Ondernemen

Data Dinsdag: Knippende zzp’er zet schaar in kapsalon

Het aantal haarverzorgingsbedrijven is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. In 2017 telde het KVK Handelsregister ruim 27.000 haarverzorgers. Anno 2022 zijn dit er meer dan 32.000. Een toename van 17%. Femke Vijn van brancheorganisatie ANKO ziet vooral het aantal zzp’ers in de haarverzorging groeien. Ze maakt zich wel zorgen over het aantal kappers in de winkelstraten. Steeds minder zzp’ers willen doorgroeien naar werkgever, omdat ze risico’s en verplichtingen van werkgevers te zwaar vinden.

Data Dinsdag 21 juni 2022

Aantal kappers groeit sterk

Het aantal bij KVK ingeschreven ondernemingen in de haarverzorging is sinds 2017 met 17% gestegen van: 27.407 naar 32.199.

Aantal kapperszaken in Nederland (2017-2022)

Aantal haarverzorgingsondernemingen in Nederland (2017-2022)(Bron: KVK Handelsregister)

Deze aantallen zijn het totaal aan kappers en barbiers. Deze laatste groep is de laatste tien jaar sterk in opkomst. Volgens Femke Vijn, coördinator communicatie bij ANKO, is deze specialisatie een trend die een positieve bijdrage levert aan het imago van het kappersvak. “Het herenvak is terug van weggeweest en de barber-trend laat zien dat het kappersvak een echt ambacht is.”

Vijn ziet vooral het aantal zzp’ers in de haarverzorging groeien. “Bijna 80% van het aantal ondernemingen in de haarverzorging is zzp’er. Er is meer behoefte om zelfstandig te worden, omdat je dan meer grip op de invulling van je eigen agenda hebt. Er is weinig nodig om als eenpitter vanuit huis of als ambulant kapper te starten.”

Gelijke kansen en eerlijke concurrentie

ANKO staat voor gelijke kansen en eerlijke concurrentie binnen het kappersvak. ”We zien de kapper steeds meer uit winkelstraten verdwijnen. Vaak door oneerlijke concurrentie. Kapsalons in winkelpanden, die vaak met personeel en leerlingen werken, moeten aan veel meer regels voldoen, meer gemeentelijke heffingen en vaak een hogere huurprijs betalen dan de kappers die vanuit hun eigen woning knippen. Veel gemeenten reguleren de vestiging van kappers niet, waardoor er een wildgroei aan kappers ontstaat. Maar de kapper mag niet verdwijnen uit het straatbeeld. Ze hebben een toegevoegde waarde voor het totale winkelgebied. De opkomst van de barbier, met eigen sfeer en uitstraling, is hierin dan ook een welkome aanvulling.”

Vijn benadrukt hierbij het belang van goede stageplekken. “Het kappersvak leer je vooral in de praktijk. Maar bij zzp’ers kunnen leerlingen vaak niet terecht voor een stage. En de subsidie die werkgevers ontvangen voor het begeleiden van leerlingen staat niet in verhouding tot de kosten die werkgevers hiervoor maken. Kappers moeten op allerlei manieren kunnen ondernemen, maar het is wel van belang dat opleidingsplekken niet verdwijnen.”

Regeldruk bij werkgevers

Vijn weet niet of de groei van het aantal ondernemers in de haarverzorging de komende jaren doorzet. “Dat ligt aan een aantal factoren. Er zijn zzp’ers die willen doorgroeien naar een bedrijf met personeel, maar de regeldruk en verplichtingen waar een werkgever mee te maken krijgt werken hierin belemmerend. Bijvoorbeeld dat bij ziekte van een werknemer, de werkgever twee jaar lang het salaris moet doorbetalen is in een klein team bijna niet op te brengen. Andere belemmeringen zijn arbo-verplichtingen, strenge ontslagwetgeving, hoge premies en de administratieve lasten die komen kijken bij werkgeverschap.”

Meeste kapperszaken in Noord- en Zuid-Holland

Ruim 35% van de haarverzorgingsbedrijven is gevestigd in Noord- en Zuid-Holland. In deze provincies samen zijn 11.407 haarverzorgingsbedrijven gevestigd. In Flevoland vind je slechts 762 kappers en barbiers.

Aantal kapperszaken per provincie (2017-2022)

Aantal haarverzorgingsondernemingen per provincie (2017-2022)(Bron: KVK Handelsregister)

Als je kijkt naar het aantal haarverzorgingsbedrijven per 10.000 inwoners, tellen de provincies Zeeland en Limburg met 22 haarverzorgingsbedrijven per 10.000 inwoners de meeste kappers. Noord-Brabant volgt met 21. Utrecht heeft de minste haarverzorgingsbedrijven per 10.000 inwoners met 15.

Kappers houden hoofd boven water

Vijn weet dat er tijdens de coronaperiode een aantal haarverzorgingsbedrijven gesneuveld is, maar dat velen de crisis overleefd hebben. “Niet omdat steunregelingen deze zaken in leven hielden, maar omdat ze zichzelf gered hebben met behulp van geplunderde pensioenpotjes, spaarrekeningen, uitgestelde betalingen en leningen. Maar dat alles moeten ze wel een keer aanvullen of terugbetalen.” Vijn vreest dan ook voor wat er nog gaat komen in het najaar en op de lange termijn. “Nog een lockdown zouden veel haarverzorgingsbedrijven waarschijnlijk niet overleven en achter het met privégeld compenseren van de coronaschade schuilt veel verborgen leed bij ondernemers.”

Belangrijke rol op sociaal gebied

Een veelgestelde vraag tijdens de pandemie was: ‘Wanneer mag ik eindelijk weer naar de kapper?’ Dit tekent toch wel hoe belangrijk de rol van de kapper is. Vijn: “Haarverzorgers verkopen zelfvertrouwen en ‘lekker in je vel zitten’. Daarnaast spelen de kapper en barbiers een belangrijke rol op sociaal- en gezondheidsvlak. Ze zijn een poortwachter op allerlei terreinen. Omdat ze de klant goed kennen en regelmatig zien, herkennen ze signalen van bijvoorbeeld eenzaamheid of huiselijk geweld en verdachte plekjes op de hoofdhuid. Hun advies contact op te nemen met een arts is van waarde en scheelt uiteindelijk zorgkosten. We zien gelukkig steeds meer dat de impact van kappers op de samenleving gezien en gewaardeerd wordt.”

Lees hier verder als je meer wilt weten over starten als kapper of barbier.

 

Data Dinsdag 17 mei 2022

Aantal foodtrucks groeit sterk

Het aantal bij KVK ingeschreven ondernemingen met een foodtruck is sinds 2017 met 110% gestegen van: van 1.189 naar 2.495.

