Je bedrijf in de problemen? Hier vind je hulp

Heeft je bedrijf problemen of schulden? Je hoeft niet alles alleen op te lossen. KVK werkt samen met organisaties die je helpen met advies, coaching of geld. Ontdek wat dit professionele netwerk voor jou kan betekenen.

Verken je toekomst

Met de Zwaar weer routewijzer weet je waar je staat met je bedrijf

Doorloop de routewijzer

Actie ondernemen is belangrijk als je bedrijf in de problemen zit. Want hoe langer je wacht, hoe moeilijker aanpakken en oplossen wordt. Zoek hulp bij een van deze partijen, bijvoorbeeld voor coaching of aanpak van je schulden. 

KVK Adviesteam

Het KVK-adviesteam staat klaar met praktisch advies. Ook als het even niet goed gaat met je bedrijf. Bel 088 585 22 22.

Organisaties voor ondernemersbelangen

Organisaties voor ondernemersbelangen en advies aan bedrijven zijn bijvoorbeeld MKB-Nederland/VNO-NCW en Ondernemend Nederland (ONL). Voor sommige ondernemers, bijvoorbeeld vakmensen en zzp’ers, zijn er branche- en beroepsorganisaties. Zoals Stichting ZZP Nederland, PZO, FNV Zelfstandigen en CNV Vakmensen.

Coaching voor ondernemers

De volgende organisaties bieden coaching aan voor jou en je bedrijf.

 • Ondernemersklankbord (OKB) begeleidt je voor een periode van zes maanden. Het coachen geldt voor elke fase van je bedrijf: van starten tot bedrijfsopvolging. En van doorgroeien tot reorganiseren. Je krijgt een oud-ondernemer of specialist uit je eigen regio als adviseur. De hulp van OKB is gratis in 2023.
 • De Qredits CrisisCoach geeft onafhankelijk advies over de situatie van je bedrijf. Je kunt de Crisiscoach op werkdagen gratis bereiken op 0800 01 25. Coaching is meestal gratis als je al een krediet of lening bij Qredits hebt.
 • De Nederlandse zaak voor ondernemers (DNZO) helpt ondernemers met geldproblemen om hun bedrijf weer financieel gezond te maken. Je krijgt begeleiding van hbo-studenten en onafhankelijke oud-ondernemers. DNZO werkt samen met gemeenten en OKB.
 • Nlgroeit helpt bedrijven die (willen) groeien en ontwikkelen. Nlgroeit koppelt je aan een mentor die bij je bedrijf en wensen past. Jullie stippelen samen het begeleidingstraject uit.

Schulden en financiële problemen

Heb je schulden of zit je bedrijf in financiële problemen? Loop dan eerst het stappenplan schulden door. Voor hulp kun je terecht bij:

 • De gemeente waar je woont. Die kan je helpen met advies en coaching bij bedrijfsproblemen, financiering, inkomensondersteuning, bedrijfsbeëindiging en omscholing. Of zorgen voor een budgetcoach. Het is een wettelijke taak van gemeenten om personen met schulden te helpen.
 • Geldfit Zakelijk geeft ondernemers weer grip op de financiële situatie van hun bedrijf. Via een gratis adviesgesprek of bedrijfsanalyse zie je wat je kunt doen. Bijvoorbeeld begeleiding, financiering, juridisch advies of een schuldregeling.
 • 155 Help een bedrijf is het nationale hulploket voor ondernemers van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). De stichting staat ondernemers bij met advies. Bijvoorbeeld bij teruglopende omzet, oplopende schulden of klanten die niet betalen. Doe de gratis online scans over bijvoorbeeld geldnood, financiering, conflicten. Of krijg beter inzicht in de gezondheid van je onderneming. Ruim 100 gemeenten zijn aangesloten bij 115. Het eerste gesprek is gratis.
 • Over Rood is een vrijwilligersorganisatie voor ondernemers, door ondernemers. De stichting begeleidt en ondersteunt ondernemers naar een financieel gezonde toekomst. Denk daarbij aan coaching, workshops en trainingen. Het eerste gesprek is gratis. Daarna kost lidmaatschap vanaf 20 euro per maand. Het tarief is afhankelijk van je woonplaats.

Bedrijfsvoering en administratie verbeteren

Wil je je bedrijfsvoering verbeteren? Verschillende organisaties geven informatie en bieden hulp. Bijvoorbeeld met advies over financiën of personeel.

 • Bij Geldfit Zakelijk krijg je met een anonieme, gratis online test inzicht in hoe je bedrijf er financieel voor staat.
 • UWV heeft het antwoord bij vragen over het aannemen of ontslaan van personeel.
 • Een budgetcoach helpt je met je financiële huishouding of administratie. En zorgt voor overzicht in je inkomsten en uitgaven. Een budgetcoach is niet gratis. Iedereen mag zich budgetcoach noemen. Kijk daarom op De Nederlandse Vereniging van Budgetcoaches Schuldhulpverleners (NVVBS) voor gekwalificeerde coaches.

Financiering, krediet en subsidies

Financiering, krediet of geld lenen kan bij allerlei organisaties. Zoek daarom van te voren uit waar je de meeste kans maakt en bereid jezelf goed voor. Dit zijn je opties:

Financiering voorbereiden

Kredieten en subsidies

 • Qredits heeft microkrediet en MKB-krediet tot 250.000 euro.
 • Op de subsidiewijzer van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vind je (overheids)regelingen voor financiële ondersteuning.

Praat over je problemen

Een crisis in je bedrijf raakt je niet alleen zakelijk, maar ook persoonlijk en emotioneel. Voor mentale of sociale steun kun je gratis en anoniem bij De Luisterlijn of MIND korrelatie terecht. Je kunt ook altijd bij je huisarts of gemeente terecht. En vaak kun je problemen ook met familie, vrienden of collega-ondernemers bespreken.