)

Volgens Lubach is de oliebollenkraam niet weg te denken uit het straatbeeld. “Het hoort helemaal bij december. Mooi versierd en verlicht dragen ze een belangrijk steentje bij aan de sfeer. De geur die ze verspreiden maakt het helemaal af.” Daarnaast noemt Lubach de ondernemers ook innovatief. “De oliebollenkraam is steeds meer een moderne kraam die naast de standaard oliebol ook nieuwe bollen als de tompoesbol of de limoncellobol aanbiedt.”

Wil jij je eigen oliebollenkraam beginnen? Dit moet je regelen.

 

Data Dinsdag 17 november 2020

Aantal yoga-ondernemingen groeit enorm

Sinds 2015 is het aantal ondernemingen dat zich met yoga bezighoudt gegroeid van 4.424 naar 9.284. Volgens Marco Rodie, voorzitter van de brancheorganisatie Vereniging Yogascholen Nederland (VYSN) heeft deze enorme groei vooral te maken met een veranderende maatschappij. “Individualisering en toenemende werkdruk vergroten de vraag naar ontspanning en zingeving. Aandacht voor gezondheid is meer dan voeding alleen, daar hoort ook zorg voor het lichaam bij. Zowel fysiek als mentaal”.

Meeste yogabedrijven in Noord-Holland

In Noord-Holland heb je de meeste keus je te verdiepen in de ‘boom’, ‘dolfijn’ of ‘kraanvogel’. Ruim 2.800 ondernemingen bieden yogalessen aan. In Zuid-Holland is dat een stuk minder. Met ruim 800.000 meer inwoners, is het aantal yoga-ondernemingen daar bijna 1.000 minder. In Zeeland (130) en Flevoland (160), vind je de minste yogabedrijven.
Ten opzichte van 2015 is de grootste groei te zien in Groningen, waar nu 134% meer yoga-ondernemingen zijn. In Flevoland is de groei met 63% het minst sterk.

Toename per provincie (2015-2020)

Aantal yoga-ondernemingen per provincie sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

Ondanks de opkomst van digitalisering en YouTube, zijn yogalessen populair. Rodie: “De kracht zit vooral in de beleving van het persoonlijk aanwezig zijn tijdens de les. Het imago van zweverig en vaag is al lang verdwenen.”

Meeste yogamogelijkheden per inwoner in Noord-Holland

Per 100.000 inwoners zijn in Noord-Holland maar liefst 95 mogelijkheden om te werken aan je mentale en fysieke gezondheid. Utrecht en Zuid-Holland volgen op afstand met respectievelijk 66 en 48 yogabedrijven per 100.000 inwoners. Inwoners van Drenthe (30), Overijssel (31) en Zeeland (33) hebben de minste keus. Rodie verwacht dat de groei in de grote steden nu afvlakt. “Na de sterke groei in de grote steden is nu de rest van Nederland aan de beurt.”

Yogaondernemingen per 100.000 inwoners per provincie (2015-2020)

Aantal yoga-ondernemingen per provincie sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

Wil jij je eigen yogastudio beginnen? Dit moet je regelen.

 

Data Dinsdag 20 oktober 2020

Aantal tweedehands kledingwinkels gestegen

De mogelijkheid in Nederland een winkel in tweedehands kleding binnen te lopen wordt steeds groter. Vooral het laatste jaar is een flinke stijging van 7% te zien. Waren er in 2019 nog 2.252 tweedehands kledingwinkels, nu zijn het er 2.415.

Meeste winkels in Randstad

Handel in tweedehands goederen ontstond eind jaren 70 uit irritatie over de groeiende afvalberg. Vooral in grotere steden. De meeste winkels in tweedehands kleding vinden we in Noord-Holland (454) en Zuid-Holland (396). Opvallend is dat het aantal winkels in tweedehands kleding in Drenthe de laatste 5 jaar daalde met 21%.

Aantal winkels per provincie (2015-2020)

Aantal tweedehands kledingwinkels per provincie sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

We kopen en verkopen in grote getale onze kleding via online platforms als Vinted en Marktplaats. Ook Zalando stort zich tegenwoordig op vintage. Fashionexpert en KVK-adviseur Fatma Sener, herkent de opmars van tweedehands kleding en voorspelt dat meerdere aanbieders gaan volgen. “Trendwatchers gaven vorig jaar al aan dat vintage in opmars is. En consumenten zijn zich steeds meer bewust van de prijs en de herkomst van de kleding die ze kopen”.