Aantal foodtruckondernemingen in Nederland (2017-2022)

Aantal foodtruckondernemingen in Nederland (2017-2022)(Bron: KVK Handelsregister)

Onno van Gent, eigenaar van vraag en aanbodplatform Foodtruckbooking.com herkent de sterke groei van het aantal ondernemers met een foodtruck. “De foodtruck is overgewaaid vanuit Amerika. Natuurlijk kennen we al jaren de populaire friet-, hamburger- en pizzawagen, maar na de film ‘Chef’ zijn ook culinaire foodtrucks populair. In de film wordt de chef-kok van een goed restaurant in Los Angeles ontslagen en begint hij met succes een voedselwagen.”

Foodtrucks zijn volgens Van Gent steeds meer onderdeel van een event. “Ze dragen in belangrijke mate bij aan de sfeer. Daarbij vindt er een verschuiving plaats. De consument vindt niet alleen de kwaliteit van het eten belangrijk, hij vraagt ook om vernieuwing. Denk hierbij aan sushi, vegetarisch of vegan eten. Koken met producten van lokale ondernemers is daarnaast de trend. Een goede foodtruck onderscheidt zich met vers en gezond eten, gecombineerd met een origineel concept.”

Meeste foodtrucks in Noord- en Zuid-Holland

Bijna 45% van de foodtrucks is gevestigd in Noord- en Zuid-Holland. In deze provincies samen zijn 1.113 foodtrucks gevestigd. In Drenthe vind je slechts 51 foodtrucks.

Aantal foodtruckondernemingen per provincie (2017-2022)

Aantal foodtruckondernemingen per provincie (2017-2022)(Bron: KVK Handelsregister)

Als je kijkt naar het aantal foodtrucks per 100.000 inwoners, telt de provincie Noord-Holland met 21,1 foodtrucks per 100.000 inwoners de meeste foodtrucks. Flevoland en Zeeland volgen met respectievelijk 18,6 en 17,6. Overijssel heeft de minste foodtrucks per 100.000 inwoners met 8,1.

De vestigingslocatie zegt volgens Van Gent niet zoveel over waarde foodtrucks te vinden zijn. “Het is gebruikelijk dat foodtruckeigenaren grotere afstanden afleggen om op festivals en events te staan.”

Steeds meer fulltime foodtruckondernemers

Volgens Van Gent verandert het type foodtruckondernemer. “Waar het eerder veel parttimers waren die naast hun foodtruck nog een baan of een andere bedrijfsactiviteit hadden, krijgen de fulltime foodtruckondernemers de overhand.” Van Gent schat het aantal fulltime foodtruckondernemers op 65% van het totaal. “Naast festivals richten deze ondernemers zich op het verzorgen van de complete catering bij bedrijfs- en familiefeesten.”

Uitbreiding aantal foodtrucks per onderneming

Van Gent denkt dat de grote groei in het aantal nieuwe foodtruckondernemingen nu stopt. Hij verwacht wel uitbreiding van het aantal trucks per onderneming. “Veel foodtruckondernemers zullen nu op een punt komen waar ze moeten beslissen of ze uitbreiden om er voldoende inkomen uit te blijven halen.”

De inkomsten voor foodtrucks wisselen sterk. “Bij inhuur voor catering maken de ondernemers vaak vaste prijsafspraken met een klant. Het aantal gasten is bekend en daar kun je op inkopen. Bij een event is het aantal kopende klanten minder zeker. Daarnaast moeten foodtruckondernemers op een festival meestal stageld betalen én een percentage van de omzet, vaak zo’n 30 tot 50%, afdragen aan de organisatie. Op basis van deze kosten én het verwachte aantal bezoekers doen ze inkopen. Een foodtruckondernemer kan daar zelf de prijs van zijn product bepalen. Maar je begrijpt dat dit de prijs van de gerechten flink op kan drijven.”

Belangen foodtrucks

Een echte belangenorganisatie voor foodtrucks is er volgens Van Gent niet. “Foodtruckbooking.com springt hierop in. Om de branche verder te professionaliseren zijn door een jurist algemene voorwaarden voor foodtrucks opgesteld en is er in samenwerking met een verzekeraar een foodtruckverzekering gekomen. Foodtrucks bleken namelijk moeilijk te verzekeren.”

Lees hier verder als je meer wilt weten over starten met een foodtruck.

 

Data Dinsdag 19 april 2022

Aantal geregistreerde bedrijven kinderopvang stijgt

Het aantal bij KVK ingeschreven ondernemingen die in de kinderopvang actief zijn, is sinds 2017 met 20% gestegen: van 16.845 naar 20.171.

Aantal kinderopvangbedrijven in Nederland (2017-2022)

JaarAantal op 1 januari
201716.845
201817.551
201918.095
202018.701
202119.273
202220.171

(Bron: KVK Handelsregister)

Woordvoerder Huisman herkent de groei van het aantal ondernemingen in de kinderopvang. “Kinderopvang is absoluut voor iedereen. De financiering is in Nederland zo geregeld dat hoe lager je inkomen is, hoe minder je betaalt.” Huisman verwacht dan ook niet dat er veel extra kinderopvang nodig is als kinderopvang zo goed als gratis wordt. “Hooguit dat mensen met een middeninkomen 1 of 2 dagdelen extra willen afnemen.”

Huisman vult aan: “Hoe groot het financieel voordeel door gratis opvang ook wordt, ouders die nu geen gebruikmaken van kinderopvang, zullen dat dan waarschijnlijk ook niet doen. Neem bijvoorbeeld ouders met een hoog inkomen of ouders die uit religieuze of culturele overwegingen geen gebruikmaken van kinderopvang. Ouders zijn niet calculerend over hun kinderen.”

“Waar misschien nog wel wat extra vraag uitkomt zijn mensen zonder werk. Werk is nu namelijk een voorwaarde voor kinderopvangtoeslag. Met de beoogde nieuwe regeling krijgen deze ouders ook toegang tot bijna gratis kinderopvang.”

Meeste kinderopvang in Noord- en Zuid-Holland

Ruim 37% van de bedrijven in de kinderopvang is gevestigd in Noord- en Zuid-Holland. In deze provincies samen vind je 7.464 kinderopvangondernemingen. In Zeeland zijn dat er slechts 311. Opvallend is dat de groei van het aantal kinderopvangbedrijven in Overijssel de afgelopen 5 jaar gering is, namelijk 12%, van 1.277 naar 1.430.

Aantal ondernemingen in de kinderopvang per provincie (2017-2022)

ProvincieAantal op 1 januari 2017Aantal op 1 januari 2022
Drenthe551668
Flevoland636771
Friesland9251.102
Gelderland2.0652.460
Groningen529607
Limburg741923
Noord-Brabant2.2942.582
Noord-Holland2.8813.588
Overijssel1.2771.430
Utrecht1.6031.853
Zeeland270311
Zuid-Holland3.0733.876

(Bron: KVK Handelsregister)

Als je kijkt naar het aantal ondernemingen in de kinderopvang per 10.000 inwoners, tellen enkele minder bevolkte provincies de meeste kinderopvangondernemers. Flevoland en Friesland staan bovenaan met respectievelijk 17,7 en 16,8 kinderopvangondernemers per 10.000 inwoners. In Zeeland zijn dat slechts 8 kinderopvangondernemers per 10.000 inwoners.

