Persbericht

Horeca-eigenaar: "Zonder overheidssteun was Rotown al dicht geweest"

Door de Corona-pandemie zitten veel ondernemers in zwaar weer. Ook Rotown eigenaar Jessica Hogerhuis. “Ik kan niet zeggen hoe lang ik het nog volhoud. Het ligt allemaal aan de vraag: wanneer kan ik weer open?”

Rotown in Rotterdam is een poppodium, café, restaurant én discotheek in Rotterdam dat ook ver buiten de havenstad bekendheid geniet. Maar er zijn nu geen artiesten, geen bezoekers en er klinkt ’s avonds geen rock, hiphop of soul. Het is stil in Rotown waar normaal plek is voor zo’n 250 bezoekers.

“Ik had 24 man personeel en heb er nu nog 7 over. Niet iedereen was in vaste dienst. Maar veel parttimers, waaronder studenten. De contracten die afliepen heb ik niet meer verlengd. Ik heb geen werk voor ze en kon niet anders.”

Werkbezoek

Eigenlijk zou Rotown maandag het toneel zijn van een informeel werkbezoek van minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Susi Zijderveld, de interim-directeur van KVK. Wiebes zou in dit gezelschap de informele aftrap doen van het adviestraject voor ondernemers in Zwaar Weer, maar het liep anders: het kabinet diende vrijdag zijn ontslag in en minister Eric Wiebes stapte per direct op. Daarmee leek het werkbezoek in het water te vallen.

Ondanks de afzegging besloot Zijderveld toch naar Rotown te komen om in gesprek te gaan met één van de vele ondernemers die direct de gevolgen ondervinden van de huidige lockdown. Hogerhuis begon in 1999 achter de bar, werd vervolgens bedrijfsleider, mede-eigenaar en sinds een jaar of 6 volledig eigenaar.

Panoramafoto van de bar van horecagelegenheid Rotown

Nieuwe lening: aflossen duurt jaren

“Gelukkig had ik de schulden die ik had gemaakt om me in te kopen zo goed als afgelost”, zegt ze. Toch moest Hogerhuis voor een nieuwe lening van de bank een adviseur in de arm nemen. “Zelf lukte het me niet. De adviseur sprak blijkbaar beter de taal van bankiers en heeft het wel voor elkaar gekregen.” Ze is blij met de nieuwe lening, maar “het gaat jaren duren om het af te lossen.”

Nieuwe formule

Net voor de tweede lockdown zou Rotown met een nieuwe formule starten: een vegan snackbar naar het concept van de gelijknamige Haagse onderneming. “We zijn een café en poppodium, maar het is minder bekend dat je hier ook kunt eten. Met de productlijn van de Vegan Snackbar spelen we in op een trend. De bands die hier optreden willen steeds vaker vegan en de bezoekers ook.” Uiteindelijk ging het feestje niet door en voltrok de aftrap zich online met een bezorg- en afhaalmogelijkheid.

Het veganconcept loopt naar omstandigheden goed. Sinds kort huurt Hogerhuis een aantal bezorgfietsen om de vegan snacks – van kibbeling tot sushi - bij haar klanten thuis te bezorgen. "We hopen dat een eventuele avondklok niet nog meer roet in het eten gooit en onze bezorgtijden inperken. Op dit moment grijpen we alles aan om nog iets van omzet te genereren met de vegan snacks en merchandise op maat".

Hogerhuis heeft verschillende prognoses gemaakt maar kan niet zeggen hoe lang ze nog door kan gaan. Ze zegt blij te zijn met de steun van de overheid: “Zonder die steun was Rotown al verleden tijd geweest.” Hogerhuis heeft met Rotown een sterk concept in handen. “Zodra de beperkingen worden opgeheven loopt het hier ongetwijfeld weer snel vol.” Maar de schuld die nu op het bedrijf drukt, zal nog wel even blijven: “Het neemt jaren om dat af te lossen.”