Meeste tweedehands winkels per inwoner in Zeeland

Per 100.000 inwoners vind je in Zeeland 20 tweedehands kledingwinkels. Dat is meer dan in andere provincies. In Flevoland zijn slechts 4 winkels per 100.00 inwoners beschikbaar.

Aantal winkels per 100.000 inwoners per provincie (2020)

Aantal tweedehands kledingwinkels in Nederland per provincie per 100.000 inwoners sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

Sener geeft aan dat ze de markt voor tweedehands kleding ook op een andere manier ziet groeien. Namelijk door het ontstaan van Secondhand Clothing Designers. “De consument wordt steeds kritischer en wil weten waar de kleding vandaan komt. Tweedehands is al geproduceerd, waardoor je niet opnieuw iets van de aarde hergebruikt”.

Zie jij kansen in het starten van een eigen winkel in tweedehands kleding? Dit moet je regelen.

 

Data Dinsdag 15 september 2020 – Prinsjesdag editie

Aantal hoedenwinkels blijft nagenoeg gelijk

Een hoedenspeciaalzaak vind je niet op iedere hoek van de winkelstraat, maar het aantal blijft al jaren stabiel. Waren er in 2015 nog 108 adressen waar je terecht kon voor een hoed, nu zijn dat er 115. Een geringe stijging van 6,5%.

Volgens Elly Stemerdink, voorzitter van de Nederlandse hoedenvereniging, was de hoed vroeger een ‘moetje’ in verband met sociale etiquette. “Tegenwoordig is het dragen van een hoed een keuze. De kleine stijging die je nu ziet, zal er onder andere mee te maken hebben dat de hoed als modeaccessoires populairder wordt”.

Aantal hoedenwinkels in Nederland (2015-2020)

Aantal hoedenwinkels in Nederland sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

Het KVK Handelsregister laat zien dat 20% van de ondernemingen al meer dan 25 jaar bestaat. Ondernemingen met een stuk geschiedenis en veel vakkennis. Een van de oudste hoedenwinkels*, ingeschreven in het KVK Handelsregister, is Jos van Dijck in Utrecht. De winkel werd in 1923 opgericht door de oma van huidige eigenaar Francesco Baldi.“De zaak is nog steeds springlevend. Omdat het hoofddeksel helemaal hip is, bedienen we klanten van 10 tot 100 jaar”, vertelt een trotse Baldi.
De op een na oudste ingeschreven hoedenwinkel Hoofdzaak Hoeden in Amsterdam, werd in 1930 opgericht. Gevolgd door M.B.Th. Lenferink in Vriezenveen die in 1952 zijn deuren opende.

Meeste hoedenwinkels in Randstad

In de provincies Noord-Holland (25) en Zuid-Holland (21) vind je 40% van het totaal aantal hoedenwinkels in Nederland. Stemerdink verwacht dat het aantal mensen dat in de Randstad woont, in combinatie met modetrends, ertoe leidt dat daar meer vraag is.
Een directe link met waar Kamerleden wonen of inkopen doen is niet aan te tonen.
In Drenthe en Friesland heb je momenteel de minste kans te slagen voor een hoofddeksel. In allebei de provincies is slechts 1 speciaalzaak te vinden.

Aantal hoedenwinkels per provincie (2015-2020)

Aantal hoedenwinkels per provincie sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

In Zeeland meeste hoedenwinkels per inwoner

Stemerdink geeft aan dat de hoed nog een andere functie heeft: “In Nederland wordt de hoed ook als iets praktisch gezien. De hoed heeft een beschermende rol bij weersinvloeden. Bescherming tegen de zon bijvoorbeeld.” Misschien is het wel daarom dat de meeste hoedenshops per 100.000 inwoners (1,56) in Zeeland te vinden zijn.

Zelf een winkel starten in de verkoop van hoeden? Dit moet je regelen.