“Deze verschillen hebben ook te maken met de aan- of afwezigheid van grote opvangondernemers in een regio”, verklaart Huisman. In Zeeland bijvoorbeeld is 1 grote aanbieder dominant. De relatief hoge ondernemersbezetting in Flevoland wijst op afwezigheid van zo’n grote aanbieder.”

Kleinschalige opvang en aantal zzp’ers groeit (op papier)

Een groot gebrek aan personeel staat de groei van het aanbod van kinderopvang in de weg. Huisman: ”In de crisisperiode van 2008 tot en met 2012 gingen veel ondernemers in de kinderopvang failliet. Werkeloos geworden beroepskrachten vertrokken uit de kinderopvang en zijn nooit teruggegaan. Nieuwe aanwas bleef ook achter, omdat ROC’s mbo-leerlingen toen waarschuwden voor gebrek aan voldoende werk in de kinderopvang. Dit imago moeten we weer oppoetsen. De kinderopvang heeft daarbij veel concurrentie van werken in de zorg en in het onderwijs. Al geruime tijd voeren we campagnes voor de instroom van meer beroepskrachten in de kinderopvang. Echter nog niet succesvol genoeg.”

“Het aantal mbo-leerlingen Zorg & Welzijn is toegenomen, maar de uitstroom naar de kinderopvang blijft beperkt. Leerlingen kiezen vaker voor doorstroom naar het HBO of andere richtingen. Van de mbo-leerlingen die wel kiezen voor de kinderopvang haalt 50% het diploma niet, omdat ze de verplichte taaltoets niet halen. Ook reeds in de kinderopvang werkzame beroepskrachten moeten die taaltoets doen. Zakken ze, dan moeten ook zij uit de sector vertrekken. Het ministerie wil toch vasthouden aan die taaltoets. Cao-partijen hebben zijinstroom makkelijker gemaakt met ruimere toegangsmogelijkheden, maar als je er langer dan 1 jaar uit geweest bent, mag je niet terugkeren zonder aanvullende kwalificaties.”

Voorlopig blijft het aanbod volgens Huisman achter op de vraag. De nieuwe aanwas krachten lijkt door de groei in aantal opvangorganisatie groot. “Maar die nieuwe zzp’ers waren al jaren werkzaam in de kinderopvang als gastouder, maar niet ingeschreven bij KVK. Of zij werkte in loondienst.”

En dat terwijl het aantal ouders dat gebruik wil maken van kinderopvang groeit. “Vooral de laatste 2 jaar, door de babyboom na de coronaperiode. Om aan die vraag te kunnen voldoen en alle kinderen een plek te kunnen bieden, zullen we naast het personeelstekort nog een andere hobbel weg moeten werken. Namelijk het vinden van voldoende geschikte beschikbare huisvesting.”

Lees hier verder als je meer wilt weten over voor jezelf beginnen in de kinderopvang.

 

Data Dinsdag 15 maart 2022

Aantal bedrijven ambulante handel daalt langzaam

Het aantal bij KVK ingeschreven ondernemingen dat op de markt staat is sinds 2017 met 10% gedaald: van 19.447 naar 17.589.

Aantal marktondernemers in Nederland (2017-2022)

Aantal marktondernemers in Nederland (2017-2022)(Bron: KVK Handelsregister)

Verenigingssecretaris Bleeker herkent de afname van het aantal ondernemers in de ambulante handel. “Er vindt een verschuiving plaats op de markten. Food wordt belangrijker dan non-food. We zien dat oudere marktlieden in de non-food hun bedrijf beëindigen, terwijl de volgende generatie de foodbedrijven overneemt. Door de aandacht die gezond en vers eten krijgt, hebben delicatessen, snacks en gezonde voeding potentie.”

Een tweede reden voor de afname van markthandelaren is volgens Bleeker corona. “Veel parttime ondernemers die door corona niet meer op markten konden staan, zijn gestopt. Ook zien we een grote afname van standwerkers. Zij hadden tijdens de coronacrisis geen werk meer, omdat evenementen niet doorgingen en zijn gestopt met hun onderneming.”

Zero-emissiezones

Bleeker verwacht dat veranderende regelgeving zoals de ‘zero-emissiezones’ nog van invloed kan zijn op het stoppen van markthandelaren. “Met ingang van 2025 stellen veel gemeenten zero-emissiezones in. Veel marktondernemers moeten dan investeren in nieuwe voertuigen. Voor met name oudere ondernemers zou dit een reden kunnen zijn te stoppen met hun onderneming. CVAH wil daarom voor marktondernemers ontheffing van deze regel, net zoals deze voor kermisexploitanten geldt.”

Meeste ambulante handel in Noord- en Zuid-Holland

Bijna 41% van de bedrijven die op de markt hun waar verkopen zijn gevestigd in Noord- en Zuid-Holland. In deze provincies zijn samen 7.206 markthandelaren gevestigd. In Zeeland vind je slechts 314 ondernemingen in de ambulante handel. Opvallend is dat Friesland de enige provincie is waar het aantal markthandelaren gegroeid is. Het aantal markthandelaren steeg daar de afgelopen 5 jaar van 703 naar 755.

Aantal marktondernemers per provincie (2017-2022)

Aantal marktondernemers per provincie (2017-2022)(Bron: KVK Handelsregister)

Als je kijkt naar het aantal ondernemingen in ambulante handel per 10.000 inwoners, tellen de noordelijke provincies de meeste marktondernemers. Drenthe en Groningen staan bovenaan met respectievelijk 12,6 en 11,8 marktondernemers per 10.000 inwoners. In Zeeland zijn dat 8,1 marktondernemer per 10.000 inwoners.

Kritische consument voor kwaliteit naar markt

Bleeker: “Corona en het thuiswerken hebben eraan bijgedragen dat de markt herontdekt is. De consument ging in pauzes naar buiten toe. Zonder mondkapje in de buitenlucht om op de markt verse en gezonde food-producten te kopen. Ook hebben de ondernemers van de markt ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen. Producten staan op websites, de klant kan een bestelling doorgeven die vervolgens klaarstaat bij de kraam of men bezorgt aan huis.”

“Qua eten staat de markt voor vers”, aldus Bleeker. “De omzetsnelheid is vaak veel hoger dan bij winkels, wat resulteert in een dagelijks aanvoer van verse producten, zoals groenten en vis en kant en klare producten als tapas.”

De slogan ‘Op de markt is je gulden een daalder waard’ is achterhaald, zegt Bleeker. “Vroeger ging men naar de markt om grote hoeveelheden in te slaan voor een laag bedrag. Daar werd door marktkooplui op ingekocht. De huidige consument is kritisch en gaat vooral voor kwaliteit. Verse producten moeten een week te gebruiken zijn. De klant wil daarvoor betalen. De slogan van nu is dan ook: ‘De markt, van alle markten thuis’. Op de markt vind je een groot assortiment én deskundig advies over de aangeboden producten.”

Lees hier verder als je meer wilt weten over starten met een marktkraam.

 

Data Dinsdag 15 februari 2022

Aantal studiebegeleidingsbedrijven groeit sterk

Het aantal bij KVK ingeschreven huiswerkbegeleiding- en bijlesbedrijven is sinds 2017 met maar liefst 61% gestegen: van 3.396 naar 5.462.

Aantal studiebegeleidingsbedrijven in Nederland (2017-2022)

Aantal studiebegeleidingsbedrijven in Nederland (2017-2022)(Bron: KVK Handelsregister)

“Studiebegeleiding bestaat al zolang er scholen bestaan. Doordat de overheid deze begeleiding steeds meer probeert te reguleren, bijvoorbeeld aan de hand van subsidies, krijgen we een beter inzicht in het aantal studiebegeleidingsbedrijven”, licht verenigingsvoorzitter Zuurendonk toe. Om voor regelingen in aanmerking te komen moeten ze ingeschreven staan in het Handelsregister. Ook de kwaliteit van het onderwijs speelt een rol bij de toename. “We hebben in Nederland te maken met goede docenten en goed onderwijs. Maar er staat wel veel druk op. Voldoende aandacht voor het individu is moeilijk. Niet alleen ouders willen het beste voor hun kind. De kinderen zelf willen ook graag goed presteren bij bijvoorbeeld de Cito-toets. Dat heeft onder andere te maken met de competitieve samenleving. Een sterk veranderende maatschappij vergeleken met pakweg 20/30 jaar geleden. Daar komt nog bij dat zowel het aantal gezinnen waar beide ouders werken en minder tijd hebben, als het aantal ouders met een migratieachtergrond die geen begeleiding kunnen geven, enorm gegroeid is.”

Meeste studiebegeleidingsbedrijven in Noord- en Zuid-Holland

Bijna de helft van de studiebegeleidingsbedrijven is gevestigd in Noord- en Zuid-Holland. In deze provincies zijn samen 2502 studiebegeleidingsbedrijven gevestigd. Dat is bijna 46% van het totaal. In Zeeland vind je slechts 91 studiebegeleidingsbedrijven.

Aantal studiebegeleidingsbedrijven per provincie (2017-2022)

Aantal studiebegeleidingsbedrijven per provincie (2017-2022)(Bron: KVK Handelsregister)

Als je kijkt naar het aantal studiebegeleidingsbedrijven per 100.000 inwoners, tellen ook de Randstedelijke provincies de meeste studiebegeleidingsbedrijven. Noord-Holland en Utrecht staan bovenaan met 43 studiebegeleidingsbedrijven per 100.000 inwoners. Op de tweede plaats Zuid-Holland en Flevoland met 33 studiebegeleidingsbedrijven per 100.000 inwoners. De inwoners van Drenthe en Friesland moeten het met slechts 19 studiebegeleidingsbedrijven per 100.000 inwoners doen.

Volop kansen voor studiebegeleidingsbedrijven

Zuurendonk geeft naast vraag en aanbod nog een andere mogelijke verklaring voor het grote aantal studiebegeleidingsbedrijven in de Randstad ten opzichte van andere delen van het land. “Het gemiddeld besteedbaar inkomen is in de Randstad hoger en zou een rol kunnen spelen bij het toenemend aantal ouders dat een studiebegeleider inschakelt.”

Niet alleen huiswerkbegeleiding neemt een vlucht. De totale markt voor commercieel lesaanbod groeit. “Ouders zijn bereid de portemonnee te trekken. Doordat scholen moesten en nog regelmatig moeten sluiten en kinderen en leerkrachten in quarantaine zitten, vinden er meer digitale lessen plaats. Hierdoor zijn leerachterstanden ontstaan. In coronatijd is de vraag naar bijles alleen maar meer geworden. De bijlessector is hier handig op ingesprongen.” Daarnaast kiezen scholen volgens Zuurendonk ook steeds vaker voor samenwerkingen met deze bedrijven.

Iedereen zou volgens Zuurendonk huiswerkbegeleiding moeten kunnen krijgen. “Alle scholen krijgen de gelegenheid om alle kinderen studiebegeleiding aan te bieden. Het National Programma Onderwijs voor kansengelijkheid geeft scholen de kans leerachterstanden weg te werken. Elk kind moet zich kunnen ontwikkelen. Het opleidingsniveau of de financiële situatie van ouders zou geen invloed mogen hebben op de schoolprestaties van een kind”

Geen recht op steun

“De enorme groei in studiebegeleidingsbedrijven verbloemt dat de branche het in coronatijd ook erg zwaar heeft gehad”, aldus Zuurendonk. “Er werden geen toetsen afgenomen en daardoor werd ook minder gebruikgemaakt van studiebegeleiding. Door onjuiste sbi-codes hadden veel studiebegeleidingsbedrijven ook geen recht op steunmaatregelen.”

Lees hier verder als je meer wilt weten over starten met een eigen bedrijf in huiswerkbegeleiding.

 

Data Dinsdag 18 januari 2022

Kleine groei aantal slijterijen

Het aantal bij KVK ingeschreven slijters laat sinds 2016 een kleine groei van 3% zien: van 2.009 naar 2.063. Bij de telling van de drankwinkels in het Handelsregister is gekeken naar de winkels die echt als slijterij (Standaard Bedrijfsindeling 4725) ingeschreven staan. Deze winkels hebben de verkoop van drank als hoofdactiviteit. Supermarkten, delicatessewinkels en andere ondernemers die drank verkopen als nevenactiviteit zijn niet meegeteld.

De Koninklijke SlijtersUnie ziet Dry January als een kans. Boevere: “Januari is traditiegetrouw een mindere maand voor de retail. Het is dan zeker niet verkeerd om na te denken over de verkoop van alcohol en mensen kennis te laten maken met nieuwe (alcoholvrije) producten. Er komen steeds meer alternatieven voor de traditionele alcoholische dranken. In het verleden moesten zwangeren, mensen die moeten rijden of om medische redenen geen alcohol mogen nuttigen het doen met een cola, jus d’orange of glas water. Tegenwoordig zijn er steeds meer, verrassend goede, alcoholvrije varianten beschikbaar.” Boevere geeft daarbij aan dat de slijter niet alleen alcoholische dranken verkoopt. “De slijter verkoopt ook gezelligheid en wil mensen laten genieten. Met de tips en adviezen van de slijter kunnen mensen thuis genieten van lekkere cocktails en de alcoholvrije variant: de mocktail.”

Aantal slijterijen in Nederland (2016-2021)

Aantal slijters in Nederland (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Meeste slijters in Noord- en Zuid-Holland

Bijna de helft van de drankwinkels is gevestigd in Noord- en Zuid-Holland. In deze provincies zijn samen 926 slijterijen gevestigd. In Flevoland vind je slechts 35 gespecialiseerde winkels in drank.

Aantal slijters per provincie (2016 vs. 2021)

Aantal slijters per provincie (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Als je kijkt naar het aantal drankwinkels per 100.000 inwoners ziet de top 3 er niet veel anders uit. In de Randstad vind je per inwoner de meeste slijterijen. Noord-Holland staat bovenaan met 16 drankwinkels per 100.000 inwoners. Op de tweede plaats Utrecht met 12,6 en als derde Zuid-Holland met 12,3 drankwinkels per 100.000 inwoners.

Kansen en bedreigingen voor slijterijen

De slijter mag als essentiële winkel tijdens lockdowns openblijven. “Door de internationale verschillen in regelgeving omtrent corona hebben slijters in de grensregio’s het toch lastig”, zegt De Boevere. “Nederlandse klanten trekken massaal de grens over om in België en Duitsland te winkelen en kopen als ze daar dan toch zijn drank. Ook buitenlandse klanten komen geen inkopen doen.”

In andere delen van het land hebben slijters juist weer geplust doordat de horeca dicht ging en mensen thuis gingen drinken. De Boevere: “Een trend die wellicht blijft. Mensen hebben ontdekt dat ze zelf cocktails kunnen maken. Ook nog eens veel goedkoper.” Daarnaast ziet de voorzitter ook qua drankgebruik verschillen. “Verschillende regio’s, met andere culturen. In de Randstad lopen ze meer voorop met nieuwe dingen uitproberen, cocktailbars etc. In de regio’s is men veel traditioneler met bier en shotjes.”

Boevere geeft aan dat de gespecialiseerde drankenwinkel daarbij concurrentie heeft van andere winkels die alcoholische drank verkopen. Zoals supermarkten, die niet alleen laag alcoholische dranken als bier en wijn verkopen, maar steeds vaker een deel van de winkel inrichten als slijterij. “De verkoop van alcoholische dranken is meer dan omzet maken. De verkoper van alcoholische drank heeft ook een grote maatschappelijk verantwoordelijkheid, zoals jongeren voorlichten. Daarnaast onderscheiden wij ons als slijters met uitgebreide kennis, voorlichting en advies over bestaande en nieuwe producten.”

Lees hier verder als je meer wilt weten over starten met het verkopen van alcohol.

 

Data Dinsdag 14 december 2021

Aantal vloggers en influencers groeit explosief

Het aantal influencers en vloggers is in 5 jaar tijd met 989 gestegen. Bedrijven werken graag samen met influencers ter promotie van hun producten of diensten. Als een influencer iets aanprijst, gaan volgers er vaak vanuit dat het de moeite waard is.

Lang niet alle influencers staan als zodanig ingeschreven in het Handelsregister. Dat heeft verschillende redenen. Zo is er bijvoorbeeld nog geen SBI-code voor influencers en vloggers. Het beroep is daarvoor te nieuw.

Koen Dulfer maakte zelf jarenlang video’s voor YouTube. Sinds 2018 is hij mede-eigenaar van het bureau #spon Influencer Marketing: “Ik denk ook dat er een groot aantal kleine influencers is die geen samenwerkingen doen. Of ze doen dit alleen op basis van barterdeals (een product in ruil voor reclame) of ze sturen privé een kwitantie.”

Daarnaast start lang niet iedereen zijn carrière met de bedoeling influencer te worden. Zo zijn veel bloggers uitgegroeid tot influencer. Zij zijn in het Handelsregister terug te vinden onder SBI-code 9003 ‘Schrijven en overige scheppende kunst’. Vloggers staan vaak ingeschreven onder code 59111 ‘Productie van films (geen televisiefilms)’.

Aantal vloggers en influencers in Nederland (2016-2021)

Aantal vloggers en influencers in Nederland (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Meeste vloggers en influencers in Noord-Holland

Zo’n een derde van de vloggers en influencers woont in Noord-Holland. In deze provincie zijn 336 vloggers en influencers gevestigd. Daarna volgen Zuid-Holland met 232 en Noord-Brabant met 106. Zeeland telt de minste: slechts 11 influencers en vloggers wonen in die provincie.

Aantal vloggers en influencers per provincie (2016-2021)

Aantal vloggers en influencers per provincie (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Als je kijkt naar het aantal vloggers en influencers per 100.000 inwoners ziet de top 3 er iets anders uit. Noord-Holland staat nog steeds bovenaan met 9,4 op 100.000. Op de tweede plaats vinden we Flevoland met 6,1 en op de derde plaats Zuid-Holland met 4,7 vloggers en influencers per 100.000 inwoners.

Kansen voor influencers

Dulfer: “Steeds meer mensen willen influencer worden, maar ik denk dat maar een X-aantal influencers succesvol kan zijn. Hier zit een natuurlijk verloop in: veel influencers stoppen en er komen weer nieuwe bij.” Wel verwacht hij een grote groei in de budgetten die bedrijven besteden aan influencer marketing. “Er komen steeds meer bedrijven zoals wij, die bedrijven helpen bij het opzetten van succesvolle campagnes. Hierdoor gaat de professionaliteit omhoog.”

Daarnaast ziet Dulfer dat veel influencers zich na verloop van tijd verder ontwikkelen. “Ze gaan op theatertour, schrijven boeken of gaan aan het werk in de (influencer) marketing.”

Lees hier verder als je meer wilt weten over het starten als professioneel vlogger. Of bekijk deze 10 ondernemerstips van social influencers.

Benieuwd naar het aantal concurrenten in jouw regio? Met de KVK Bedrijventeller check je snel en eenvoudig hoeveel bedrijven er in een bepaalde branche en bepaald gebied gevestigd zijn.

 

Data Dinsdag 16 november 2021

Aantal schoorsteenveegbedrijven stabiel

Het aantal bij KVK ingeschreven schoorsteenveegbedrijven in Nederland laat sinds 2016 een kleine afname van 2% zien: van 256 naar 251. Al denkt verenigingsmanager Johan Schouten van de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond dat het daadwerkelijk aantal schoorsteenvegers tussen de 350 en 400 ligt. “Er zijn ook bedrijven actief als schoorsteenveger die niet als zodanig ingeschreven staan in het Handelsregister. Neem bijvoorbeeld schoonmaak- of installatiebedrijven.”

Schouten vertelt dat technische ontwikkelingen, nieuwe wet- en regelgeving en een verschuiving in stookgedrag van de consument dit ambacht ingrijpend veranderd hebben. Daarnaast voerde de overheid een ontmoedigingsbeleid voor het gebruik van open haarden. De meer milieuvriendelijke pelletkachels komen ervoor in de plaats. Toch komen er volgens ASPB nog jaarlijks ruim 2.000 branden voor door vervuilde of verstopte schoorsteenkanalen. “Schoorsteenvegen is niet meer het gevaarlijke en ongezonde beroep van vroeger en voor de samenleving anno 2021 misschien wel onmisbaarder dan ooit. Schoorsteenvegers gebruiken de nieuwste elektrische vegers om rookkanalen te vegen en de modernste camera’s en drones voor inspecties. Hout stoken wordt vaak geassocieerd met milieuvervuiling, maar wanneer dit op de juiste wijze gebeurt hoeft dit niet schadelijk te zijn voor het milieu.”

Aantal schoorsteenveegbedrijven in Nederland (2016-2021)

Aantal schoorsteenveegbedrijven in Nederland (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Ruim kwart aantal schoorsteenveegbedrijven in Noord-Brabant

Noord-Brabant heeft met een aantal van 66 de meeste schoorsteenveegbedrijven. Zuid-Holland volgt met 42. De minste schoorsteenveegbedrijven zien we in Flevoland (1) en Utrecht (7).

Ondanks een lichte landelijke daling in het aantal schoorsteenveegbedrijven de afgelopen 5 jaar, kent Zeeland een groei van 60%: van 5 schoorsteenveegbedrijven in 2016 naar 8 in 2021. Ook Limburg kent een behoorlijke stijging van 50%: van 10 schoorsteenvegers in 2016 naar 15 in 2021.

Aantal schoorsteenveegbedrijven per provincie (2016-2021)

Aantal schoorsteenveegbedrijven per provincie (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Schoorsteenveegbedrijven zien mogelijkheden

Schouten bevestigt het grote aantal schoorsteenveegbedrijven in Noord-Brabant. “Vooral rondom Den Bosch zitten veel schoorsteenvegers.” Een echte verklaring hiervoor kan hij niet geven, maar hij vermoedt dat het ambacht overgaat binnen de familie. “Voor het werk waaieren ze uit over het hele land. Vooral in de maanden september tot en met april hebben schoorsteenveegbedrijven volle agenda’s. Al kun je het hele jaar je schoorsteen vegen.”

Zo’n anderhalf miljoen huishoudens in Nederland beschikken volgens ASPB over een open haard, hout- of pelletkachel. “De toenemende populariteit van hout- en pelletkachels bewijst dat de samenleving behoefte heeft aan schoorsteenvegers”, aldus Schouten. “Leden van de ASPB hebben allemaal de verplichte opleiding Gezel Schoorsteenveger gevolgd. De schoorsteenveger van nu is een moderne professional die niet alleen de schoorsteen veilig en effectief veegt, maar ook de aangewezen persoon om consumenten te adviseren over alle aspecten van goed stoken, de werking van kachels, veiligheidseisen en bouwnormen. Met name daarin liggen kansen.”

Lees hier verder als je meer wilt weten over het starten van een bedrijf?

 

Data Dinsdag 19 oktober 2021

Aantal sushibedrijven ruim verdubbeld

Het aantal bij KVK ingeschreven ondernemingen in Nederland dat zich richt op de verkoop van sushi, is sinds 2016 met 162% gestegen: van 349 naar 914.

Ferry Slijpen van Eddy’s Sushi in Venlo is een van de ondernemers in Nederland die de groeiende vraag naar sushi heeft meegemaakt. Dat sushi behoorlijk geliefd is bij het publiek, verbaast hem niet. “De verse, frisse producten worden geassocieerd met gezond eten en de consument omarmt al jaren het all-you-can-eat-concept.” Ook het gunstige transport is volgens de Limburgse ondernemer belangrijk bij het succes. “Het is een heel gemakkelijk product om te bezorgen, omdat het koud vervoerd kan worden.”

Aantal sushi-ondernemingen in Nederland (2016-2021)

Aantal sushi-ondernemingen in Nederland (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Slijpen ziet de groei de komende jaren nog wel even doorgaan. “Daarna zal het stagneren en uiteindelijk afnemen, waarna alleen de zaken die kwalitatief goede sushi leveren overleven. De prijsvechters zullen afhaken.”

Bijna de helft van het aantal sushi-ondernemingen in Randstad

Noord-Holland heeft met een aantal van 227 de meeste sushi-ondernemingen. Zuid-Holland volgt met 199. De minste sushi-zaken zien we in Groningen (13) en Drenthe (13).
De toename van het aantal sushileveranciers is sinds 2016 het grootst in Drenthe. Het aantal sushi-ondernemingen kent daar een stijging van 550%: van 2 sushi-aanbieders in 2016 naar 13 in 2021.

Aantal sushizaken per provincie (2016-2021)

Aantal sushi-ondernemingen per provincie (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Ook in de provincie Limburg is het aantal sushi-zaken exponentieel gestegen met 206%: van 18 sushi-zaken in 2016 naar 55 in 2021. Slijpen: “Deze sterke groei heeft niet alleen te maken met de groeiende vraag naar sushi. Ook nieuwe of bestaande ondernemers zien hoe populair sushi is en hoe goed de al aanwezige zaken het doen. Zij willen met dit succes meeliften en veranderen hun bedrijfsactiviteit in het maken en leveren van sushi.”

Meeste sushi-aanbod per inwoner in Noord-Holland

Per 100.000 inwoners telt Noord-Holland 7,9 sushi-ondernemingen. Flevoland en Utrecht volgen op afstand met respectievelijk 6,8 en 6 sushi-zaken per 100.000 inwoners. In Groningen (2,2), Drenthe (2,6) en Friesland (2,8) is dit aantal het laagst.

Sushizaken zien mogelijkheden

Slijpen werd in 2013 al door zijn bank gewezen op de opkomst van sushi, destijds vooral in de Randstad. Nadat hij een succesvolle samenwerking aanging met een bevlogen sushi-kok kreeg zijn bedrijf naam als sushirestaurant. Het restaurant was steeds volgeboekt en ook de afhaalsushi was succesvol. Sushi bezorgen vond hij tot dan toe maar niets. Dit veranderde tijdens de coronacrisis.

Door de beperkingen tijdens de coronacrisis moest het roer om. Slijpen: “Welke crisis er ook is, doordraaien, kansen zien en kansen pakken. Van iets negatiefs iets positiefs maken. En daarbij is goed personeel een belangrijk onderdeel voor succes! Ik wilde ze aan het werk houden en ben ze bij alles blijven betrekken.”

