Verduurzamen: profiteer van subsidies en regelingen

Je bedrijf verduurzamen, iedereen moet er vroeg of laat aan geloven. Ga je je bedrijfspand, vervoer, product of dienst vergroenen? Maak gebruik van subsidieregelingen en belastingvoordelen. Daarmee maak je je bedrijf voordeliger klaar voor de toekomst.

 Je bedrijf verduurzamen kan een flinke kostenpost zijn. Vooral als je met meer dan één bedrijfsonderdeel aan de slag moet. Verdiep je daarom goed in de subsidies en voordelen die de overheid biedt. Dat kan flink schelen in de kosten. Let ook goed op of je subsidies met elkaar mag combineren. Daardoor krijg je extra voordeel. Je vindt meer informatie op de pagina van iedere subsidie bij RVO. Kom je er zelf niet uit? Neem contact op met je accountant of bel met het KVK Adviesteam.

Duurzaam bedrijfspand

Veel bedrijven moeten van de overheid hun bedrijfspand verduurzamen. Denk aan ondernemers met kantoren die energielabel C moeten hebben. Soms zijn daar grote investeringen voor nodig, zoals isolatie van je pand. Voor zulke grote duurzame klussen kun je subsidie aanvragen. Is je bedrijfspand al behoorlijk duurzaam? Dan kun je subsidie krijgen om het nog groener te maken, met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Schakel een energieadviseur in

Ga je je pand verduurzamen en weet je niet welke investeringen je het meest opleveren? Schakel een energieadviseur in. Die geeft een energieadvies op maat en ondersteunt bij de uitvoer van het advies. De Subsidieregeling verduurzaming MKB (SVM) vergoedt tachtig procent van de kosten voor advies en ondersteuning. Het maximale subsidiebedrag is 2.500 euro. Je kunt de subsidie vanaf 1 april tot 30 september 2023 aanvragen.

Wek duurzame energie op

Wil je je eigen groene energie opwekken? Of je pand duurzaam verwarmen? Dan kun je de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) gebruiken. Je hebt recht op de ISDE als je investeert in zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler of windmolens. Hoeveel subsidie je krijgt hangt af van het specifieke product dat je koopt.

Duurzaam vervoer

Duurzaam vervoer wordt steeds belangrijker. Vanaf 2030 mag je geen nieuwe benzine- of dieselauto’s meer kopen. Vanaf 2050 wil Nederland zelfs volledig CO2-neutraal zijn en mogen alleen nog duurzame voertuigen de weg op.

Betaal geen wegenbelasting

Je betaalt tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting voor je elektrische auto of waterstofauto. In 2025 krijg je 75 procent korting op de wegenbelasting. Vanaf 2026 moet je ook met je duurzame auto het volledige bedrag betalen.

Krijg korting op bijtelling

De komende jaren profiteer je van korting als je je duurzame bedrijfswagen privé gebruikt. In 2023 betaal je zestien procent bijtelling voor elektrische auto’s, waterstofauto’s of auto’s op zonnecellen. De verlaagde bijtelling geldt tot een cataloguswaarde van 30.000 euro. Daarboven betaal je de standaard bijtelling van 22 procent.

Rij voordelig duurzaam

Koop of lease voordelig een emissieloze bedrijfsauto met de Subsidie emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA). Je krijgt met de SEBA twaalf procent subsidie op de netto catalogusprijs. Er geldt een maximum van 5.000 euro subsidie per bedrijfswagen. Je kunt deze subsidie alleen aanvragen als de koop- of leaseovereenkomst nog niet definitief is. Doe je aanvraag dus op tijd.

Belastingvoordelen voor duurzame investeringen

Groene investeringen zijn aantrekkelijker dankzij belastingvoordelen. Dankzij deze regelingen betaal je minder belasting.

Investeer in duurzame bedrijfsmiddelen

Investeer fiscaal voordelig in een groener pand, product of vervoer. Denk bijvoorbeeld aan een auto die minder CO2 uitstoot, of een energiezuinige koelinstallatie. Dankzij de Energie-investeringsaftrek (EIA) kun je duurzame investeringen deels aftrekken van je fiscale winst. Je betaalt dan minder belasting. Dit geldt alleen voor investeringen die je vindt op de Energielijst.

Schrijf duurzame investeringen gunstig af

Schrijf milieuvriendelijke bedrijfsinvesteringen af op een voor jou gunstig moment. Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) mag je in een willekeurig jaar een willekeurig percentage afschrijven. Je betaalt zo minder belasting. Het bedrijfsmiddel dat je afschrijft moet wel op de milieulijst staan.

Trek investeringskosten af van fiscale winst

Wil je fiscaal voordelig milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen kopen? Maak gebruik van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Je mag met deze regeling 45 procent van je investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Daardoor betaal je minder belasting. Combineer MIA en Vamil voor extra voordeel.

Duurzame financiering

Heb je een goed plan voor een milieuvriendelijk project en zoek je investeerders? Maak gebruik van regelingen speciaal voor duurzame en circulaire projecten.

Betaal minder rente

Ben je bezig met een milieuvriendelijk project, bijvoorbeeld op het gebied van recycling of grondstofbesparing? Laat je investeerder een Groenverklaring aanvragen. Met zo’n groenverklaring betaal je een lager rentetarief aan je investeerder dan bij een normale lening.

Overheid staat garant

Leen je geld voor het verduurzamen van je bedrijf, dan staat de overheid garant. Dankzij deze BMKB-Groen regeling is het risico voor je financier lager. Daardoor krijg je makkelijker een lening.