* Via Facebook zijn we gewezen op het bestaan van H. Witting & Zoon in Groningen. Zij brengen naar eigen zeggen sinds 1876 hun hoeden aan de man. Zowel in handelsnaam als bedrijfsomschrijving is dit niet terug te zien.

 

Data Dinsdag 18 augustus 2020

Aantal tattooshops groeit explosief

Het aantal ingeschreven tattooshops is sinds 2013 meer dan verdubbeld. Waren toen nog 958 tattooshops actief, nu zijn dat er 2041.

Aantal tattooshops in Nederland (2013-2020)

Aantal tattooshops in Nederland sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

Gerrit Grootenhaar, vice voorzitter van de NBTK (Nederlandse Brancheorganisatie Tattoo Kunst), bevestigt deze groei. Deze groei zegt echter niets over de kwaliteit: “De meeste tattooshops hebben de hygiëne voorschriften prima op orde, maar dat geldt niet altijd voor de kwaliteit van de kunstwerken. Waardoor nog wel eens reparaties verricht moeten door de ervaren kundige tatoeëerders.”

Sterkste groei in Drenthe

In Drenthe was de groei van het aantal tattooshops met ruim 190% het sterkst. Daar ging het aantal tattooshops van 21 naar 61. In Noord-Holland is deze groei 150%.
De minste groei is te zien in Overijssel, waar het aantal tattooshops ‘slechts’ met 72% groeide.

Aantal tattooshops per provincie (2013-2020)

Aantal tattooshops per provincie(Bron: KVK Handelsregister)

“Vanuit de NBTK wordt de komende jaren meer aandacht besteed aan de opleiding van tatoeëerders. Je hebt zeker 2 tot 3 jaar nodig om een volwaardig tattoo kunstenaar te worden”, stelt Grootenhaar. Hij verwacht dat de branche aan volwassenheid wint als er nog meer aandacht komt voor de artistieke kwaliteit: “We zijn ondernemende kunstenaars.”

Meeste tattooshops per inwoner in Flevoland en Limburg

In Flevoland en Limburg is de kans snel een tattoo te laten zetten het grootst. In beide provincies heb je de keus uit ruim 15.3 tattooshops per 100.000 inwoners. In Utrecht moet je het langst wachten op je tattoo. Daar zijn slechts 8,56 tattooshops beschikbaar per 100.00 inwoners. Gevolgd door Overijssel met 8,77.

Een verklaring voor de regionale verschillen is lastig te geven. Is de vraag minder? Of juist het aanbod? Grootenhaar ziet in de hoge concentratie tattooshops in Limburg een mogelijk verband met de populariteit van tattoos in buurland Duitsland.

Aantal tattooshops per 100.000 inwoners per provincie

Aantal tattooshops per 100.000 inwoners(Bron: KVK Handelsregister)

Heb jij een vaste hand, ben je een echte kunstenaar en wil jij je eigen tattooshop? Dan helpt deze informatie je zeker op weg om goed van start te gaan.
Tip! In de provincie Utrecht zijn, gezien het relatief lage aantal tattooshops, nog zeker mogelijkheden.

 

Data Dinsdag 21 juli 2020

Aantal taxiondernemingen verdubbeld

Het aantal ingeschreven taxiondernemingen is sinds 2015 bijna verdubbeld. Waren in 2015 nog ruim 6.000 (6.354) taxibedrijven actief, in 2020 zijn dat ruim 12.000 (12.141). Vooral het aantal zzp’ers groeit enorm, van 59% in 2015 tot 78% in 2020.

Aantal taxiondernemingen 2015-2020

Aantal taxiondernemingen in Nederland sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

Hilbert Michel, persvoorlichter Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), zag vooral in 2016 en 2017 een grote groei. “Dit kwam door de opkomst van de platformen en de afschaffing van de vakbekwaamheidseis voor taxichauffeurs.”

Sterke groei rondom Amsterdam

Noord-Holland, van 2709 naar 5698 en Flevoland van 250 naar 571, kennen de sterkste groei in het aantal taxiondernemingen. “Dit heeft vooral te maken met het toerisme rondom Amsterdam en luchthaven Schiphol”, zegt Michel.
De groei van het aantal taxiondernemingen sinds 2015 is het minst in Drenthe en Zeeland. Daar is sinds 2019 zelfs een lichte afname te zien.

Grote steden, meer taxi’s

Grote steden en toerisme lijken een sterke invloed te hebben op het aantal taxiondernemingen. In Noord-Holland heb je de meeste kans op een beschikbare taxi. Per 10.000 inwoners zijn 20 taxiondernemingen gevestigd. In Drenthe is dat er 1 per 10.000 inwoners beschikbaar.

Aantal taxiondernemingen per provincie 2015-2020

Aantal taxiondernemingen per provincie sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

Zie jij het wel zitten om als zelfstandig taxichauffeur aan de slag te gaan? Dan helpt deze informatie je zeker op weg.

Sombere vooruitzichten

Of het aantal ondernemingen in de taxibranche zo groot blijft is de vraag. Recent onderzoek van FNV liet zien dat 70% van de taxiondernemingen door corona verwacht volgend jaar niet meer actief te zijn. De omzet is weggevallen, ze kunnen maar deels terugvallen op overheidssteun en zien geen toekomst meer in de taxibranche. “Met name de ondernemingen die rijden voor platformen, vaak zzp’ers, zullen geneigd zijn te stoppen met hun onderneming, omdat het niet meer rendabel is. Grotere ondernemingen hebben vaak zorgcontracten waarvoor ze rijden”, legt Michel uit.

Data Dinsdag 16 juni 2020

Ambachtelijk ijs favoriet

Het aantal ijssalons ingeschreven in het KVK Handelsregister neemt toe. De hoeveelheid ijssalons waar het ijs vers bereid en verkocht wordt, groeit van 797 in 2015 naar 1036 in 2020.

Jacques Vos, manager bij opleidingsinstituut het IJscentrum, geeft aan dat de vraag naar ijs verschoven is van een industrieel naar een ambachtelijk product. “Bij de opleiding tot ijsbereider besteden we veel aandacht aan het werken aan een eigen identiteit en met streek- en seizoensproducten. Dat is de kracht van het ambacht.”

Alleen in Groningen minder ijssalons

Zeeland kent sinds 2015 de grootste groei met ruim 70%. Gevolgd door Noord-Holland met een groei van 44%. Alleen in Groningen neemt het aantal ijssalons af, met 4%.

Aantal ijssalons in Nederland (2015-2020)

Aantal ijssalons in Nederland sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

De meeste ijssalons vind je in Zeeland

Het toerisme lijkt een sterke invloed te hebben op het aantal ijssalons in de verschillende provincies.
In Zeeland kunnen inwoners uit het grootste aantal ijssalons kiezen. Per 100.000 inwoners zijn daar 9,4 ijssalons beschikbaar. Het minst gelukkig zijn de inwoners van Flevoland. Per 100.000 inwoners zijn daar 4,6 ijssalons beschikbaar.

Teun Loonen, voorzitter van opleidingsinstituut het IJscentrum: “IJssalonijs is populair. Dat zie je zelfs terug in de benaming van grote merken. De coronacrisis heeft een extra dimensie toegevoegd aan de ijsverkoop, doordat de ‘inhome’ ijsconsumptie sterk is gegroeid. Literbakken met ambachtelijk vers ijs werden gehaald om thuis op te eten.”

IJssalons per 100.000 inwoners (2015-2020)

Aantal ijssalons in Nederland per provincie sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

Zie jij er wel ijs in een eigen ijssalon te beginnen? Dan helpt deze informatie je zeker op weg om goed beslagen ten ijs te komen.


Data Dinsdag 3 maart 2020

We kopen onze boeken steeds vaker digitaal

Het totaal aantal fysieke en digitale boekenwinkels is sinds 2015 met een kleine 50 gedaald. Hierbij is wel een sterke groei te zien in het aantal digitale boekenwinkels, van ruim 700 in 2015 naar ruim 1000 in 2020. Fysieke winkels zijn er steeds minder. Waren dat er in 2015 nog 2237, nu zijn het er nog 1867.
Woordvoerder Jurriaan Rammeloo van KVB Boekwerk, het kennis- en innovatieplatform voor de boekensector, ziet dat er op andere manieren gelezen wordt. "Denk bijvoorbeeld aan social media. Ook heeft het lezen van boeken concurrentie gekregen in de vorm van Netflix en andere digitale kanalen. Dit geldt voor alle leeftijden, niet alleen de jeugd.”

Aantal schrijvers en uitgeverijen 2015-2020

Aantal schrijvers en uitgeverijen in Nederland sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

Meer schrijvers, minder uitgevers

Om al deze boekenwinkels te vullen, moeten er schrijvers zijn. Inspiratie is er genoeg, want sinds 2015 is het aantal schrijvers met 666 gestegen. Rammeloo vult aan: “En het werkelijke aantal schrijvers in Nederland ligt nog hoger, want lang niet alle auteurs schrijven zich in bij KVK. Zij schrijven vaak naast hun baan in loondienst en brengen dan eenmalig een boek uit.” Het aantal uitgeverijen daalt. Sinds 2015 moet Nederland het met 164 uitgeverijen minder doen.

Aantal fysieke en online boekenwinkels per provincie 2015-2020

Aantal online en fysieke boekenwinkels per provincie sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

Boekenbranche stoffig en vergrijsd?

De leeftijd van ondernemers in de boekenbranche ligt hoog. Bij fysieke winkels is 80% van de ondernemers ouder dan 45 jaar, waarvan het grootste deel ouder is dan 55 jaar. Bij webwinkels is het verschil minimaal. Daar zijn ondernemers jonger dan 45 jaar met 51% zelfs iets in de meerderheid.

Leeftijd ondernemers boekenbranche 2015-2020

Leeftijd van ondernemer in de boekenbranche vanaf 2015(Bron: KVK Handelsregister)

Wat betekent dit voor de toekomst van de boekenwinkel? Wordt het tijd om over overname te gaan nadenken?


Data Dinsdag 4 februari 2020

Winkels in feestartikelen groeien door het hele land

Waar vroeger, met name in het zuiden, carnaval ‘het verkleedfeest van het jaar’ was. Gaat heel het land tegenwoordig naar een verkleedwinkel voor feestoutfits, zoals een dirndl, lederhose, halloweenkostuum, oranjeoutfit of glitterpak. In tegenstelling tot veel online trends, groeit het aantal fysieke winkels in verkleedartikelen sterker dan onlineshops.

Aantal webshops versus alle ondernemingen in feestartikelen 2015-2020

Aantal (web)winkels in feestartikelen in Nederland sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

Het KVK Handelsregister laat zien dat het aantal winkels en webshops waar je feestartikelen en verkleedkleding koopt de afgelopen jaren in het hele land sterk gegroeid is. Van bijna 500 in 2015 naar 777 in 2020. Hierbij valt op dat het aantal fysieke winkels (60%) veel groter is dan het aantal webwinkels (30%).

Aantal ondernemingen in feestartikelen 2015-2020

Aantal (web)winkels in feestartikelen per provincie sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)


Een weetje voor de carnavalsvierders onder ons

Nederland telt steeds meer carnavalsverenigingen (gezelligheidsverenigingen). Van de 3102 carnavalsverenigingen in 2014, is dit aantal behoorlijk gegroeid naar 3896 in 2020.
Het merendeel van deze verenigingen zit in Limburg (1148) en Noord-Brabant (1773). Ook in Gelderland (414) en Overijssel (272) zijn de carnavalsverenigingen goed vertegenwoordigd. In Groningen (15) en Friesland (16) wordt het minst carnaval gevierd in verenigingsverband.

Zelf een (feest)winkel beginnen?

Data Dinsdag 7 januari 2020

Forse groei aantal lifestylecoaches in Randstad

Elk jaar starten we het nieuwe jaar massaal met goede voornemens, zoals gezond(er) gaan leven en afvallen. De fitnessbranche speelt hier goed op in en belooft jou te helpen deze goede voornemens waar te maken. De lifestylecoach neemt je aan de hand gezond te leven. De uitdaging voor deze bedrijven is klanten vast te houden, zodat zij niet na een paar maanden weer afvallen. Of toch wel….afvallen?

Aantal lifestylecoaches in Nederland sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

Het KVK Handelsregister laat zien dat het aantal lifestylecoaches de afgelopen 5 jaar is verviervoudigd van bijna 400 naar ruim 1600. Het aantal fitnessbedrijven is in 5 jaar tijd ook gegroeid, van ruim 1800 naar zo’n 2100. Opmerkelijk is dat de meeste groei zich voordoet in de Randstad en slechts een geringe groei te zien is in Zeeland en de noordelijke provincies.

Volgens Ronald Wouters, directeur van NL Actief, de branchevereniging voor erkende fitnesscentra, is deze groei met name te danken aan de bevolkingsdichtheid in de Randstad. “Door de grote concentratie van consumenten op een relatief klein aantal vierkante meters, lukt het hier beter om een speciaal idee in de markt te zetten.”

Zie jij ook toekomst in een gezonde start?

Aantal fitnesscentra in Nederland sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

Data Dinsdag 3 december 2019

Fysieke speelgoedwinkel verliest van webshop

In december, de cadeaumaand bij uitstek, verrassen we elkaar met cadeaus. Speelgoed bijvoorbeeld. In groten getale gaat het over de toonbank. Of ja, toonbank… Vanaf 2017 is te zien dat we steeds minder in een winkel shoppen, maar online.

Aantal fysieke en online speelgoedshops 2015-2019

Aantal fysieke vs online speelgoedwinkels in Nederland sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

Tellingen uit het KVK Handelsregister laten zien dat het aantal fysieke speelgoedwinkels in Nederland de afgelopen 5 jaar is gedaald van 1214 (2015) naar 832 (2019). Het aantal online speelgoedwinkels daarentegen is meer dan verdubbeld van 670 naar 1398.

Met speels gemak je eigen webwinkel starten?

Aantal fysieke en online speelgoedshops per provincie 2015-2019

Aantal fysieke vs online speelgoedwinkels per provincie sinds 2015(Bron: KVK Handelsregister)

Data Dinsdag 5 november 2019

Aantal barbershops groeit explosief

In Movember staan we stil bij de de gezondheid van de man. ‘Mo’ staat daarbij voor moustache. En dat maakt dat we in Movember volop aandacht hebben voor de mannelijke gezichtsbeharing. En waar ga je dan naartoe? Naar de barber, die als een ware kunstenaar je snor en baard onder handen neemt.

Groei aantal barbershops in Nederland sinds 2015Hoofd- en nevenvestigingen met 'barber' en/of 'barbier' in bedrijfsnaam (Bron: KVK Handelsregister).

De barbier is bezig aan een forse opmars. En hoe. Tellingen uit het Handelsregister laten zien dat het aantal barbershops de afgelopen 5 jaar explosief is gestegen van 216 naar 1022. Ben jij er geknipt voor om als barber aan de slag te gaan?

Groei aantal barbershops per provincie sinds 2015Hoofd- en nevenvestigingen met 'barber' en/of 'barbier' in bedrijfsnaam (Bron: KVK Handelsregister).

Data Dinsdag 15 oktober 2019

Nederland telt steeds meer dj's

We trappen Data Dinsdag af met swingende feiten. Het Amsterdam Dance Event is jaarlijks dé wereldwijde ontmoetingsplaats voor de elektronische muziek. Mondiaal zijn Nederlandse dj’s toonaangevend en dienen als inspiratiebron voor nieuw talent.

Aantal dj’s in Nederland 2014 - 2019

Groei aantal dj’s in Nederland sinds 2014(Bron: KVK Handelsregister)

Een recente telling uit het Handelsregister laat zien dat het aantal dj’s de afgelopen 5 jaar is gestegen van 2.859 naar 4.341. Voorlopig genoeg potentie om de komende jaren feesttenten op de kop te zetten. Welke actuele informatie heb jij nodig om binnenkort een feestje te vieren of zelf van start te gaan?

Aantal ondernemers in de elektronische muzieksector per provincie 2014 - 2019

Groei aantal dj’s per provincie sinds 2014(Bron: KVK Handelsregister)

Op zoek naar meer analyses op basis van data uit het Handelsregister? Lees dan ook eens de Trendrapportage Bedrijfsleven.
Henk Herkink

Als KVK-adviseur richt ik me op startende ondernemers en zzp’ers. Mijn interesses en speerpunten liggen bij start algemeen, marktkansen en ondernemersvaardigheden. Ik kan snel tot de kern doordringen en help je graag verder.

InspiratiePage
Starten