De marketingstrategie via social media, gericht op sushi halen en nu inmiddels ook bezorgen, is een daverend succes. Op het moment dat de eerste lockdown begon, had Slijpen 30 mensen in dienst. Nu, anderhalf jaar later, is dit aantal gegroeid naar 90. Het aantal bezorgauto’s groeide van 3 naar 26, waarvan er een aantal op afroep beschikbaar zijn.

“Facebook en Instagram gebruikten we om te vermelden waar we bezorgden. In de wijde omtrek was tijdens de eerste en tweede lockdown vraag naar sushi. En aan deze vraag wilden we voldoen. We bezorgen binnen een straal van ruim 50 km. Binnenkort zelfs in Duitsland. Inmiddels zijn ook in onze omgeving meer concurrenten opgestaan om sushi aan de man te brengen. Qua drukte merken wij hier nog niets van. Er is nog ruimte op de markt voor sushi-aanbieders.”

Wil jij meer weten over starten in de horeca? Lees hier wat er komt kijken bij het starten van een eigen horecazaak.

 

Data Dinsdag 14 september 2021

Aantal druiventelers bijna verdubbeld

Het aantal bij KVK ingeschreven druiventelers, gericht op wijnconsumptie, is sinds 2016 met bijna 82% gestegen: van 94 naar 171.

Op de keuze van druivensoort en bewerking van de grond hebben de druiventelers invloed. Voor wat betreft de belangrijke factor klimaat zit het mee of niet. Deze ‘terroir’ biedt mogelijkheden om overal in Nederland wijngaarden te beginnen en de perfecte druif te telen.

Aantal druiventelers in Nederland (2016-2021)

Aantal druiventelers in Nederland (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Ben je op zoek naar cijfers per gemeente? Maak dan gebruik van de widget Data Dinsdag.

De Vereniging Nederlandse Wijn Producenten behartigt de belangen van druiventelers. In Nederland vind je zo’n 250 hectare wijngaarden. Met de opbrengst hiervan produceren Nederlandse wijnboeren ruim 900.000 liter wijn, goed voor zo’n 1 miljoen flessen wijn. Deze wijnen verkopen zij vooral zelf of via gespecialiseerde wijnwinkels en restaurants.

Internationaal staat Nederlandse wijn goed aangeschreven, maar om internationaal door te breken wordt in Nederland te weinig geproduceerd. Zelfs in het voor druiventelers topjaar 2018, toen maar liefst 950.000 liter Nederlandse wijn is geproduceerd.

Dik Beker, woordvoerder van de VNWP: “Wijnboer is een ambachtelijk en arbeidsintensief vak. Naast de groene vingers die je nodig hebt voor een goede teelt, is microbiologische kennis van belang”. Het proces om van druif tot een goede wijn te komen vraagt zorgvuldigheid. Beker vervolgt: “Een klein foutje in bijvoorbeeld het gistingsproces maakt de wijn ondrinkbaar.”

Veel druiventeelt in het zuiden

Gelderland heeft met een aantal van 46 de meeste druiventelers. Limburg volgt met 27. De minste druiventeelt zien we in Groningen (2) en Utrecht (3). Alleen in Groningen daalde het aantal druiventelers: van 5 in 2016 naar 2 in 2021.

De toename van het aantal druiventelers is sinds 2016 het grootst in Zuid-Holland. Door het beschikbaar komen van grond nam het aantal druiventelers toe met 12. Een stijging van 300%.

Aantal druiventelers per provincie (2016-2021)

Aantal druiventelers per provincie (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Druiventeelt breidt zich in bijna heel Nederland uit

“Nieuwe druivenrassen, die beter passen bij het Nederlandse klimaat, maken dat druiventeelt in Nederland mogelijk is”, aldus Beker. Een hectare druiven kost 500/600 uur arbeid en levert ruim 3500 liter wijn op. De prijs van een fles wijn komt dan al gauw uit op 15 euro. Voor de meeste wijnboeren is de opbrengst onvoldoende om van te leven. Daarom combineren zij de wijngaard vaak met andere bronnen van inkomsten, zoals agrotoerisme en zorgboerderijen.

Beker verwacht de komende jaren nog een kleine groei in het aantal wijngaarden. “Maar de grote groei is geweest. De nadruk in de wijnbouw zal de komende jaren liggen op duurzaamheid en producten uit eigen streek.”

Dat er naast commerciële druiventeelt veel interesse is voor wijnbouw vertelt Peter Siebrands van Wijnbouwers der Lage Landen: “In Nederland telen ongeveer 675 hobbyisten druiven om wijn van te maken voor eigen consumptie. Voor een enkeling is het een opstap naar professionele wijnboer”. Hij benadrukt enkeling. Omdat voldoende grond ontbreekt, blijft het voor de meesten een hobby.”

Wil jij meer weten over een Nederlandse wijngaard? Lees dan het verhaal: De proefstrategie van een wijnkampioen.

 

Data Dinsdag 17 augustus 2021

Aantal buitenlandse supermarkten groeit

Consumenten hebben steeds meer mogelijkheden thuis een traditioneel buitenlands gerecht op tafel te zetten. De authentieke ingrediënten zijn op meer plekken verkrijgbaar. Volgens het KVK Handelsregister is het aantal buitenlandse supermarkten sinds 2016 met bijna 11% gegroeid. Van 740 naar 819 supermarkten.

Aantal buitenlandse supermarkten in Nederland (2016-2021)

Aantal buitenlandse supermarkten in Nederland (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Het Vakcentrum voor zelfstandig retailondernemers is belangenbehartiger van zelfstandig detaillisten in onder andere food en non-food. Woordvoerder Theo Urselmann vertelt dat niet alleen mensen met een migratie-achtergrond, maar ook meer en meer Nederlanders hun weg naar de buitenlandse supermarkt weten te vinden. Buitenlandse supermarkten onderscheiden zich door het aanbieden van niche-producten. “Klanten zijn echt specifiek op zoek naar producten die in standaardsupermarkten niet of moeilijk verkrijgbaar zijn.”

Een ander belangrijk kenmerk is dat deze winkels vaak kleiner zijn dan de gemiddelde standaardsupermarkten in Nederland. Ook aan de locatie stellen buitenlandse supermarkten minder eisen, hun doelgroep komt ook wel als ze de auto niet voor de deur kunnen parkeren. Urselmann: “Hierdoor is de investering voor de ondernemer relatief laag.”

Ruim helft buitenlandse supermarkten in Randstad

Zuid-Holland heeft met een aantal van 211 de meeste buitenlandse levensmiddelenwinkels. Dat is ruim een kwart van het totaal. Noord-Holland volgt op de voet met 207. De minste buitenlandse supermarkten vind je in Drenthe (14) en in Friesland (17) en Zeeland (17).

De groei van het aantal buitenlandse supermarkten is met 68% het grootst in Zeeland. Ook Flevoland kende een grote groei van 57%. Opvallend is dat Overijssel de enige provincie is met een afname in het aantal buitenlandse supermarkten, namelijk 30%. In Friesland bleef het aantal buitenlandse supermarkten gelijk.

Meeste buitenlandse supers per inwoner in Noord-Holland

In heel Nederland is het aantal buitenlandse supermarkten per 100.000 inwoners gestegen van 4,4 in 2016 naar 4,7 in 2021. Noord-Holland kent daarbij de meeste buitenlandse supermarkten: 7,2 per 100.000 inwoners. Zuid-Holland volgt met 5,7.
Friesland (2,6), Utrecht (2,8) en Drenthe (2,8) en Zeeland (2,6) kennen de minste buitenlandse winkels per 100.000 inwoners.

Aantal buitenlandse supermarkten per provincie per 100.000 inwoners (2016-2021)

Aantal buitenlandse supermarkten per provincie per 100.000 inwoners (2016-2021)(Bron: KVK Handelsregister)

Meer buitenlandse supermarkten met meer keus

Het verbaast Urselmann niet dat er zoveel buitenlandse supermarkten in de Randstad zijn. “Niet alleen omdat daar de meeste mensen wonen, maar ook omdat meer mensen daar een migratieachtergrond hebben.” Verder constateert hij dat spreiding van doelgroep, spreiding van aanbod brengt. Poolse supermarkten zitten bijvoorbeeld redelijk verspreid over het land, aangepast aan de spreiding van mensen met een Poolse afkomst. Een voorbeeld hiervan is de inzet van seizoenarbeiders in de Flevopolders voor de bollen- en akkerbouw. Dit kan een reden zijn dat het aanbod in Flevoland gegroeid is.”

Hij denkt niet dat buitenlandse supermarkten een bedreiging voor de reguliere supermarkten vormen. “Het vaak specifieke aanbod van producten in de buitenlandse supermarkt wijkt af van wat we in Nederland gewend zijn. En zodra er hardlopers onder de buitenlandse producten zijn, pikken de Nederlandse supermarkten dit vaak snel op.”

Extra klanten dankzij corona

Urselmann ziet ook dat corona deze groep ondernemers geen windeieren gelegd heeft. “Acties als ‘Koop Lokaal’ hebben voor extra klanten gezorgd.”

Wil jij weten hoe je een supermarkt begint? Dit moet je regelen.

 

Data Dinsdag 20 juli 2021

Aantal dierenopvangmogelijkheden groeit

Dibevo geeft aan dat Nederland bijna 27 miljoen huisdieren telt, waaronder 1,9 miljoen honden en 3,1 miljoen katten. De overige dieren zijn onder andere vissen, konijnen, knaagdieren, vogels, paarden en reptielen. Voor een klein deel, zoals honden en katten, hebben sommige huisdierbezitters tijdelijke opvang nodig. Het aantal in het Handelsregister geregistreerde dierenopvangmogelijkheden is sinds 2016 met 23% gestegen. Met de kanttekening dat dierenopvang deels een seizoensactiviteit is die niet altijd bij KVK bekend is.

Aantal dierenopvangmogelijkheden in Nederland (2016-2021)

Aantal dierenopvangbedrijven in Nederland van 2016 tot en met 2021(Bron: KVK Handelsregister)

Is alle beschikbare dierenopvang voldoende om aan de vraag te voldoen? Van Houwelingen voorziet nog geen problemen. Hij denkt dat de bestaande dierenopvang kan voldoen aan de vraag voor tijdelijke opvang in verband met vakanties, veranderende privésituaties en dagopvang van huisdieren in verband met werk. “Dibevo heeft op de website een pagina waarop leden de beschikbaarheid in hun dierenopvang kunnen aangeven. Er is nog wel ruimte, al begint deze wel schaarser te worden. Mensen zullen wat verder moeten rijden voor een plek in de opvang”.

Het aantal dierenopvangbedrijven is gestegen, maar de branche heeft het door corona wel moeilijk. “Dierenopvang betreft veel seizoenswerk en daardoor komen veel bedrijven niet volledig in aanmerking voor coronaregelingen. Een aantal dierenopvangbedrijven zullen daardoor de crisis misschien niet overleven”, licht de secretaris van Dibevo toe. “Maar als het blijft gaan zoals nu, dan hebben wij goede hoop en zit er de komende jaren groei in de branche.”

Veel dierenopvang in Noord-Brabant

Noord-Brabant heeft de meeste dierenopvangcentra, namelijk 239. Gelderland volgt op enige afstand met 180. De minste opvangmogelijkheden voor huisdieren zijn er in Groningen (28) en Zeeland (30). De groei in dierenopvang is sinds 2016 het grootst in Noord-Holland. Daar nam het aantal opvangmogelijkheden voor dieren met 57% toe. Met een daling van 10% is Groningen de enige provincie waar het aantal opvangmogelijkheden afnam.

Noord-Brabant meeste dierenopvang per 100.000 inwoners

In heel Nederland is het aantal dierenopvangmogelijkheden per 100.000 inwoners gestegen van 5,4 in 2016 naar 6,4 in 2021. Noord-Brabant kent daarbij de meeste gastverblijven voor dieren: 9,3 per 100.000 inwoners. De provincies waar de meeste mensen wonen, Noord-Holland (4,5) en Zuid-Holland (4,6), kennen de minste opvangmogelijkheden per 100.000 inwoners.

Aantal dierenopvangcentra per provincie per 100.000 inwoners (2016-2021)

Aantal dierenopvangbedrijven in Nederland per provincie van 2016 tot en met 2021(Bron: KVK Handelsregister)

Volop kansen voor dierenopvang in toekomst

Van Houwelingen verwacht dat er in de toekomst volop mogelijkheden zullen zijn voor dierenopvang. “In de dichtbevolkte provincies zoals in de Randstad geven gemeenten moeilijker omgevingsvergunningen af voor het starten van een dierenopvang. In de dunbevolkte provincies is de kans groter dat je zo’n vergunning krijgt. Dus dat biedt mogelijkheden. Dat provincies als Groningen en Zeeland minder scoren, komt omdat men daar de opvang vaak zelf oplost. Daarnaast besteden ze in deze provincies gemiddeld minder geld aan huisdieren.”

Wil jij ook een opvang voor huisdieren beginnen? Dit moet je regelen.

Op zoek naar meer analyses op basis van data uit het Handelsregister? Lees dan ook eens de Trendrapportage Bedrijfsleven.
Henk Herkink

Als KVK-adviseur richt ik me op startende ondernemers en zzp’ers. Mijn interesses en speerpunten liggen bij start algemeen, marktkansen en ondernemersvaardigheden. Ik kan snel tot de kern doordringen en help je graag verder.

InspiratiePage
Starten