Corona

Het coronavirus: overzicht maatregelen

 • Alles over
 • Redactie KVK
 • Bijgewerkt 6 aug 2020
 • 6 min lezen
 • 277.6K
Op 6 augustus maakte het kabinet bekend dat in verband met de oplopende besmettingen er meer lokaal en regionaal maatregelen kunnen worden genomen door voorzitters van de veiligheidsregio. Lokaal kunnen extra maatregelen worden opgelegd, bovenop de landelijke geldende maatregelen.

De horeca gaat vanaf 10 augustus binnen én buiten, ongeacht de omvang van de horecagelegenheid, werken op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.
Bij constatering van bronbesmetting door GGD, leggen voorzitters veiligheidsregio een sluiting van maximaal 14 dagen van recreatieve instellingen (zoals bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theater, musea, enzovoorts) op.

Per 1 juli was een groot gedeelte van de coronamaatregelen versoepeld. Ondernemers kregen hierdoor meer lucht. De 1,5 meterregel blijft cruciaal.

Versoepelingen per 1 juli

Samenkomsten binnen

 • Samenkomsten binnen zijn toegestaan zonder dat daaraan een maximaal aantal personen wordt gekoppeld. Er geldt dat 1,5 meter afstand gehouden moet worden. Een andere voorwaarde is dat er gewerkt wordt met reserveringen. Deelnemers moeten vooraf op gezondheid worden gecheckt. Zonder reservering en gezondheidscheck geldt een maximum van 100 personen (exclusief personeel), mits voldoende afstand kan worden gehouden. Deze versoepeling geldt voor horeca, musea, bioscopen, culturele instellingen, georganiseerde samenkomsten, congrescentra, bruiloften, uitvaarten, et cetera.
 • Voor winkels, musea, bibliotheken en andere locaties met doorstroom van bezoekers geldt ook geen maximum aantal personen meer. Mits aan de 1,5 meterregel wordt voldaan.

Samenkomsten buiten

 • Ook voor samenkomsten in de buitenlucht geldt geen maximum aantal mensen meer, mits er aan de afstandsregels wordt voldaan, er vaste zitplaatsen zijn, er wordt gewerkt met reserveringen en vooraf een gezondheidscheck plaatsvindt. Dit geldt bijvoorbeeld voor festivals en voetbalwedstrijden in een stadion. Zonder checkgesprek, reservering of zitplek is het maximum 250 personen. De afstandsregel geldt dan ook. In de horeca zijn vaste zitplaatsen buiten hoe dan ook verplicht.
 • Voor dierentuinen, pretparken en andere buitenlocaties met een continue doorstroom van bezoekers geldt geen maximum aantal bezoekers meer als aan de 1,5 meter kan worden voldaan.
 • Evenementen als kermissen en braderieën zijn hierdoor weer mogelijk. Vergunningplichtige buitenactiviteiten zoals festivals en sportevenementen zijn onder deze voorwaarden ook weer toegestaan.

Verdere versoepelingen

 • Is het op je terras onmogelijk om 1,5 meter afstand te houden? Dan mogen ‘kuchschermen’ geplaatst worden. Binnen mag dat (nog) niet.
 • Sportscholen, sauna’s en casino’s zijn weer open. Dat is 2 maanden eerder dan gedacht. Van eind maart tot eind juni waren deze bedrijven gesloten.
 • Coffeeshops zijn weer volledig open, tot 1 juli was alleen afhalen toegestaan.
 • Sekswerkers zijn weer aan het werk. Ook dat is eerder dan gedacht.
 • Sportkantines inclusief bijbehorende terrassen zijn weer open, onder dezelfde voorwaarden als de horeca.
 • In het openbaar vervoer zijn alle zitplaatsen weer toegankelijk. Niet-medische mondkapjes blijven verplicht.
 • In touringcars en taxi’s mogen alle zitplaatsen worden bezet, zolang passagiers een mondkapje dragen en er vooraf een gezondheidscheck plaatsvindt.
 • Het is weer toegestaan dat er mensen uit verschillende huishoudens in dezelfde auto zitten. Mondkapjes zijn dan wel raadzaam.
 • Strandpaviljoens mogen deze winter op het strand blijven staan.
 • Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten.

Voorgenomen versoepelingen per 1 september

 • De verplichte sluiting van nachtclubs en danscafés wordt op 1 september mogelijk opgeheven. Daarover moet nog een besluit worden genomen.

Overgangsfase

Het kabinet spreekt per juli niet meer van een ‘intelligente lockdown’, maar van ‘ruimte met regels’. Het kabinet meldde al eerder dat de uitbraakfase achter ons ligt en we nu in een overgangsfase zitten. Voorwaarde voor versoepeling in de overgangsfase is dat de beheersbaarheid van de ontwikkeling van het virus behouden blijft. Het kan gebeuren dat een versoepeling niet doorgaat of wordt teruggedraaid als dat niet het geval is.

Algemene adviezen

 • Houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar.
 • Vermijd drukte.
 • Reis zoveel mogelijk buiten de spits.
 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? Blijf thuis en ziek uit.
 • Was je handen, schud geen handen en hoest en nies in de binnenkant van je ellenboog.

Regelingen

Om ondernemers tijdens de coronacrisis tegemoet te komen is een uitgebreid regelingenpakket opgetuigd. Lees alles hierover over op onze regelingenpagina.

Internationale ontwikkelingen

De ons omringende landen nemen ook maatregelen om het virus te beteugelen. De zwaarte van de maatregelen verschilt per land, net als het moment en de aard van eventuele versoepelingen.

Sinds half juni is het reisadvies voor veel landen in het Schengengebied of de EU geel (let op: veiligheidsrisico’s). Als het risico toeneemt, wordt het advies waar nodig opnieuw aangepast naar oranje (alleen noodzakelijke reizen).

Sinds 1 juli is een nieuw Europees grensbeleid van kracht. Inwoners van verschillende landen buiten Europa zijn weer welkom in Europa. Dit geldt dus ook voor Nederland. De lijst met landen is niet definitief. Elke twee weken wordt opnieuw bezien of deze nog actueel is en worden landen toegevoegd of eventueel verwijderd. Dit is afhankelijk van de gezondheidssituatie (COVID-19) in de landen.

Op zoek naar informatie per land? Houd de website Nederlandwereldwijd.nl in de gaten voor het meest actuele reisadvies of gebruik de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

RVO geeft antwoord op veelgestelde vragen over onder andere werken over de grens, reizen en handelen met anderen landen, zoals:

Criminelen maken misbruik van coronacrisis

Bij KVK kwamen de afgelopen weken veel meldingen binnen over criminelen die proberen geld aan de coronacrisis te verdienen. Dat gebeurt op verschillende manieren: van inbreken in leegstaande bedrijfspanden tot de verkoop van coronagoederen op nepwebsites en phishing. Waar moet je op letten? Zorg ervoor dat criminelen geen kans krijgen.

Er zijn bedrijven die zich presenteren als overheidsinstantie, en die aanbieden om tegen betaling je aanvraag te regelen. Aanvragen bij bijvoorbeeld RVO, UWV en je gemeente kun je gewoon zelf doen. Aanvragen kosten geen geld.

Veelgestelde ondernemersvragen

Dagelijks bellen honderden ondernemers het KVK Coronaloket met vragen over regelingen, personeel, sluitingsregels, etc. Bekijk het overzicht met de belangrijkste vragen en antwoorden voor ondernemers.

Actuele informatie

In het dashboard van The Johns Hopkins Center for Systems Science and Engineering zie je statistieken en cijfers over de verspreiding van het virus wereldwijd.

De meest actuele informatie over het coronavirus in Nederland vind je bij RIVM. Bij de Rijksoverheid kun je terecht voor informatie over de aanpak van het virus, de laatste updates en vragen op meerdere gebieden. Het publieksinformatienummer van de overheid is 0800 - 1351.

Je kunt met al je vragen over corona terecht bij het KVK Coronaloket.

Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage